EGÉSZSÉG

Ha hullik a hajad, egyél vasat

2011. július 14., csütörtök 19:18

Az erős hajhullás vészjós előjele annak, hogy a szervezetünkkel valami nagyon nem stimmel. Pontosan tisztában voltam ezzel én is, amikor egyik este hajmosás után kezemben maradt egy egész csokor haj.

Fotó: Exey Panteleev
Fotó: Exey Panteleev

Tuti, hogy rákos vagyok

A nyomozás egy hónapja kezdődött, egyik este a zuhany alatt a sampon öblítésekor egy maroknyi haj maradt a kezemben. Teljesen lefagytam, pokoli rossz érzésem lett, egyből arra gondoltam, hogy valami komoly baj vészjós előjele ez. Mint mindig, most is a legjobb barátnőmet hívtam, elsírtam neki, hogy egy egész csokor haj maradt a kezemben, tuti rákos vagyok. Egyből lehülyézett, állítását saját tapasztalataival támasztotta alá. Szerinte a hajhullás mindenképp nőgyógyászati problémára utal, másnap azonnal jelentkezzek be a nőgyógyászomhoz és nézessem meg magam.

Akkor méhszájseb lesz az!

Egyből elhittem, hogy igaza van. Aznap éjszaka cisztákkal, méhszájsebbel és gyulladásokkal álmodtam. Másnap reggel 11-kor már a nőgyógyászomnál tipródtam. Megvizsgált, de semmi elváltozást nem talált. Időközben felhívott a kettes számú barátnőm, akinek szintén elpanaszoltam, mi a bajom, egyből a lelki oldalról támadott. Szerinte minden testi tünet egy lelki baj szimbóluma, a hajhullás pedig, ahogy a mondás is tartja (kihull a haja tőle), egy lehetetlen állapotra utal. Szerinte rossz az az élethelyzet, ahol éppen állok. Törtem hát a fejem, mi lehet rossz az életemben, mi az, ki az, amitől kihullik a hajam, de nem bírtam megfejteni. Rossz a munkám? Nem. A pasimból van elegem? Talán. Nincs időm arra, amit szeretek? Hát, lehetne több, az biztos. Egyértelmű választ azonban sehogy nem sikerült gyártanom, megint a legrosszabbra gondoltam.

Megkérdezem a háziorvosom

Néztem magam a tükörben, sápadt voltam és fáradt. Elképzeltem, ahogy egy láthatatlan betegség elkezd bennem terjeszkedni: előbb a hajam hullik ki, aztán lefogyok, láttam, ahogy fehér bőrömön átütnek a mélykék erek – és esküszöm, még a kórházak gyűlölt vegyszerszaga is megcsapta az orromat.

Pár napig még túráztattam magam a betegség gondolatával, amikor bevillant, nem ártana a háziorvosom véleményét is kikérni. Tárcsáztam a számát. Mondta, mindenképp vérvételre lesz szükség, és mielőtt letettük volna a kagylót, rákérdezett, hogy nem lehet, hogy megint a vashiány baj? Gyermekkorom óta ez a tünet folyamatosan elkísért, arról azonban fogalmam sem volt, hogy vashiány esetén a haj is kihullhat.

A lángosban nincs sok vas

Elkezdtem számba venni, hogy utoljára mikor juttattam a szervezetembe vasat. Cékla, spenót, szója, mák – a magas vastartalmú ételeknek még csak az emléke sem volt meg, de egyáltalán, az egész étkezésem csapnivalóvá vált, táplálkozásom fő csapásiránya a sajtos-tejfölös lángos, a gyros, a sült krumplival tálalt hamburger volt, zöldséget, halat, rostokat a bélrendszerem hónapok óta nem látott. Hátba veregettem magam, és picit megnyugodtam, hogy valószínű ez lehet a megoldás.

Másnap egyből azzal indítottam, hogy a gyógyszeres fiókból előkotortam a vas-folsav piruláimat, és éhgyomorra elkezdtem a vaspótlást. Időközben a vérvételen is átestem, a vas-értékem mélyzuhanását hivatalosan is alátámasztották. Azóta szépen pótlom a fémet, iszom a céklalevet és szorgosan főzöm a spenótot. A hajam azóta kevésbé hullik, fáradtságtól sem szenvedek, és a hangulatom is határozottan jobb, főleg, amióta nem vagyok a halálomon.

A hajhullás leggyakoribb okai

Persze a hajhullás nem csak a vashiány miatt alakulhat ki, annak számtalan oka lehet, az otthoni kísérletezgetés helyett érdemes egyből háziorvoshoz fordulni, és nem a barátnők tanácsaira várni.

Háziorvosomtól megtudtam, hogy a hajhullás kialakulhat valamely gyulladás (például fog, torok, mandula) vagy nőgyógyászati panasz hatására, de egyoldalú táplálkozás, vitaminhiány, fokozott stressz, gyógyszerek (például véralvadásgátló szerek, fogyókúrás pirulák) vagy traumatikus élmény hatására is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta