8+1 tipp, hogy hogyan együnk tényleg minden nap zöldséget-gyümölcsöt

Mindenki tudja, hogy kellene enni őket, mindenki tudja, hogy egészségesek, és nagyjából mindenki szeret legalább egy-kétféle zöldséget és gyümölcsöt. Valahogy mégis, a legtöbbször úgy alakul, hogy kimaradnak a napi menüből. Íme néhány tipp, hogy ezentúl ne így legyen.

"Fogyasszon naponta 3x3-féle zöldséget, gyümölcsöt az egészségért!" - szól a felhívás. Ez egyébként az USA-ban eredetileg „5aDay” néven bevezetett, majd nemzetközivé vált program magyar változata. Az amerikai program a napi öt alkalommal való zöldség-gyümölcs fogyasztást szorgalmazza, de vannak országok, például Dánia, ahol hat ilyen alkalmat javasolnak, míg nálunk Magyarországon mindössze hármat.

Hiába van meg azonban jó szándék, legtöbbeknek valahogy – tisztelet a kivételnek – soha nem akar összejönni, hogy meglegyen a napi három adag. Ennek megkönnyítéséhez gyűjtöttünk össze néhány tippet.

1 - Tartsa őket szem előtt

Egy szép kosárban a konyhapulton sokkal valószínűbb, hogy elfogynak a gyümölcsök, mint akkor, ha elrejtjük őket a kamrapolcon.

2 - Vágja fel

Törődjön bele, a családtagjai lusta disznók. Nem lesznek hajlandóak gyümölcsöt enni, csakis akkor, ha a narancs meghámozva és gerezdekben, az alma pedig cikkelyekre vágva vándorol eléjük, lehetőleg az íróasztalra, vagy a tévé elé. Ez borzasztó igazságtalanság, de legalább működik: az így kínált gyümölcs szinte mindig eltűnik a tányérról.

stockfresh 135433 professional-indication sizeM

3 - Készítsen gyümölcssalátát

Ez tulajdonképpen az előbbi megoldás felturbózott változata. A gyümölcssaláta finom, és az elkészítése a rendelkezésre álló idő szerint variálható. A legjobb, ha friss gyümölcsökből készítjük, de az időhiányban szenvedőknek íme az 5 perces recept:

Egy tálban keverjünk össze 1 ananászkonzervet, 1 csomag fagyasztott erdeigyümölcs keveréket, 1 fél üveg magozott meggybefőttet, 2 almát, 2 narancsot (ezeket azért fel kell vágni, nincs mese), és tetszés szerint egyéb friss, mirelit, vagy konzerv gyümölcsöt.

4 - Nassoljanak süteménytölteléket

Azaz reszelt almát darált dióval. Viszonylag hamar készen van, nagyon finom, és szinte garantált siker a finnyásabb családtagoknál is. A recept annyiból áll, hogy lereszelünk néhány almát, meglocsoljuk kis citromlével, és hozzáteszünk annyi darált diót, hogy a levét felszívja. Az ínyencek tehetnek belé mazsolát is, a még ínyencebbek pedig (18 felett) rumba áztatott mazsolát.

stockfresh 890957 baby-food---apple sizeM

5 - Járjon piacra

A piacon az ember úgysem bír ellenállni a sok friss gyümölcsnek és zöldségnek, ha pedig egyszer már hazajöttek a finomságok, akkor valószínűleg el is fogynak.

6 - Zöldséghasábok csábítóan

Bevallom, inkább sajnálni szoktam a fogyókúrázó kolléganőket (vagy ha én vagyok soron, magamat) amikor azt látom, hogy uzsonnára (neadjisten ebédre) hasábokra vágott répát, uborkát és karalábét hoznak. Azonban a zöldséghasábok ellenállhatatlanul csábítóak is lehetnek (igen, férfiak és kamaszgyerekek számára is), hogyha a megfelelő mártogatót kínáljuk melléjük. Például mogyoróvajat (véletlenül sem fogyókúrázóknak), humuszt, fokhagymás joghurtot/tejfölt, vagy ha a család egyébként chipsmániás, akkor a tortilla chipshez kapható kész szószokat.

stockfresh 351572 party-food sizeM

7 - Szexis főzelékek

A legtöbb zöldségből remekül kinéző, egészséges és finom főzeléket lehet készíteni, úgy, hogy a főtt zöldség egyik felét botmixerrel krémesítjük, és ebbe öntjük bele a másikat, valamilyen különleges fűszerezéssel. Az én egyik kedvencem a mentás zöldborsópüré, igaz ebben az esetben az egész adag zöldborsó a turmixba megy, viszont az eredmény egyfelől mennyeien finom, másfelől pedig egyáltalán nincs főzelék külseje vagy íze. A különböző pürék egyébként az olyan „szörnyűségeket” is finommá tehetik, mint a karfiol vagy a brokkoli. A titok a fokozatosság: abban az esetben, ha a reménybeli zöldségfogyasztók között esetleg finnyás családtagok is szerepelnek, először a hagyományos krumplipürébe keverjünk zeller- vagy karfiolpürét, esetleg sütőtököt. Láttam persze olyan esetet, hogy ez sem hozta meg a kívánt eredményt, de meglepően sokszor mindenkinek nagyon ízlett.

8 - Grillezzen

Grillezni – ha nem ragaszkodunk a szó ortodox értelmezéséhez – nemcsak nyáron, és nemcsak szabad ég alatt lehet. A grillezett sárgarépák például nagyon finomak, és mindössze annyit kell tenni velük, hogy egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk őket: akkor a legjobbak, ha aranysárga színűek és barna foltocskák jelennek meg rajtuk. A répán kívül a padlizsán és a cukkini is jól grillezhető, de inkább sütőben és sokkal hosszabb idő alatt.

stockfresh 1410973 grilled-vegetables sizeM

Plusz egy: töltse le

Azoknak, akik szeretnek mindent szisztematikusan csinálni, javaslom töltsék le az itunes five a day applikációját. Itt megtalálhatóak a szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint majdnem minden, amit azok vitamin és tápanyagtartalmáról tudni érdemes. Szép, színes alkalmazás, rengeteg recepttel és mindenféle egyéb látványos funkcióval.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek