Mire jó a lézeres szemműtét?

Háromrészes sorozatunkban – az egyes területek szakembereinek megkérdezésével – sorra vesszük a kontaktlencse, a szemüveg és a lézeres szemműtétek előnyeit és hátrányait, a legújabb innovációkat, és azt, hogy mi mennyibe kerül.

Már a kontaktlencsékkel foglalkozó cikkben is számos innovációról hallhattunk: kiderült, hogy a mai modern lencsék sokkal kíméletesebbek a szemhez, mint a 10-15 évvel ezelőtti változatok. Mégis, egyre többen döntenek úgy, hogy lencse helyett inkább a végleges megoldást, a lézeres műtétet választják.

Én magam is rászántam magamat egy ilyen műtétre négy évvel ezelőtt, és a mai napig úgy gondolom, életem egyik legjobb döntése volt. De emlékszem arra is, hogy vagy két éven át fontolgattam a dolgot, rengeteg félelmem volt, és a családtagok véleménye is megoszlott az ügyben, szóval nem volt egyszerű a döntés.

Ebben a cikkben Dr. Fodor Erzsébet, a Focus Medical Klinika szemész-főorvosa segített megválaszolni néhány olyan kérdést, amikre annak idején is jó lett volna tudni a választ.

Minden lézerklinika honlapján szerepel a műtéteket megelőző úgynevezett alkalmassági vizsgálat. Milyen problémák miatt fordulhat elő, hogy eltanácsolnak egy pácienst?

A leggyakoribb ok, hogy ha túl vékony a páciens szaruhártyája. Mivel a lézeres átalakítás a szaruhártyán történik, a műtét során azt tovább vékonyítjuk. Hogy valakinek mennyire vastag a szaruhártyája az egyéni adottság, és ritka esetekben előfordulhat, hogy túlságosan vékony – ilyenkor nem lehet műteni.

Az egyetemisták, főiskolások szeme sokszor 18 éves kor után is romlik
Az egyetemisták, főiskolások szeme sokszor 18 éves kor után is romlik

Szintén kizáró ok, ha van valamilyen más jellegű szembetegsége az illetőnek, például szürke- vagy zöldhályog. A lézeres korrekció csak egészséges szemen végezhető. Sokan jönnek hozzánk műtétre olyanok, akiknek a szeme már nem bírja a kontaktlencsét, és a szaruhártyájuk elkezdett ereződni a folytonos oxigénhiány miatt. (Ez a mai modernebb lencsék esetében ritkább.) Ez általában nem jelent gondot, csak nagyon ritka esetekben, amikor a probléma már nagyon súlyossá vált.

Hány éves kortól lehet elvégezni a műtétet?

Csak 18 éves kor után. Tulajdonképpen nem is annyira korhatár függvénye, azt kell megvárni, hogy egy-két éve már ne változzon a dioptria.Rövidlátóknál gyakori, hogy a főiskolás, egyetemista tanulóknak még tovább romlik a látása. Az előzetes állapotfelmérés során mindig az az első kérdésünk, hogy romlik-e még a látása a páciensnek.

Mi a különbség az IntraLASIK és a PRK között?

Ezzel a berendezéssel végzik az IntraLASIK műtéteket
Ezzel a berendezéssel végzik az IntraLASIK műtéteket

A PRK az alapkezelés, amivel az egész lézeres látáskorrekció története kezdődött. A lényege, hogy a szem felszínén dolgozunk. Eltávolítjuk a hámréteget a kezelés területén - természetesen érzéstelenítésben- majd a szaruhártya felszínes rétegében történik a lézeres átalakítás. Rövidlátó, mínuszos dioptria esetében lapítani kell a szaruhártyán, pluszos dioptria esetében pedig domborítani. Ezt a műtétet néhány napos fájdalmas periódus követi, ameddig a szaruhártyára a hámréteg visszanő. Sajnos a PRK-nál ezt nem lehet kellemetlenség nélkül megúszni, mert a szaruhártya tele van idegvégződéssel.A hámosodás idegentest érzéssel, könnyezéssel, fénykerüléssel jár. Ez a kellemetlenség– a páciens egyedi gyógyulási hajlamától függően – 2-3 napig tart.

