EGÉSZSÉG

Így kerüld el a nyári fertőzéseket - biztonságos strandolás

2011. július 2., szombat 09:09

Gombás fertőzések, hólyaghurut és egyéb szörnyűségek: bemutatjuk a strandon összeszedhető nyavalyák tüneteit és a megelőzés lehetőségeit. Egy biztos, a zuhanyozás, a vízálló papucs használata és a nedves fürdőruha gyors szárazra cserélése mind sarkalatos pont.

Fotó: Ralph Hockens
Fotó: Ralph Hockens

A hőségriadóban általában kénytelenek vagyunk strandolni - hacsak nem a légkondival elviselhetővé tett négy fal között, esetleg saját medencénkben gubbasztunk - ami számos előnye mellett jó pár negatívumot is magában rejt. Az egyik legkellemetlenebb rész az, hogy adott esetben az ember több száz vadidegennel egy medencében kénytelen áztatni magát, és ez a tömegnyomor kellemetlensége mellett sajnos rengeteg fertőzéssel és baktériummal is járhat. Ennek apropójából összegyűjtöttünk néhány, jellemzően a strandon összeszedhető fertőzést, és olyan tippeket, amelyekkel megpróbálhatjuk elkerülni ezeket.

A gomba is élvezi a strandot

A gombás fertőzés az egyik leggyakoribb kellemetlenség egy-egy strandolás után, hiszen ha nem figyelünk oda, könnyen az áldozatává válhatunk. Az egyik elsődleges veszélyforrás, ha az úszás, illetve a medencében tartózkodás után nem zuhanyozunk le. Ennek ugyanis könnyen gombás fertőzés lehet a vége: a bőrgombásodás nem csak a lábujjközökben fordulhat elő, megjelenhet a hajas fejbőrön és a nagyhajlatokban (lágyékhajlat, hónalj, mellek alatti redő) is. A zuhanyozás mellett érdemes a lehető leghamarabb megszárítani a fürdőruhát, vagy szárazra cserélni, és lehetőleg ne használjuk más törölközőjét.

Nyirokérgyulladás is lehet a következmény

A gomba leggyakrabban a lábon, lábujjközökben jelentkezik, amit már azzal megelőzhetünk, ha nem járkálunk mezítláb a medencék környékén. Ehhez elengedhetetlen a vízálló műanyag papucs, amiben adott esetben a zuhany alá is be tudunk állni. A nem kezelt gombás fertőzés tovább terjedhet a lábhátra, a talp felületére, a körömlemezre is, szövődményként bakteriális felülfertőzés, ekcéma, illetve nyirokérgyulladás is kialakulhat, ezért igen fontos időben elkezdeni a gombaellenes kezelést. A gombásodás elkerülése érdekében minden zuhanyozás után gondosan töröljük szárazra a testet, különös tekintettel a lábujjak közeire és a testhajlatokra. A megelőzésben a gombásodás elleni lábhintőpor is segíthet.

Beszélhetünk a hüvelygombáról is

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a meleg vízben könnyebben szaporodnak el a kórokozók, mint a hidegvizű medencékben - erre különösen a nőknek kell vigyázniuk. Ők ugyanis hajlamosabbak az intim területeket érintő fertőzésekre, amelyek közül a hüvelygomba a leggyakoribb: kellemetlen tünetei többek közt a viszketés és a fehér folyás.

Férfiaknál is a nemi szervet támadják a fertőzések, ahol apró, viszkető piros pontok jelennek meg. A fertőzések esetén általában helyi kezelésre van szükség, például krém, spray segítségével, de szükség lehet szisztémás kezelésre is. A hüvelyi fertőzések megelőzésében is fontos, hogy a nedves fürdőruhát minél hamarabb szárazra cseréljük, és minden strandolás után zuhanyozzunk.

Normális esetben a nagyszámú lactobacillus védelmet nyújthat a kórokozókkal szemben: ezek gondoskodnak a hüvely savas pH-járól, távoltartják a gombákat és a kórokozó baktériumokat. Megelőzés céljából érdemes a hüvely flóráját egyensúlyban tartó szereket, irrigáló folyadékokat, intimzuhanyokat használni, amelyek segítenek megerősíteni a szervezet ellenállóképességét.

A hólyaghurut nem felfázás, hanem fertőzés

A hólyaghurut gyakoribb ilyenkor, mint télen: a felfázásként is emlegetett szörnyűséget a hólyagba bejutott kórokozók okozzák. Leggyakoribb előidézői baktériumok, főleg bélbaktériumok, melyek közül az E.Colit érdemes megemlíteni. A hurut fájdalmas vizeléssel jár, ami jóval gyakrabban jelentkezik, mint általában, a rendszeres, görcsös vizelési ingerhez erős égő, szúró fájdalom társul. Statisztikák szerint a nők közel 80 %-a élete során legalább egyszer átesik az ún. felfázásos tüneteken. A fertőzések megelőzésére fontos a bő folyadékbevitel és törekedni kell arra, hogy a hólyagból minden vizelet kiürüljön. A panaszok ismételt kiújulását megelőzendő lényeges, hogy az esetlegesen társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is kezeltessük.

Az említett fertőzésekkel szembeni harc tehát kemény, de nem esélytelen: ha odafigyelünk az olyan apróságnak tűnő részletekre, mint a zuhanyozás, a papucs használata és a nedves fürdőruha minél hamarabbi szárazra cserélése, nagy eséllyel megúszhatjuk a kellemetlen tüneteket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta