no

Sárga karmú, vörös szemű banyává válhat, ha nem vigyáz a sminkkel

A szájfény miatt pikkelyesre éghet az ajkunk, a spirál pedig csúnya fertőzéseket okozhat, ha nem figyelünk oda a használatával. A tavaszi-nyári szépségápolással kapcsolatos legfontosabb biztonsági előírások következnek.

Mert az nem úgy van ám, hogy csak úgy sminkel az ember, aztán lesz ami lesz. Itt is meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket.

Miért kell lemosni a szemfestéket alvás előtt?

Hát először is azért, hogy a kispárna ne legyen alapozó- és rúzsfoltos. De oké, a kispárna mehet másnap a mosógépbe, viszont a szemspirál és a szemfesték alvás közben könnyen bekerülhetnek a szembe. A szem kötőhártyamirigyei éjjel is termelnek váladékot, hogy a csukott szemhéj alatt se száradjon ki a szem. (Ez a váladék az, amit a köznyelvben csak csipának szoktunk hívni.) A lényeg, hogy a szemfesték miatt a szem egyrészt bevörösödhet és viszketni kezdhet, másrészt, rosszabb esetben be is gyulladhat tőle a szaruhártya. Legbiztosabb, ha alvás előtt az összes festéket leszedjük az arcunkról.

   stockfresh 604758 chapped-lips sizeM

UV-vonzó szájfények

A magasfényű szájfények, ajakápolók a csillogásukkal erősítik az UV sugarak hatását. Ettől még persze nem kell lemondani róluk. Aki ragaszkodik a fényes ajkakhoz, az a szájfény előtt használjon fényvédős ápolóstiftet, és semleges színű ajakrúzst. Ezekre kenje a fényt – így amellett, hogy védve lesz a káros sugaraktól, még tartósabb is a hatás.

Mindennapokra, és azoknak, akik nem sminkelnek: a száj bőre nagyon érzékeny (igaz, cserébe gyorsabban is regenerálódik) és az arc többi részéhez hasonlóan károsodik az UV fénytől. Amikor tehát tudjuk, hogy hosszú időn át napfénynek leszünk kitéve, akkor az első lépés, hogy a szánkra is jusson a napkrémből. A második, hogy használjunk minél erősebb fényvédő faktorszámú ajakápolót. Akár 30-ast vagy 50-est is, a szájnak úgysem fontos, hogy lebarnuljon.

Akarsz Jack Sparrow kapitányra hasonlítani?

Abban biztosan nem, hogy a kéz és lábkörmeid fakósárga színűek. Márpedig, ha sokszor használsz sötét színű lakkot, (vagy bármilyen színűt, de a sötétek hatása gyorsabban mutatkozik) akkor számíts rá, hogy besárgulnak a körmeid. Ez ellen többféleképpen is lehet védekezni:

  1. Egy időre abbahagyjuk a körömlakkozást.
  2. Sárga körömlakkot használunk, hogy olyan legyen, mintha szándékos volna.
  3. És végül a jó válasz: Az igaz, hogy nem árt a körmöket néha pihenni hagyni, de az egész sárgulásra nem kerül sor, ha lakkozás előtt valamilyen színtelen védőhatású alaplakkot használunk és a színeset erre kenjük rá. Egyébként sok helyen lehet fehérítő hatású lemosót kapni, amivel tovább segíthetjük a folyamatot.
stockfresh 120042 female-pirate sizeM

Hipoallergén termékek – ne vedd készpénznek

A hipoallergén jelölés mögött nem húzódik egységes és jól körülírható szabályozás. Elvben azt jelenti, hogy a termék összetevői között nincs olyan, ami bizonyítottan allergiás reakciót váltott volna ki. A gyakorlatban azonban ettől még nyugodtan lehetséges, hogy valaki mégiscsak allergiás legyen rá. Szóval, ha tele lesz a bőröd pici piros folttal, akkor nyugodtan gyanakodj az arckrémedre, alapozódra akkor is, ha rá van írva, hogy hipoallergén.

Dobd ki a régi szemfestékeket

Ez persze nem vonatkozik mindenre, de vannak olyan sminktermékek, amiket jobb, ha nem őrizgetsz éveken át. Az általános szabály, hogy minél folyékonyabb, krémesebb a termék, annál gyakrabban szorul cserére. Tehát például a szemspirál, és a folyékony tus ilyenek. Ezeket nem ajánlott három hónapnál tovább használni, mert elszaporodhatnak bennük a baktériumok. Ugyanakkor van, aki szerint a három hónap az már a ló másik oldala. Kompromisszumos megoldásként igyekezzünk megfogadni a következőket:

Legyen minél kevesebb szemspirálunk. Ebben az esetben ugyanis amúgy is hamar elfogy. (Ugyanakkor tudjuk, egy nőnek nem elég egy szemspirál. De ha háromnál több van, akkor legalább az egy évnél idősebbeket kukázzuk ki.)

És végül: simán előfordulhat, hogy semmi bajod nem lesz, ha ötéves a spirálod, akkor sem. (Bevallom, én is használtam már három éve meglévőt.) Arra viszont minden körülmények között figyelj oda, hogy ha valamilyen szemfertőzésed van, és közben is használsz ilyet, akkor tényleg dobd ki a betegség elmúltával, ha nem akarod időről időre visszafertőzni magadat.

Ne légy te a bacilusgazda

Ha hibátlan a bőröd, akkor ugord át ezt a részt, de a többiek, akik hajlamosak a pattanásokra és mitesszerekre, azok figyeljenek oda a sminkeszközeik tisztántartására. A púderszivacs, a pirosítóecset, vagy a szemfesték-applikátorok összeszedik a baktériumokat a bőrről, és minden sminkelésnél újra szétterítik őket. Így aztán nem csoda, ha valaki nehezen szabadul a pattanásoktól. Megoldás, ha veszünk egy jó sminkeszköz-fertőtlenítő folyadékot, de ennél olcsóbb, ha alkohollal, vagy akár a saját arclemosónkkal rendszeresen kimossuk őket. (Ez utóbbi – mármint az arclemosó - csak félmegoldás, de ha már, akkor figyeljünk rá oda, hogy alaposan kiöblítsük a cuccokból a szappant.)

stockfresh 580251 orange-bacteria sizeM

Melyik a leggyakoribb sminkbaleset?

Igen, kihagyhatatlan a poén, hogy az, amikor valakire ráborul a sminkasztal. De valójában a leggyakoribb sérülés az, amikor a szemspirállal valaki belekap a szemébe. Akivel ilyen történik és úgy érzi, hogy komolyabb a baj, az jobb, ha szemorvoshoz fordul. A kezelés valószínűleg csak fertőtlenítő szemcsepp lesz, viszont ha elmarad, és a sérülés elfertőződik, akkor csúnya betegségek, árpa, fekély, és gyulladások alakulhatnak ki, sőt, különösen szerencsétlen esetben még látásvesztéssel is számolni kell. Ez a sok közül az egyik oka annak, hogy nem szokták javasolni a mozgó autóban való sminkelést.

Olcsó húsnak?

Ha bemegyünk valamelyik drogérialánc üzletébe, akkor nyugodt szívvel megvásárolhatjuk az olcsó sminktermékeket is, legfeljebb rossz lesz a minőségük. Olyan káros hatású anyagokat azonban, mint a szén vagy az ólom nem tartalmazhatnak, mert mind az EU-ban, mind Magyarországon belül szigorú szabályok figyelnek erre.

stockfresh 38562 young-woman-at-home-using-computer sizeM

Más a helyzet azonban, ha piacon, vagy egyéb olyan helyen (és itt a netes vásárlásokra is nagyon oda kell figyelni) vásárolunk, ahol a termékek közt csempészáru, vagy azonosíthatatlan eredetű is lehet. A Távol-Keleten gyártott sminkcuccok egy része meglepő összetevőket is tartalmazhat, amiknek nem biztos, hogy örül a bőrünk. Egyszóval lehet olcsót venni, de ellenőrzött helyről.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek