Napi egy pohár vörösbor és 11 évvel tovább élsz

Napi két deci vörösbor nem csak kulináris élvezetet jelent, és oldja a stresszt, de az immunrendszert is védi. A mértékletes, de rendszeres borfogyasztásnak köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora lesz, a várható élettartam pedig 11 évvel megnő.

A mértékletes, de rendszeres vörösborfogyasztás legfontosabb egészségvédő hatása, hogy segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezt a francia paradoxon is bizonyítja: bár a franciák sok telített zsírsavat fogyasztanak, és keveset mozognak, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása Franciaországban mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A szakemberek szerint ennek oka a rendszeres, minőségi borfogyasztásban keresendő. Az ajánlott napi mennyiség férfiaknál 2-3 deci, a nőknél pedig kicsit kevesebb, 1-2 deciliter.

A szőlőben nagy mennyiségben találhatóak olyan anyagok, amik jótékonyan hatnak az egész szervezet működésére. A magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán pedig a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. A szőlő több összetevője jótékonyan hat az immunrendszerre, héjának ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, a szőlőmagolaj pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét. A gyümölcsben található savak segítik a gyomorban az emésztést, és stimulálják a hasnyálmirigy működését is.

Egy jó vörös csodákat tesz

A vörösbor alapvetően egészségesebb a fehérbornál, vörösek gyártási folyamatában ugyanis felhasználják a szőlő héját és a magokat is. Ennek köszönhetően sokszorosan nagyobb mennyiségben található meg benne a polifenol nevű antioxidáns. Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, így megelőzik az érelmeszesedést. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

Az se mindegy, milyen bor

Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben: merlot, oporto (portugiser), zweigelt, pinot noir, cabernet sauvignon.

Még a vírusok ellen is hatásos lehet

A polifenoloknak ezen felül gyulladásgátló hatásuk is van, egyes képviselőik bizonyítottan képesek a herpesz vírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására. A polifenolok rákmegelőző hatásukról is ismertek, mert gátolják a rosszindulatú daganatok kialakulását. Mindemellett csökkentik a koleszterinszintet, ás fokozzák a nitrogén-oxid szintjét, amely az erek keresztmetszetének tágításával, az érösszehúzódások csökkentésével szintén kedvező hatású a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése szempontjából. A vörösborban megtalálható rezveratrol, szintén rákmegelőző hatása mellett, lassítja az érelmeszesedés folyamatát, a cukorbetegség megjelenését, sőt az idős kori idegrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét is csökkenti.

Borban oldódik a feszültség

A legújabb vizsgálatok a jó hangulatért felelős szerotonin jelenlétét is valószínűsítik a borokban, emellett a vörös nedű köztudottan nyugtat, oldja a stresszt is. Egy zaklatott, fárasztó nap utánelég elkortyolni egy kis pohárral, hogy gyorsan jöjjön az álom.

Az fent említett előnyök azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség, vagy a szőlőt nem látott italok fogyasztása nemhogy kedvező, hanem káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra