EGÉSZSÉG HÍREK

Ha terhesen sportolsz, a gyerek megússza az Alzheimer-kórt

2011. október 2., vasárnap 14:27

Egy új tanulmány szerint a terhesség alatti testmozgás fejleszti a magzat agyának plaszticitását és csökkenti a gyulladások, az oxidatív stressz és toxikus proteinek felhalmozódásának mértékét a szervezetben, amik később az Alzheimer-kór kialakulását okozhatnák.

Íme egy újabb indok, miért fontos, hogy az állapotos nők sportoljanak: a rendszeres testmozgással ugyanis megelőzhető, hogy a gyermeknél később neurodegeneratív betegségek alakuljanak ki - írja az Eurekalert. Ezek olyan betegségek, amelyek a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek előrehaladott pusztulásával járnak: ilyen az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Sclerosis Multiplex is.

A kísérletet egerekkel végezte egy esseni kutatócsoport. Kiderült, hogy az ilyen betegségekre hajlamos példányok között azoknál, amelyeknek anyját rendszeresen futtatták, kevesebb esetben alakult ki neurodegeneratív betegség. Ezeknek az egereknek jobb volt az agyi plaszticitása (vagyis az idegsejtek közti kapcsolat minősége), kevesebb gyulladás alakult ki a szervezetükben, kisebb volt az oxidatív stressz mértéke, és jobban működött az érrendszerük is.

Senki sem immunis a testmozgás pozitív hatásaira, a kutatás pedig igazolja, hogy egy ésszerű edzésprogramnak hosszú távon is jó hatása lehet a gyermekünk életére. Mindegy, hogy otthon vagy fitnessteremben tornázunk, így is - úgy is jól jár vele a mama és a baba is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta