EGÉSZSÉG HÍREK

Zsugorodik az agyunk, bezzeg a csimpánzoké nem

2011. július 29., péntek 11:25

Az új tanulmány emberek és csimpánzok agyáról készített MRI felvételeket összehasonlítva megállapította, hogy az emberi agy öregkorára drámaian veszít a térfogatából, míg a csimpánzok agya nem változik. A kutatók úgy gondolják, ez a hosszú emberi élet evolúciós ára.

Ahogyan a testünk öregszik, az agyunk térfogata is csökken: 80 éves korunkra, az eredeti tömegének 15 százalékát elveszíti - írja a BBC. Azok, akik időskorú idegrendszeri betegségben szenvednek - például Alzheimer-kórban -, még többet veszítenek bizonyos agyterületeikből. Washingtoni kutatók több mint 80 egészséges ember és csimpánz agyáról készült MRI (mágneses rezonancián alapuló orvosi képalkotó eljárás) felvételeket hasonlítottak össze. Érdekes módon az idős főemlősöknél nem tapasztalták a térfogatváltozás jelenségét.

Fotó: Rennett Stowe
Fotó: Rennett Stowe

Hogy ez miért van, egyelőre csak találgatják. Az egyik elmélet szerint, mivel az emberi agy háromszor nagyobb mint a csimpánzé, a rendkívül nagy energiafelhasználása idő előtt felemészti az idegsejteket. Más kutatók abból indulnak ki, hogy amíg a csimpánzok egészen a halálukig fogamzóképesek maradnak, addig a hosszú életű homo sapiens sapiens, ideje tetemes részét a menopauza után éli le. Ezért a tudósok úgy gondolják, a nagyszülők evolúció során kialakult feladata, hogy a szülőket tehermentesítsék a nagy energiát igénylő gyerekneveléstől. Az elmélet sötét foltja az, hogy evolúciós szempontból miért is lenne előnyösebb a szenilis nagyszülő nevelőként, egy szellemileg friss nagymamával szemben?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta