Újabb felelős a cukorbetegség kialakulásában: most már a vegyszereket is vizsgálják

Svéd állampolgárok körében végzett vizsgálat mutatta ki, hogy azok a személyek, akiknek a vérében magasabb a rovarölő szerek és egyéb vegyi anyagok koncentrációja, nagyobb eséllyel kapnak 2-es típusú cukorbetegséget. Az kutatás eredménye még nem tudományos bizonyíték, de a most kapott adatok megegyeznek más, hasonló tanulmányok eredményeivel.

A kapott adatok szerint ezek a kemikáliák diabéteszhez vezető változásokat okoznak a szervezetben, igaz, a kutatók közvetlen összefüggést egyelőre még nem tudtak kimutatni. A vizsgált szennyező anyagok többsége - növényvédőszerek és poliklórozott bifenilek (PCB) - főként húsban és zsíros halakban halmozódik fel. A PCB ipari használatát a legtöbb országban már szigorúan szabályozzák, régebben műanyag, festék és elektromos berendezések gyártásánál használták. “Ezek a vegyszerek a mai napig mérgezik a lakosságot, mivel a tápláléklánc majdnem minden tagjában kimutatható a jelenlétük" - mondta a kutatásban részt vevő Dr. Duk-Hee Lee.

A dél-koreai kutató csapata 725 idős, svéd lakost toborzott, akik a kutatás kezdetekor még nem mutatták a cukorbetegség tüneteit. A tudósok öt éven keresztül rendszeresen, az idős emberektől vett vérmintákban ellenőrizték a szennyező anyag koncentrációt. Öt év alatt harminchat résztvevő személynél alakult ki a kettes típusú diabétesz. Miután a kutatók számításba vették a diabétesz rizikófaktorait is - túlsúly, rendszeres mozgás hiánya, dohányzás - azt állapították meg, hogy azok a személyek, akiknek a vérében magas a PCB koncentráció, kilencszer nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, mint azok, akik vérében alacsonyabb a  vegyszerszint.

Logikus azt feltételezni, hogy a kemikáliáknak is szerepük lehet

A kapcsolat a cukorbetegség kialakulása és néhány növényvédőszer között alacsony vagy egyáltalán nincs. A szerzők szerint a kísérletben résztvevők körében kialakult diabéteszesek száma nem szignifikáns, ezért a kutatás önmagában még nem bizonyítja, hogy a PCB vagy más vegyszerek cukorbetegséget okoznak. Viszont "összevetve más, hasonló tárgyú kutatásokkal úgy tűnik, ez a helyzet" - mondja Dr. David Carpenter, az Egészségi és Környezeti Tanulmányok Intézete igazgatója.

A tudományos közösség is megosztott

Ez nem az első kutatás ahol a szakértők óvatosan fogalmaznak, és a cukorbetegség illetve a cukorbetegséget okozó anyag közötti közvetlen összefüggést az elégtelen adatok miatt nem mondják ki. Nemrég még a cukor és a diabétesz közé is egyenlőségjelet tettek, de mint kiderült nincs közvetlen okozati kapcsolat, hanem inkább a cukros ételek okozta túlsúly felelős a betegség kialakulásáért.

Ma a világon kétszer annyian cukorbetegek, mint harminc éve, az Amerikai Egyesült Államok lakosságának több mint nyolc százaléka diabéteszes, betegségük főként 2-es típusú, állítja az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet. Rengeteg tanulmány kapcsolta össze a kettes típusú cukorbetegséget a túlsúllyal, a magas vérnyomással és a mozgásszegény életmóddal.

A mostani tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a szennyező anyagok hosszú távon hatással lehetnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeire. "Logikus azt feltételezni, hogy a kövérebb emberek nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, hiszen több kémiai szennyeződéssel telített zsíros húst és halat esznek, illetve a testük is több zsírt tárol, ahol ezek a vegyszerek is raktározódnak." – tette hozzá Carpenter.

A megelőzés módszere nem változott

Addig, amíg a kutatók kiderítik, hogy pontosan melyik szennyező anyag, és az hogyan okoz cukorbetegséget, a szerzett diabétesz megelőzése nem változik. “Azt hiszem, az üzenet nem sokban különbözik attól, amikor még azt gondoltuk, hogy a cukorbetegség csak az életmódhoz kötődik. Fontos, hogy csökkentsük az állati zsiradék fogyasztását és tartsuk számon, hogy mennyi zsíros halat eszünk” - mondta Carpenter.

Arról már írtunk, hogy egy másik kutatás a sófogyasztás jelentőségét hangsúlyozza. E szerint, a csökkentett nátriumbevitel emeli a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlenségét. Egy másik friss kísérlet arról számol be, hogy szigorú diétával a kettes típusú cukorbetegség visszafordítható. Ez az eredmény nagyon kecsegtető, de a kutatás vezetője egyelőre senkinek sem javasolja, hogy szigorú diétába kezdjen. Annyi azonban biztos, hogy "a sok zöldség és testmozgás segít, hogy a szervezet megszabaduljon a mérgező anyagoktól" – mondta Dr. Lee.

Oszd meg másokkal is!
Mustra