Az IntraLASIK  esetében a műtét után nincs fájdalom, mert egy speciális, úgynevezett femtoszekundumos lézer által készített lebeny alatt dolgozunk, így a hámréteg szinte teljesen sértetlen marad. A lebenykészítésnek köszönhetően a szaruhártya mélyebb rétegében valósítható meg ugyanaz a változás, ami a PRK-nál közvetlenül a hám alatt. Ebben a mélyebb rétegben a javítósejtek aktivitása is gyengébb ezért kiszámíthatóbb az eredmény. A javítósejtek fokozott aktivitása okozhatja ugyanis azt, hogy egyes pácienseknél nem lesz tökéletes a korrekció. A visszaromlást megelőzendő a PRK-nál öt hónapig kell szteroidcseppeket használnia a páciensnek, míg IntraLASIKkezelésnél csak három hétig.

Ha ennyi hátránya van, akkor miért nem szorult még ki a PRK a kezelési palettáról?

Mert a hátrányok mellett sok előnye is van. Lehetnek olyan elváltozások a szemfenéken, amik miatt a lebenykészítés nem végezhető el, de PRK-val jól korrigálható a látás. Az is megtörténhet, hogy a szaruhártya vékony az IntraLASIK-hez, de PRK-val még kezelhető.

Szintén mellette szól, hogy a nagyon érzékeny szemű páciensek – hiába fáj jobban a gyógyulási időszakban - jobban tolerálják ezt a fajta műtétet, mert a beavatkozás gyorsabb, hiszen csak egy lézert használunk, és a páciens részéről kevesebb együttműködést igényel.

Milyen komplikációk, mellékhatások adódhatnak? Hallottam már olyat, hogy esti vezetés közben tapasztalt fényglóriára, káprázásra panaszkodott valaki, mások azt nehezményezik, hogy nem volt teljes mértékű a javulás.

Amire mindenkinek számítani kell a lézeres látáskorrekcióután, az a körülbelül fél évig tartó, fokozottabb szemszárazság. Ha valakinek eleve is száradékonyabb volt a szeme, annak biztosan legalább fél éven át műkönnyet kell majd használnia.

A fényglóriát az okozza, hogy a szaruhártya középső részét kezeljük. A kezelés átmérőjét az operáló orvos a kezelendő dioptriák és szaruhártya vastagság függvényében minimum 6, maximum 7 milliméter közé állítja be. Este vezetéskor a pupilla kitágul, így ha például 6,5 mm volt a kezelésiátmérő, de az illetőnek 6,8 mm-re tágul a pupillája, akkor az okozhat káprázást. A legtöbben néhány hónap után megszokják ezt a jelenséget, az idő múlásával egyre kevésbé lesz számukra zavaró.

Adódik a kérdés: milyen arányban sikerül elérni a 0-s eredményt?

Nagyon jók az arányok, gyakorlatilag -3 kiindulási dioptria esetében majdnem 100 százalékban, -3 és -6 dioptria között 95 százalékban, -6 dioptria felett, nagyfokú rövidlátók esetében lesz kicsit kevésbé kiszámítható az eredmény, a kiindulási dioptriaérték 10-15 %-a épülhet vissza a legrosszabb esetben. A lézerkészülék minden esetben tökéletes munkát végez, de a gyógyulási időszakban – PRK-nál hat hónap, IntraLASIK esetében kéthónap - a javítósejtek megpróbálnak visszaépíteni valamicskét a kiindulási dioptriából.  Minél nagyobb a kiindulási dioptria, annál nagyobb lehet a visszaépülés mértéke. Az IntraLASIK után egyébként a korábban elmondottak miatt még a felsoroltnál is jobbak az arányok.

Ez történik a műtét során
Ez történik a műtét során

Nekem az egyik nagy félelmem az volt, hogy mi van, ha a gép éppen nálam romlik el, és megvakulok? Hogyan tartják karban ezeket a gépeket?

Ilyen nem fordulhat elő. Egy orvosi lézer esetében nem tehetjük meg, hogy nem ellenőrizzük rendszeresen a paramétereket. Minden páciens kezelése előtt “tesztkezelés” történik, a mérnök a legapróbb eltérést isészleli és kijavítja a kezelés megkezdése előtt.

Mindenki kicsit félve vállalkozik egy ilyen műtétre, ezért elmondom, hogy nagyon sok éve végzünk kezeléseket, de nem volt még olyan páciensünk, akinek rontottunk volna a látásán.

Két olyan ismerősöm is van, akiknek 15 évvel ezelőtt műtötték a szemét PRK módszerrel. Az egyiküknek azóta másfél dioptriát visszaromlott a látása, a másikukét pedig, akinek eleve nagyon rossz volt a szeme, csak -2 dioptriára sikerült korrigálni. Mindketten arra kíváncsiak, hogy az IntraLASIK technikával van-e lehetőségük újabb operációra?

Ez utóbbi esetben minden attól függ, hogy milyen vastagságú a szaruhártya. Könnyen el tudom képzelni, hogy az ismerősnek, akinek „nem sikerült tökéletesre” a műtétje eleve vékonyabb volt a szaruhártyája. Az első kérdésre válaszolva: ugyan a kezelés végleges, életre szóló eredményt ad, de előfordulhat, hogy a szem, ahogy az emberi test többi része, idővel változik.

Mindenesetre a válaszom az, hogy elvben lehetséges újabb műtét, amennyiben a szaruhártya elég vastag. Sokan keresnek meg minket hasonló problémákkal azok közül, akik annak idején úttörőként vetették alá magukat lézeres műtétnek, és végeztetik el az utolsó simításokat a fájdalommentes eljárással.

A lézerkezelések esetében milyen innovációk történtek az elmúlt 5 évben?

Nagyon sok szembetegség gyógyításában történt előrehaladás, de a lézeres látásjavítás terén nálunk az olvasószemüveg-kezelés a legújabb innováció. Idősebb korban a szemlencse rugalmatlanodása miatt mindannyiunknak szükségünk lesz olvasószemüvegre ahhoz, hogy a kisebb betűket is el tudjuk olvasni. Ez a műtét ettől a bosszantó kényelmetlenségtől szabadít meg. Az eljárás ugyanúgy IntraLASIK módszerrel végzett műtét, de van néhány alapvető különbség.

Például, hogy mindkét szemen el kell végezni a beavatkozást, és a két szem élességét különbözőképpen állítjuk be. Az egyiket tűélesre, míg a másikat olvasáshoz. Az, hogy valaki alkalmas-e ilyen műtétre, attól függ, hogy az agya képes-e a két képet úgy “összehozni”, hogy az ne zavarja a pácienst. Ezért ezt a műtétet egy erre vonatkozó speciális alkalmassági teszt előzi meg. Mi nagyon szigorúak vagyunk ezen a teszten, csak abban az estben végezzük el a beavatkozást, ha meggyőződtünk arról, hogy jól fogja tolerálni a páciens ezt az átalakítást. Így egyelőre 60 százalék az arányunk, azaz csak a jelentkezők kb. 60 százalékánál végezzük el ezt a kezelést.

Árak és lehetőségek

A műtétek elnevezései és módszerei sok esetben eltérőek lehetnek, de alapvetően 3 csoportba sorolhatók. Érdemes a döntés előtt alaposan átolvasni a honlapot és a neten található személyes beszámolókat.

Helyszín Műtét típusa      
IntraLASIK (femtoLASIK) LASIK PRK Alkalmassági vizsgálat
Focus Medical Látásjavító Központ 245 000/szem - 125 000, vagy 139 000/szem 12 000 (online jelentkezés esetén ingyenes)
 Optik+Med Lézerklinika 245 000/szem - 139 000/szem 15 000 (online jelentkezés esetén ingyenes)
(online jelentkezés esetén ingyenes)(online jelentkezés esetén ingyenes) Budai Szemészeti Központ - 198 000/szem (OptiLASIK módszer) 130 000/szem ingyenes
 Saint James Szemészeti Központ - - 129 000/szem ingyenes
 Szempont szemklinika Győr 270 000/szem (femto+High End LASIK) 200 000/szem (High End LASIK) 130 000/szem 12000
 Orbident lézercentrum Debrecen - 150 000/szem (alap LASIK kezelés) 110 000/szem 10 000
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek