A bőr alatti aranyhálótól 10 évig nem öregszel

Az örök fiatalság és a soha nem látott szépség legújabb elixírje az arany. Nem a bőrön, az alatt. Hálóként, a bőr alá szőve. Vagy a göndör hajba. Az eredmény 10 év mínusz.

Az arany, mint a szépség és a ritkaság kombója, a világtörténelemben nem egyszer vezetett már súlyos tragédiákhoz. Az arany megszerzéséért folytatott harcok világbirodalmakat hoztak létre, a hiánya pedig összeomlást eredményezett.

Manapság azonban aranyat nem is olyan nehéz találni. És még csak folyóban sem kell mosni hozzá. Sőt ma már inkább néhány luxus kozmetikai cég harcol azért, hogy megvegyük azt. Belecsempészik a kozmetikumok értékes összetevői közé, hogy az érték a nemesfémnek köszönhetően valódi értelmet nyerjen, és nyilván az árban is megmutatkozhasson. Ott van például az alapozókban, a púderekben, a szemhéjfestékekben, a krémekben, szérumokban és pakolásokban. De miért jó az arany, ha a bőrünkre kerül?

Néhány ok, amiért az arany nem csak egzisztenciálisan hat

- Az arany tömege 300-szorosának megfelelő mennyiségű nedvességet képes megkötni a bőrben.

- Az aranynak különös fényvisszaverő tulajdonsága van. Ezért a bőrre kenve speciális oldószerrel és összetevőkkel különös ragyogást vesz fel, s az egyébként nehezen korrigálható szem alatti sötét karikákat és az egyéb májfoltokat is képes halványítani.

- Mivel fokozza a kollagéntermelést, ezáltal a ráncosodás, a bőr megereszkedésének egyik vezető ellenszere lehet a jövőben.

- Segít a bőr méregtelenítési folyamatában azzal, hogy serkenti a vér- és a nyirokkeringést. A megfelelő módszerrel pedig az arcbőrbe juttatott arany képes érújraképződést indukálni, amely szintén az arcbőr tápanyag- és oxigénellátását javítja.

A sejtekre hat

A magyarázatot az aranyrészecskék töltésében találjuk. Ehhez azt is tudnunk kell, hogy a sejtek élettani folyamatait nagyrészt a töltéssel rendelkező részecskék sejtmembránon keresztüli transzportfolyamatai határozzák meg. Tulajdonképpen a bőr sejtjeiben az ozmotikus hatásokra visszavezethető hidratáltság fokát is részben töltéssel rendelkező részecskék vándorlása határozza meg. Az arany apró részecskék formájában szívódik fel a különböző kozmetikai készítményekből. Ezeket az aranyrészecskéket ún. elektronikus-galvanikus eljárással állítják elő, így a sima őrlési módszernél sokkal hatékonyabban felhasználható anyagminőség nyerhető.

Ráadásul az aranynak megvan az a szerencsés kémiai szerkezete, hogy vízvisszatartó tulajdonságánál fogva, képes a bőrben megkötni a vizet. Ezért kiváló hidratálóként főleg az érett bőrön, az anti-ageing kezelésben alkalmazzák a kozmetikusok.

24 karátos aranyháló bőrbe szőve

A kényelmes mítoszokat kedvelők szerint mint minden szépészeti eljárás, így persze az arannyal való arckezelés gyökerét is Kleopátra idejében kellene keresnünk, az mindenestre tény, hogy Japánban alkalmaztak először olyan kezelést, amely során az arany hatását fokozó hatóanyag kerül a bőrbe, amelyet szójából vonnak ki.

A szója hatóanyaga az eddig megismert alkotóknál nagyságrendekkel több víz megkötésére képes. Az eljárás során egy speciális műszer mikroszkópikus méretű vízcseppecskék kíséretében juttatja a hatóanyagot a bőrbe. Ezt megelőzően az arcbőrön alapos bőrradírozást és nanotechnológiás hideggőzölést végeznek. A szójából származó hatóanyag bejuttatása után leheletvékony, 24 karátos aranylapocskákkal borítják be az arcbőrt, majd az aranyat bemasszírozzák az arcbőr mélyebb rétegeibe. A hatóanyagok együttese állítólag közel egy évig képes hatását megtartani a bőrben.

Nálunk is elérhető már az az arcfiatalító eljárás, amelynek lényege a 24 karátos 0,1 mm vékony aranyszálak arcbőrbe szövése. A módszer során a bőr mélyebb rétegeibe hajszálvékony aranyszálakat húznak. Ennek hatására néhány hét múlva a szervezet kollagént termel, és ezáltal elasztikus szövetek vonják körbe az aranyszálakat. Így a megereszkedett bőr feszesebb és teltebb lesznek melyek akár 10 éven át képesek az arc rugalmasságának megtartására, a megereszkedés, petyhüdtté válás, ráncosodás lassítására. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben mindössze fél óra alatt végzik.

Hajkiegyenesítés arannyal

Persze hajat is kezelnek arannyal. Ez az egyik legújabb módszer a hajszálak hosszú ideig tartó kiegyenesítésére. Ennek során a szálakat arany, kollagén és tápláló fehérjék keverékével vonják be, a hő hatására a hajszálak kiegyenesednek s az egyenesség tartósan megmarad. A módszert körülbelül kéthavonta kell megismételni azért, hogy a lenőtt részeket is kiegyenesíthessék.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek