Hogyan válasszunk naptejet magunknak és gyermekünknek? (x)

Melyiket és hogyan?

Azt tudjuk, hiszen – szó szerint – a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy tavasztól őszig naptej nélkül nem érdemes a napra merészkedni. Gyermekünkre ez hatványozottan igaz. Azt viszont már kevesen tudják, hogyan érdemes választani.

A kínálat zavarba ejtően bő. Hogyan érdemes hát nekiesni a boltok polcainak, milyen szempontok segíthetnek a választásban?

A titokzatos rövidítések

Kezdjük talán a legegyszerűbbel, hiszen a rövidítések egy kis logikával és angoltudással megfejthetők:

Low - alacsony védelem, 10 faktorig
Medium - közepes védelem, 25 faktorig
High - magas védelem, 30 faktor felett
SPF - az UVB-sugarak elleni védelem
UVA - az UVA-sugarak elleni védelem
FF - UVA és UVB védelem

 Na, de mi az a faktorszám?

Megmutatja, bőrünk védekezőképessége hányszorosára növekszik, ha bekenjük vele. Tehát egy 20 faktoros naptejjel húszszor annyi ideig lehetünk a napon, mint nélküle.

Gyermekeink bőre azonban érzékenyebb, mint a miénk. Az ő bőrüket érdemes nagyobb faktorszámmal védeni, például a NIVEA SUN Kids Pure & Sensitive 50+ faktorszámú naptejjel. Ha pedig vízparton vagyunk, kulcsfontosságú, hogy a naptej vízálló legyen!

Előtte vagy közben?

Mikor kenjük fel a naptejet? A válasz egyértelmű: napozás előtt, nagyjából fél órával. Ennyi kell ugyanis, hogy kifejtse hatását.

Mint látjuk, nem is olyan vészes a dolog: a gyerekeknek válasszunk kifejezetten számukra készített naptejet, figyeljünk a faktorszámra, és kenjük fel időben! Ennyi a lényeg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek