EGÉSZSÉG HÍREK

Kiderült, mégis bejut a Botox az agyba

2011. október 9., vasárnap 14:06

Szerintünk ez éppen elég ok arra, hogy az is megbarátkozzon ráncaival, aki eddig a botoxtól várta azok kivasalását.

Eddig csak feltételezték, most azonban bizonyítékot is találtak arra, hogy az agyhoz is eljut a botox. A Newsweek szerint a legújabb kutatások adatai ugyanis a kezelés korábbi eredményeit cáfolják.

Az egyik leghalálosabb idegméreg még 1989 ben, Botox néven került a piacra. A Botox és a Myobloc, amit súlyos hátfájásra is alkalmaztak, kezdetben már csak azért is volt népszerű, mert az előzetes teszteredmények azt mutatták, beinjekciózás után nem kerülnek az agyba és a gerincvelőbe. Bár voltak jelek, hogy a méreg bejuthat a véráramba vagy a nyirokrendszerbe, de a gyártó szerint a Botox nem juthat az agyba.

A tudósok csak azután jöttek rá, hogyan is hathat a Botox, miután emberek milliói kaptak belőle. Ellentétben a kísérleti tesztek eredményeivel, a botulinum méreg igenis bejut az agyba a befecskendezés helyén lévő neuronok segítségével - legalábbis a laboratóriumi állatok esetében.

Az Olasz Idegrendszer-tudományi Intézet tudósai ugyanis patkányokat és egereket injekcióztak a botulinum A típusú idegméreggel, olyan dózisban, amely könnyen összehasonlítható az embereknél alkalmazott mennyiséggel. Azt tapasztalták, a méreg három nap alatt bejutott az agyi keringésbe, ahol megzavarta a neuronok működését. Vagyis az idegméreg a beinjekciózás helyén egyáltalán nem bomlik le ártalmatlan összetevőkre, ahogy azt eddig feltételezték, sőt, egy jelentős része pont ott hat, ahol nem kéne.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta