Divatdiéták helyett inkább menj dietetikushoz

Szinte mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor rádöbben, hogy kicsit vaskosabb lett itt-ott, vagy valamilyen okból külön oda kell figyelnie az életmódjára, például kisbabát szeretne, esetleg egy betegség követel meg speciális étrendet. Ilyenkor megkérdezheti az ismerőseit, olvashat magazinokat, szakkönyveket, de ha tutira akar menni, keressen fel olyan szakembert, aki tényleg ért is hozzá.

Ki lehet dietetikus?

4 év egészségügyi főiskola (ma már egészségtudományi kar) elvégzése után szerezhető meg a dietetikusi diploma. A tanulmányaik igen széleskörűek, így többek között vannak ismereteik a kémia, a biológia, az élettan és a belgyógyászat, pszichológia területéről is. A diploma megszerzése után kórházakban, egészségügyi intézményekben, magánrendelőkben, wellness központokban, bölcsődei, óvodai-, iskolai- és munkahelyi menzákon (mint élelmezésvezető), stb. találkozhatunk velük elsősorban. Szakértőként gyakran szerepelnek a médiában, rádió, és tv-műsorokban, az online és a nyomtatott sajtóban egyaránt.

A te felelősséged is

Bár a magyarok általános egészségügyi helyzete katasztrofális, még mindig nem divat a saját felelősségünket elismerni az egészségünk megőrzése területén. Az életmóddal összefüggő betegségek, így bizonyos daganatos megbetegedések, vagy éppen a szív-és érrendszeri problémák jelentős része megelőzhető lenne egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, mozgással, és a dohányzás mellőzésével.

A táplálkozáshoz ma mindenki ért

Ennek a nemtörődömségnek a másik véglete, hogy ma már a csapból is az egészséges táplálkozás folyik. Több milliárdos piaca van az étrendkiegésztőknek, fogyasztószereknek (amikbe néha azt sem tudjuk, mi kerül bele), a különböző életmód és wellness magazinoknak. A média tele van önjelölt egészséggurukkal, akik megmondják az örök, egészséges élet receptjét, de hogy ez tudományosan mennyire igazolt, az gyakran homályban marad, vagy legalábbis szakmailag megkérdőjelezhető. A divatdiéták végtelen dömpingjéről még nem is beszéltünk. A legnagyobb baj az, hogy egy laikus nem képes ezt az információözönt megszűrni, nem tudja eldönteni, hogy az adott termék, diéta, stb. valóban hasznos-e vagy felesleges, rosszabb esetben komoly egészségügyi kockázatot vállal, ha fogyasztja, vagy követi az előírásokat.

Egyszer az életben mindenkinek kéne egy kontroll

Ezzel szemben egy dietetikus nem trendi terméket kínál, nem ígéri, hogy egy hét alatt 20 kg-t fogsz fogyni, ellenben szakszerű tanácsokat tud adni, amelyek egészségügyi szempontból valóban megalapozottak, és segít eligazodni a rengeteg információ között.. „Abszolút praktikus és a való életben alkalmazható tanácsokat adott, rávezetett olyan életmódbeli hibáimra, amiket eddig észre sem vettem, vagy nem tudatosult, hogy milyen - szó szerint - súlyos következményekkel járnak.” (Laci 32).

Legalább egyszer az életben, mindenkinek fel kellene keresnie egy dietetikust, és akár csak évente egyszer egy kontrollra visszamenni. Úgy, mint a nőgyógyászati szűrővizsgálatra, csak ez kicsit kellemesebb.

„Fogyni szerettem volna, és egészségesebben szeretem volna élni. A dietetikusomra a neten (www.egeszsegbazis.com) akadtam rá. Az egész találkozó olyan volt, mint egy baráti beszélgetés. Alaposan kikérdezett a szokásaimról, volt néhány mérés (súly, derék, testösszetétel). Másfél óra volt az egész. Megbeszéltük, hogy milyen szokásaimon érdemes változtatni, mi helyett inkább mit egyek-igyak, és 2 hét után már érezhető volt az eredmény: jelentősen javult a közérzetem, és a fogyás is megindult (egyelőre csak másfél kiló, de állítólag ez a normális tempó.)”

A dietetikus csak kiszűri az esetleges hibákat, és tanácsokat ad, de helyetted azokat nem tudja betartani, így például nem tud lefogyni helyetted, de segíthet abban, hogy Te hogyan csináld, illetve segít a későbbiekben is, hogy az életmódváltás valóban tartós és sikeres legyen. „Volt olyan kliensem, akivel azért szakadt meg az együttmüködés, mert úgy gondolta, elég, ha néha benéz hozzám, végighallgat, kérdez, fogadkozik, hogy ezután tényleg betartja az ajánlásokat, de ahogy kilépett az ajtón, semmin sem változtatott, ugyanúgy folytatta az életmódját, ahogy addig, így természetesen a várt eredmény is elmaradt. Ez nekem is kudarcélmény volt, végül megbeszéltük, hogy ennek így nincs értelme. Kitartást nem tudok adni, és neki is csak felesleges idő – és pénzkidobás volt.” – mesélte Moharos Melinda dietetikus.

Mikor lehet hasznos egy dietetikus?

Nemcsak fogyókúra esetén érdemes felkeresni, számtalan olyan terület van, ahol szükség lenne a tanácsadásra. A teljesség igénye nélkül:

ü  Kismamák: A leendő gyermek egészségét alapvetően meghatározza az édesanya táplálkozása. életmódja a várandósság alatt.

ü  Sportolók: Önmagában a megfelelő táplálkozástól nem lesz senki olimpiai bajnok, de a nem megfelelően összeállított étrend jelentősen ronthatja a teljesítményt.

ü  Táplálékallergia, táplálékintolerancia: gyakran az egyetlen kezelési mód a helyes étrend

ü  Betegségek speciális diétái: vesebetegség, emésztőszervi megbetegedés, szí- és érrendszeri kórképek esetén, stb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra