Inkább szállj le a buszról: 6 tévhit a hátfájásról

A fáj a hátam, vagy a valami becsípődött a derekamnál szállóige szinte állandó az ülőmunkát végzők körében. Ezért van, aki a dereka után a gyógyszer után nyúl, ha épp nem a sérvkötőért, és van olyan is, aki egyszerűen székét hátrébb lökve, ráhasal az asztalra, hogy így nyújtsa gerincét. És hogy utóbbit milyen jól teszi, azt az alábbi hat tévhit is igazolja.

Mert hidd el, egy kisebb szúró vagy húzódó fájdalom még teljesen normális és hamar el is múlik. Persze most nem a nevében is rémisztő degeneratív kopásos gerincbetegségekről beszélünk, hanem az egyszerű, mindennapi mozgáshiány következtében kialakult fájdalmakról, amelyek banális gerincvédő technikákkal könnyen orvosolhatók. Ezért gyorsan össze is szedtünk néhány téves beidegződést a gerinctáji fájdalmakról, amelyekben egyáltalán nem kell hinned.

1. Fáj a hátam, tuti gerincsérvem van

Hülyeség. Az esetek 95 százalékában a fájdalmat a gyenge hátizomzat, megrövidült, rugalmatlan szalagok vagy a csigolyák közötti ízületek problémái okozzák. Ez ellen helyes mozgással védekezhetünk, melyek segítségével a hát mélyizomzata stabilizálható, és így a fájdalom megelőzhető. A megfelelő szakember által végzett rendszeres masszázs is hatékony.

Tipp: Ha fitten akarod tartani porckorongjaidat, végezz nyújtó és lazító mozdulatokat! Például lökd hátra az asztaltól a székedet olyan távolságra, hogy az álladat épp csak az alkarodra tudd tenni. Nyújtózz hosszan, egyenes háttal, naponta ahányszor csak jól esik.

2. Az ergonomikusan kialakított bútorok jót tesznek a hátnak

Mítosz. Azok a székek, melyeknek idomulnak hátunkhoz, passzívvá teszik annak izomzatát. A hátnak azonban ülés közben is mozgásban kell maradnia, tehát változtasd gyakrabban ülőpozíciódat. Ugyanis nem az ülés az, ami a hátra rossz hatással van, hanem az, hogy közben keveset mozogsz.

Tipp: Napi 10 perc torna, vagy hazafelé buszozás helyett egy félórás séta segít egészségesen tartani a hátat.

Minden a két lábra emelkedés miatt van

Minden akkor kezdődött, amikor az állatvilágból az emberi faj ősei négyről két lábra emelkedtek. Manapság ugyanis az egyik legújabb, modern kori tudományterület, az evolúciós orvoslás a két lábon járás és a gerincbetegségek közötti összefüggéseket vizsgálta, amikor arra jutott, hogy a gerincproblémák egy része ennek a relative gyors felemelkedésnek a következménye. A jelenlegi kettős S alakú gerincnek ugyanis még nem sikerült a gravitációval szemben terhelt, két lábon járáshoz való legideálisabb formát felvennie, vagyis gerincünk sérülékenységét ennek köszönhetjük.

3. A hátfájás idősebb korban jelentkezik

Na például ez sem teljesen igaz. Németországban készült egy statisztika, ezért ezt hozzuk fel példaként, ahol a hátfájások 60 százaléka 14 és 29 éves kor között jelenik meg. Ennek legfőbb oka a rossz tartás, a mozgáshiány, és az, hogy az ember nem csak munkahelyén, de szabadidejében is túl sokat ül.

Tipp: Ha már egyszer egész nap ülsz, az irodába vegyél magadnak egy Fit-ballt (a neten számtalan alakformáló edzésprogramot is találsz hozzá otthonra). Nagyobb hipermarketekben már 1800-2000 forintért is hozzájutsz. Figyelj arra, hogy a labda átmérőjét a testmagasságodnak megfelelően válaszd!

4. Ha fáj, kímélni kell a hátat

Ez sem így van. Ezzel ugyanis csak tovább gyengül a hát izomzata és nő az ízületi károsodás veszélye. A hátfájdalmak 80 százaléka azért alakul ki, mert a hátat nem terhelik, és nem azért, mert túlterhelik.

Tipp: Végezz háterősítő gyakorlatokat! Próbáld ki a pilatest vagy a gerinctornát az első egy-két alkalommal lehetőleg oktató segítségével, és ha nincs időd rendszeresen órákra járni, folytasd otthon (számtalan gerinckímélő mozgásformához találsz házi dvd-t!).

5. Minél keményebb a kemény matrac, annál egészségesebb

Nem igaz. A túl kemény fekhely deréktájon a gerinc homorodásához és az izomzat túlzott feszüléséhez vezethet. A következmények: állandó fájdalom, ami miatt rosszul alhatsz. Azonban a túl puha matracok sem ajánlottak, mivel nem támasztják alá kellő mértékben a gerincet. A leginkább bevált a közepesen keménységű matrac. Ez alátámasztja az érzékeny derekat és ritkábban alakulnak ki görcsök.

Tipp: A matracot vásárlása előtt, mindenképpen próbáld ki alaposan, minden oldaladon fekve akár néhány percig is. Hidd el tested rá fog érezni, melyiket szeretné igazán.

6. A derékfájást azonnal kezelni kell

Legtöbbször nem szükséges. A fájó hát éppúgy hozzátartozik az élethez, mint a nátha. Kíméld egy kicsit, de nem kell túldramatizálni. Tanulj a fájdalomból, mozogj inkább csak néhány percet alkalmanként, épp csak annyit, amennyi jól esik, de azt tedd rendszeresen! Egy idő után meglátod, hogy nem csak a fájdalmak maradnak el, de az egész tartásod, és vele a közérzeted is óriásit javul.

Oszd meg másokkal is!
Mustra