Így kerüld el a nyári fertőzéseket - biztonságos strandolás

Gombás fertőzések, hólyaghurut és egyéb szörnyűségek: bemutatjuk a strandon összeszedhető nyavalyák tüneteit és a megelőzés lehetőségeit. Egy biztos, a zuhanyozás, a vízálló papucs használata és a nedves fürdőruha gyors szárazra cserélése mind sarkalatos pont.

Fotó: Ralph Hockens
Fotó: Ralph Hockens

A hőségriadóban általában kénytelenek vagyunk strandolni - hacsak nem a légkondival elviselhetővé tett négy fal között, esetleg saját medencénkben gubbasztunk - ami számos előnye mellett jó pár negatívumot is magában rejt. Az egyik legkellemetlenebb rész az, hogy adott esetben az ember több száz vadidegennel egy medencében kénytelen áztatni magát, és ez a tömegnyomor kellemetlensége mellett sajnos rengeteg fertőzéssel és baktériummal is járhat. Ennek apropójából összegyűjtöttünk néhány, jellemzően a strandon összeszedhető fertőzést, és olyan tippeket, amelyekkel megpróbálhatjuk elkerülni ezeket.

A gomba is élvezi a strandot

A gombás fertőzés az egyik leggyakoribb kellemetlenség egy-egy strandolás után, hiszen ha nem figyelünk oda, könnyen az áldozatává válhatunk. Az egyik elsődleges veszélyforrás, ha az úszás, illetve a medencében tartózkodás után nem zuhanyozunk le. Ennek ugyanis könnyen gombás fertőzés lehet a vége: a bőrgombásodás nem csak a lábujjközökben fordulhat elő, megjelenhet a hajas fejbőrön és a nagyhajlatokban (lágyékhajlat, hónalj, mellek alatti redő) is. A zuhanyozás mellett érdemes a lehető leghamarabb megszárítani a fürdőruhát, vagy szárazra cserélni, és lehetőleg ne használjuk más törölközőjét.

Nyirokérgyulladás is lehet a következmény

A gomba leggyakrabban a lábon, lábujjközökben jelentkezik, amit már azzal megelőzhetünk, ha nem járkálunk mezítláb a medencék környékén. Ehhez elengedhetetlen a vízálló műanyag papucs, amiben adott esetben a zuhany alá is be tudunk állni. A nem kezelt gombás fertőzés tovább terjedhet a lábhátra, a talp felületére, a körömlemezre is, szövődményként bakteriális felülfertőzés, ekcéma, illetve nyirokérgyulladás is kialakulhat, ezért igen fontos időben elkezdeni a gombaellenes kezelést. A gombásodás elkerülése érdekében minden zuhanyozás után gondosan töröljük szárazra a testet, különös tekintettel a lábujjak közeire és a testhajlatokra. A megelőzésben a gombásodás elleni lábhintőpor is segíthet.

Beszélhetünk a hüvelygombáról is

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a meleg vízben könnyebben szaporodnak el a kórokozók, mint a hidegvizű medencékben - erre különösen a nőknek kell vigyázniuk. Ők ugyanis hajlamosabbak az intim területeket érintő fertőzésekre, amelyek közül a hüvelygomba a leggyakoribb: kellemetlen tünetei többek közt a viszketés és a fehér folyás.

Férfiaknál is a nemi szervet támadják a fertőzések, ahol apró, viszkető piros pontok jelennek meg. A fertőzések esetén általában helyi kezelésre van szükség, például krém, spray segítségével, de szükség lehet szisztémás kezelésre is. A hüvelyi fertőzések megelőzésében is fontos, hogy a nedves fürdőruhát minél hamarabb szárazra cseréljük, és minden strandolás után zuhanyozzunk.

Normális esetben a nagyszámú lactobacillus védelmet nyújthat a kórokozókkal szemben: ezek gondoskodnak a hüvely savas pH-járól, távoltartják a gombákat és a kórokozó baktériumokat. Megelőzés céljából érdemes a hüvely flóráját egyensúlyban tartó szereket, irrigáló folyadékokat, intimzuhanyokat használni, amelyek segítenek megerősíteni a szervezet ellenállóképességét.

A hólyaghurut nem felfázás, hanem fertőzés

A hólyaghurut gyakoribb ilyenkor, mint télen: a felfázásként is emlegetett szörnyűséget a hólyagba bejutott kórokozók okozzák. Leggyakoribb előidézői baktériumok, főleg bélbaktériumok, melyek közül az E.Colit érdemes megemlíteni. A hurut fájdalmas vizeléssel jár, ami jóval gyakrabban jelentkezik, mint általában, a rendszeres, görcsös vizelési ingerhez erős égő, szúró fájdalom társul. Statisztikák szerint a nők közel 80 %-a élete során legalább egyszer átesik az ún. felfázásos tüneteken. A fertőzések megelőzésére fontos a bő folyadékbevitel és törekedni kell arra, hogy a hólyagból minden vizelet kiürüljön. A panaszok ismételt kiújulását megelőzendő lényeges, hogy az esetlegesen társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is kezeltessük.

Az említett fertőzésekkel szembeni harc tehát kemény, de nem esélytelen: ha odafigyelünk az olyan apróságnak tűnő részletekre, mint a zuhanyozás, a papucs használata és a nedves fürdőruha minél hamarabbi szárazra cserélése, nagy eséllyel megúszhatjuk a kellemetlen tüneteket.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek