Fogyókúrázna? Nehogy elárulja bárkinek!

Titkok mindenhol vannak. A politikai konspirációktól kezdve a munkahelyi viszonyokon át a gyermeki traumákig rengeteg dolgot rejtegetünk. De vajon milyen hatással vannak ránk a titkaink?

A titok erősíti a vonzalmat

Egy mókás vizsgálatban random összehozott párokat kértek fel arra, hogy lábazzanak egy kicsit az asztal alatt. Volt, akinek titokban kellett tartania a flörtöt, és akadtak olyan párok is, akik nyíltan simogathatták egymást a lábukkal. Az eredmények szerint a titkos flörtben résztvevők egyértelműen jobban vonzódtak egymáshoz a többieknél. Nem véletlen, hogy a titkos szerelemi kalandok a legszenvedélyesebbek.

A titkok rombolják a családi egységet

A titoktartás képessége elvileg menő dolog, kivéve, ha a szeretteink előtt titkolózunk. Evan Imber-Black terapeuta szerint a családi titkok nemcsak megosztják, de érzelmileg is eltávolítják egymástól a rokonokat. Ahol a bizalom és az őszinteség megtörik, ott nehezebb lesz a kommunikáció, nehezebb megoldani a felmerülő problémákat, és a családtagok kénytelenek kimondatlan kétségekkel együtt élni, míg végül magányossá válnak. Az, aki súlyos családi titkok árnyékában nő fel, kevésbé lesz képes megosztani az életét a családon kívüli is, nehezebben vonódik be és oldódik fel intim kapcsolataiban.

shutterstock 131387675

A titok tehet róla, ha rosszul teljesít

Amikor az ember fontos, személyes titkot őriz, rengeteg figyelme és energiája megy el erre. A folyamatos önkontroll ugyanis kimerít. Egy vizsgálatban azt találták, hogy a titkot őrző ember sem intellektuálisan, sem fizikailag, sem az emberi kapcsolatok menedzselése terén nem tud olyan jól teljesíteni, mint egyébként tenné. Ráadásul minél fontosabb a titok, annál rosszabb a teljesítmény. Ennek a jelenségnek érdekes következménye, hogy az olyan közeg, ami – direkt vagy indirekt módon, de – a személyes titok (például a szexuális orientáció) megőrzésére késztet, megnehezíti, hogy a közösség tagjai maximális teljesítményt nyújthassanak. A homofób munkahelyeken például a képességeiknél rosszabbul teljesítenek majd a meleg dolgozók. 

shutterstock shut mouth

A súlyos titok beteggé tehet

A kutatásokból úgy tűnik, hogy akik súlyos titkokat cipelnek, hajlamosabbak a betegségekre. Ráadásul nemcsak a náthát kapják el könnyebben, de gyakrabban szenvednek különböző krónikus betegségektől is. A titoktartás és a betegségek közötti kapcsolatot bizonyítja az is, hogy pozitív hatással van az immunrendszer teljesítményére, ha kibeszéljük vagy kiírjuk magunkból a rejtett érzéseinket. 

A titkos célokat könnyebb elérni

De hiába rontják a fizikai és a szellemi teljesítményt, hiába leszünk betegek a titkoktól, vannak helyzetek, amikor jobban járunk, ha megőrizzük a titkunkat. Például akkor, ha új célokat tűztünk ki magunk elé. Bár sokan hiszik, hogy mélyíti az elköteleződésünket, ha fennhangon hirdetjük új terveinket, a kutatások szerint ez pont fordítva működik. Vagyis miután nyilvánossá tettük a céljainkat (legyen az a dohányzás felfüggesztése vagy egy új munkahely utáni vadászat), egyszerűen kisebb erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy el is érjük őket. a pszichológusok szerint a magyarázat egyszerű: ha elmondjuk, mit tervezünk, akkor úgy érezzük, hogy már tettünk valamit, már elindultunk a cél felé vezető úton. Az elégedettség pedig nem motivál. 

Ha tehát célokról vagy szerelemről van szó, a titkok hasznosak lehetnek, de súlyos titkokat ne cipeljen egyedül. Legalább a családdal ossza meg. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek