Válságban többen verik a gyereküket

Egy új amerikai tanulmány szerint az Egyesült Államokban növekedett a gyermekbántalmazás aránya a gazdasági visszaesés alatt.

Az erőszakos fejsérülés a gyermekeknél egyre gyakoribbá vált az USA három földrajzi területén a recesszió alatt, összehasonlítva a három évvel megelőző időszakkal, írja egy most szeptemberben megjelent kutatás az Amerikai Gyermekgyógyászat folyóiratban. A kutatás nem tudja bizonyítani, hogy a nehéz gazdasági helyzet okozza az ilyen sérülések növekvő arányát, de a kutatók szerint az eredmények aggasztóak.

Illusztráció: www.gyermekbantalmazas.hu
Illusztráció: www.gyermekbantalmazas.hu

A kutatás során az 5 év alatti gyerek körében elszenvedett fejtraumákról gyűjtöttek adatokat az USA három régiójában. 2004. jan. 1. és 2009. jún. 30. között 422 gyereket diagnosztizáltak erőszakos cselekmény által okozott fejsérüléssel. Kb. ¾-ük volt 1 évnél fiatalabb. (Az erőszakos fejtraumát az okozhatja, ha egy kisbabát erősen ráznak, és a baba agya nekiütközik a koponyafalnak, vagy ha a gyermeket leejtik, esetleg ütlegelik.)

A recessziót megelőzően 100.000 gyerek közül átlagosan 8,9 gyermek trauma mögött volt szándékosság. A gazdasági visszaesés alatt ez a szám 14,7-re emelkedett. A nem erőszakos sérülések száma a felmérés alatt stabil maradt.

Habár a tanulmány nem tudta egyértelműen bizonyítani a gazdasági visszaesés és az emelkedő gyermek fejtrauma arányt, korábban is felmerült, hogy a gazdasági feszültség ront a gyermekbántalmazás arányán. A '80-as években is jelentek meg olyan cikkek, melyek szerint amikor nőtt a munkanélküliség, nőtt a bántalmazások száma is. Egy állás elvesztése azzal is együtt járhat, hogy több idő jut a gyerekre, ezzel növelve a bántalmazás kockázatát, és tapasztalatlan gondviselők hirtelen kénytelenek teljes munkaidőben gondoskodni a gyermekről. A kutatók amellett érvelnek, hogy eredményeiket az orvosok ébresztőóraként foghatják fel, mert a gyermekbántalmazás fenyegető jelenség a nehéz gazdasági időkben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek