EGÉSZSÉG

8 nap tej nélkül, és már nem verte a fejét a falba

2011. június 1., szerda 13:57 |

A felvetés, hogy az autista és viselkedészavaros gyerekek állapotán segíthet az étrend, elég merésznek tűnik. A GAP-szindrómáról szóló könyv magyar kiadásának bemutatóján jártunk, ahol az agymosást kihagyták, saját terméket sem akartak ránk sózni, úgyhogy abban maradtunk, legalábbis elmeséljük. A többiről döntsön a szülő!

Gyakorló krónikus betegként, aki kezelhető, ám jelenleg nem gyógyítható kórral küzd, megtanultam némán elnyomni a rezignált sóhajt, mely egy-egy új csodaszernek kikiáltott új kezelés vagy termék bejelentése nyomán tör fel lelkem legmélyéből.

Viszont számos olyan szülő jó barátjaként, akik autisztikus spektrumzavarral élő gyermeket nevelnek, hajlamos vagyok a fegyveremért nyúlni, amikor úgy érzem, a szülők természetes vágyaiból, reményeiből előnyt kovácsoló aranyásók telepszenek az autizmus állítólagos gyógyítását ígérő bizniszre. Ezek a gondolatok jártak a fejemben akkor is, amikor a nemcsak az autizmus, de más pszichológiai eredetű betegségek alternatív kezeléséről is könyvet író Dr. Natasha Campbell-McBride magyarországi könyvbemutató sajtótájékoztatójára igyekeztem.

Dr. Natasha Campbell neurológus, táplálkozáskutató
Dr. Natasha Campbell neurológus, táplálkozáskutató

Az orosz származású, Angliában élő neurológus-idegsebész amerikai típusú, MLM-szeánszokra emlékeztető műlendület nélkül adta elő sallangmentes beszámolóját, melyben jobbára a tényekre hagyatkozott. A bevezetőben volt néhány összeesküvés-elméletes, mondhatni szendis gondolat, különösen, mert járványnak nevezte az autisztikus spektrumzavarral és viselkedészavarral diagnosztizált gyerekek számának ugrásszerű növekedését. Később azonban ezt a Heim Pál Gyermekkórház orvosa, Dr. Büki György helyrerakta, mondván, az angol epidemic szó nem azonos a magyar kifejezéssel, mely főként fertőzéses eredetű betegségekre utal. Itt inkább egy korábban viszonylag ritka probléma gyanúsan gyakorivá válására utalt a doktornő.

Bár szkeptikus vagyok, igyekeztem nem pörögni a jelenlegi helyzetet bemutató adatokon (ld. keretes írásunkat), inkább arra voltam kíváncsi, milyen mérhető eredményei vannak az étrenden alapuló terápiának. Merthogy itt erről van szó.

Durva adatok

Az Egyesült Királyságban jelenleg 10 gyerekből egy tanulási/viselkedési zavarokkal küzd. Tizenöt évvel ezelőtt a nyugati országokban 10 000 gyerekből átlagosan egy gyerek volt autista. A brit Egészségügyi Minisztérium adatai szerint ma 166 gyerekből egy autista. Az amerikai Járványügyi Hivatal szerint 150 gyerek közül egynél diagnosztizálnak autisztikus spektrumzavart. Magyarországon csak becsült adatok állnak rendelkezésünkre, ennek folytán pontatlanok, Dr. Büki György, a Heim Pál Gyermekkórhát orvosa szerint a gyerekek 5-10%-a küzd az autiszikus spektrumzavar tüneteivel.

A diétának nevezett módszer tulajdonképpen nem csak étrendváltást jelent, hanem az egész életmód újragondolását. Dr. Natasha Campbell-McBride könyvében kiemelten foglalkozik a probiotikumok jelentőségével, a jó és a rossz zsír megkülönböztetésével, a vitaminok és ásványi anyagok pótlásával. Részletes listán találunk az ajánlott és a kerülendő élelmiszerekről, illetve néhány receptet, mely kiindulási pontnak éppen elég is.

Meg is kóstolhattuk
Meg is kóstolhattuk

A doktornő nem véletlenül kezdett vizsgálódni ezen a területen, saját gyermeke is autista. Ráadásul súlyos esetként diagnosztizálták. Gyakorló neurológusként félretette a karrierjét, és minden idejét arra szánta, hogy rájöjjön, mik a kiváltó okok, illetve hogy ezek hogyan kezelhetők.

Dr. Campbell-McBride arra jutott, hogy minden baj a belekben kezdődik, pontosabban azzal, ha a bélflóránk egyensúlya megbomlik. Ez pedig elég könnyen megtörténik, ha olyan ételeket eszünk, melyek minimum génmódosítottak, sokszor növényvédőszerektől mocskosak, vagy csak szimpla tápérték nélküli junk foodot tolunk magunkba túl gyakran. Azt, hogy amit ma eszik a világ elvileg szerencsésebb országaiban élő ember, jobbára egy rakat méreg, nehéz megkérőjelezni. Ő inkább azt vizsgálta, gyermekeinkre ez milyen hatással lehet - szerinte drámaian súlyossal.

Dr. Büki György neurológus, a módszer itthoni alkalmazója
Dr. Büki György neurológus, a módszer itthoni alkalmazója

Magyar valóság

Dr. Büki György a Heim Pál Gyermekkórház orvosa, aki kendőzetlenül adta elő a magyar valóságot: korábban ő is csak igazolásokat állított ki az autisztikus spektrumzavarral küzdő gyermekekről, megoldást, hatékony kezelést nem tudott javasolni. Szerencsére nem derogált neki meghallgatni a szülők javaslatait, tapasztalatait, úgyhogy azóta - részben ezek hatására - csapatmunkát javasol az ilyen esetek hatékony kezelésére.

A részletekbe szerencsére nem ment bele, arra ott a könyv, viszont a mikrofon a magyar példa kezébe kerül. Fájóan tárgyszerű beszámoló következik, bár nyilván nem csak én értékelem Dr. Szántó Linda példás szenvtelenségét - pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogyan működhet élőben a sztori.

Ne adj neki tejfehérjét!

A történet szinte klasszikus: először arra figyelnek fel a szülők, hogy a gyerek nem nézelődik, nem próbál kommunikálni, majd jön a súlyos autizmus rémálom: a gyerek a fejét veri a falba. Az ilyet nehéz kezelni. A szülő minden tanácsot megfogad, nyilván semmi sem segít, az orvos is széttárja a karját, majd valaki felveti: ne adj neki tejfehérjét! Nyolc nappal később a gyerek nem verte a fejét sehova sem. Ilyenkor nyilván felmerül az ésszel élő anya fejében, hogy talán az étrend változtatásával más ereményeket is elérhet.

Szántó Linda azt mondja, a pár évvel későbbi kontrollvizsgálaton kizárták az autizmust, bár viselkedészavarok még tapasztalhatók. Csakúgy, mint a könyv szerzője esetében, akinek jelenleg 12 éves a gyermeke. Ez viszont már olyan szintű GMH, hogy az gyanús, így muszáj volt megkérdeznünk egyik kedvenc bloggerünket, az Autizmussal élni szerzőjét, hogy mit gondol.

Számtalan olyan történet van, ahol az étrendváltás bevált

"Az én véleményem, hogy mivel mindenkinél más okozza az autizmust, talán egyrészt ezért is olyan nehéz megtalálni azt a bizonyos kapcsolót. Másrészt viszont pont ezért lehet, hogy van, akinél az étrend javítása vagy teljes megváltoztatása kiutat jelenthet az autizmusból. Ezek nem csodaszámba menő dolgok, hanem tudtommal igazolt, megtörtént esetek. Az interneten számtalan olyan történetet, videót találni, ahol méregtelenítéssel és étrendváltással kezeltek sikeresen autista gyerekeket, csak sajnos kishazánkba még ezek nem nagyon jutottak el. Az utóbbi években valóban megsokszorozódott az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma, ami talán összefüggésbe hozható az étkezés 'elkorcsosulásával' (bocsánat a kifejezésért, de az, amit manapság megeszünk, a sok állományjavított termék nehezen nevezhető ételnek)."

Dr. Szántó Linda azzal fokozta a hangulatot, hogy elmesélte, a gyerek végre megfogja a kezét, és érdekli, mi van a családdal, például ráköszön a testvérére, amelynek a jelentőségét csak olyan szülők érezhetik, akiknél szintén autista családtag él. Ahogy azt a mondatot is, hogy "velünk akar lenni, nem csak a saját rituáléi foglalják le."

Szántó Linda, egy érintett anya
Szántó Linda, egy érintett anya

Felmerül persze a kérdés, hogy egy olyan embert, aki a szokásainak él, hogyan lehet rávenni életmódváltásra. Az Autizmussal élni blog szerzője egyedi megoldással állt elő:

"Vannak eszközök, melyekkel lehet segíteni az auti gyermeket, mi is egy ilyen eszközt fogunk nemsokára bevezetni, ennek a neve a 'dolgozom és kapok' kártya, amit nem csak olyan szituációkra lehet használni, hogy megtegyen valamit a gyermek, hanem nálunk is például étkezésre lesz használva. Ha megteszi azt a bizonyos dolgot, amit kérünk tőle cserébe, azért kap egy zsetont, és ha összegyűjt mondjuk 3 vagy 5 zsetont, akkor megkapja a meglepit, amit előtte megbeszéltünk, hogy mit szeretne kapni az adott feladatért. Hogy lefordítsam, én szeretném, hogy majd egyszer egy nap háromféle ételt is egyen, mást reggelire, mást ebédre és mást vacsorára. Ha ezt megteszi, akkor megkapja a 3 zsetont, és mondjuk cserébe kap érte egyvalamit amit ő választ, matrica stb. Az autik jól motiválhatók ilyesmikkel, sőt szerintem csak így lehet őket motiválni. De ehhez szükséges a PECS kártya ismerete, amivel egyébként maga a kommunikáció is elsajátítható egy olyan gyermeknek, aki mondjuk egyáltalán nem tud beszélni. Hosszú és kemény meló, de érdemes vele 'vesződni', erre is rengeteg videó van a  neten. És ugyanígy a napirendi kártyának is azért van értelme, mert látja a napját felépítve, és ez biztonságot ad neki. Az is egy hasznos segédeszköz."

Reménytkeltő történetek, mi viszont meghagyjuk a szülőknek a döntést. Aki autisztikus spektrumzavarral küzdő gyermekkel él, pontosan tudja, hogy minden eset egyedi.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.01 14:56:38Zsuzsa20

  Sok olyan betegség van, ami jobban javítható diétával, mint gyógyszerrel. RA sokizületi gyulladásban szereplőknél is tilos a kenyérgabona és a tej ( minden tejtermék) Tilos az állati zsír is.
  És láss csodát, fél év múlva sokkal jobban leszel, kevesebb bázisterápiás gyógyszer kell.
  DE ezt nem orvos mondta, hanem olyan beteg, aki ezzel a diétával javult. Ez egy kicsit hasonlit Dr. Szendi Gábor paleolit diétéjéra.

 • 2011.06.01 15:05:29zezse

  a miómára is hasonlót javasolnak fél év állati fehérje + ha lehet gabonák nélkül ( köles, hajdina ok) angolul számos ilyen könyv van, itthon nem találtam hasonlót. persze baromi nagy meló végigcsinálni..

 • 2011.06.01 16:54:52cini23

  Lassan 2 éve váltottam étrendet. Előtte túlsúlyos voltam, fájt az epém, az ízületeim. Mostanra ezek elmúltak, és azok a napi szinten gondot okozó tünetek, amivel a szüleim leélték az egész életüket és azt mondták: az én szüleim is így éltek. A gyermekem ekcémáját 15 bőrgyógyászati vizsgálat után, egy gasztroenterológus oldotta meg:)
  Én hiszek a táplálkozás fontosságában.

 • 2011.06.01 18:51:18kéne 1 nick

  cini23:
  Az epe egy folyadék. Hogy tud fájni?
  Kb. akkora hülyeség, mint a fájt a nyálam.

  Zsuzsa20:
  A sokízületi gyulladás valószínűleg meszesedés miatt van, ott a tej megvonása a benne lévő kalcium meszesítő hatása miatt lehet hasznos. Ahogy a hús megvonása is. Az állati zsíroké pl. pont nem.

  A cikkben lévő "ne adj tejet" példa viszont hülyeség, valószínűleg akkor is ez történt volna, ha adnak a gyereknek tejet. Szóval ez max. a véletlen egybeesés kategóriája.

 • 2011.06.01 20:14:37Mme du Tancin

  Kéne 1 nick:
  Nyilván az epehólyagjára gondolt, vö. "epegörcs" szóösszetétellel...

  Ha a tej megvonása a kalcium meszesítő hatása miatt fontos, akkor az nem ugyanazt jelenti, mint a "bizonyos betegségek étrendi szabályozással kezelhetők"???

  A harmadik állításodat pedig áruld el, kérlek, mire alapozod.

 • 2011.06.01 21:26:14AlphaBlack

  Az autizmus veleszületett gyógyíthatatlan betegség. Pont.

  Amit ezek csinálnak az a sátánizmus netovábbja.

  10 éve foglalkozom a táplálkozástudománnyal, szűkebben sporttáplálkozással.
  A táplálkozás az élet egyik alapja. Közel s tova
  De hogy egy veleszületett, gyógyíthatatlan betegséget gyógyítsanak vele?

  Ez a kijelentés önmagában felháborító, csodálkozom, hogy a szakma nem tiltakozikk az ilyen elkeseredettségükben nemtommármitcsináljak anyukákkal. Sajnálom őket, meg a gyerekeket is, de hazudozni, meg ráolvasást csinálni akkor sem szabad!

  Még hogy a tejfehérje megvonása segített? Persze, szerencsétlen gyerek úgy legyengült az elégtelen fehérjebevitel miatt, hogy már a fejét sem tudta mozgatni!

  Az ilyeneket nem véletlen égették meg máglyán.

  Kártevők.

 • 2011.06.01 22:23:19goldblum

  A vegetáriánizmus, sőt, vegánizmus sok más, gyógyíthatatlannak tartott betegség kimenetelét megfordít(hat)ja. Ennyi. Nem kell állatot enni.

 • 2011.06.01 22:43:24GMS

  kéretik szendit nem fikázni. mióta paleózom, azóta pontosan le tudom mérni a gabonafélék, tejtermékek, hüvelyesek milyen hatással vannak rám. ha kiesem a paleóból a testem azonnal jelez, és szinte azonnal megszabadul attól, ami nem kell. tulképp olyan, mint egy kizárásos allergia teszt. pontosan mérhető mi milyen hatással van a szervezetemre. a táplálék igenis komolyan befolyásolja a fajok és az egyed életét a biológiában. minél specifikusabb táplálékon él, annál inkább. csak míg egy trópusi hüllő esetleg elpusztul rövid idő alatt, tehát nagyon gyorsan mérhető a rosszul tápláltság eredménye, addig az ember jó sokáig bírja: csak brutálisan megöregszik, csak betegségeket kap öregkorára, csak cukorbeteg lesz, vagy érproblémái lesznek. esetleg rákja, mert a szervezete nem áll a helyzet magaslatán...

 • 2011.06.01 22:43:26Gyáli úr

  Két évig voltam vegetáriánus, sőt, még keményebb is. Inkább a boldog és vidám életet választottam, még ha rövidebb is lesz. :)

 • 2011.06.01 22:52:02GMS

  húst pedig enni kell, mert mind az emésztőrendszerünk, mind a fogazatunk alapján az ember mindenevő, és sajnos vagy nem, de sokkal jobban hasznosítja az állati táplálékból felvett vitaminokat, ásványi anyagokat. ez van. lehet szembe menni vele, és még meg is ideologizálni, de minek. soha annyi bőrbetegséget, és gyenge, vékony csontú embert nem láttam, mint Indiában...megdöbbentő volt. és még nem is jártam a nyomornegyedekben, csak az átlag utcákon.
  a legjobb a vegetarianizmus mellet az a vicces érv volt, hogy a húst sokáig rágva szürke ízetlen cucc lesz belőle, de a szénhidrátok, gabonafélék, azokból már szájban édes finom pempő....hehe, már mi köze lenne az esztétikának és az íz érzékelésnek ilyen módon az élethez szükséges táplálkozáshoz...? életem leglogikátlanabb, legostobább magyarázata, érvelése volt...az gondoltam: ezek hülyének néznek engem, vagy csak szimplán ők azok?:)))

 • 2011.06.01 23:02:52GMS

  egyébként nem kell semmit elhinni. csak kihagyni adott dolgot kicsit az étrendből, mondjuk 1-2-3 hétre, majd enni egy jó kis adagot belőle és megfigyelni mi történik....ez a kizárásos allergia teszt. általában tökéletesen látható, hogy adott dolog milyen hatással van az emberre. lesznek konkrét tünetek, ha olyat eszel, ami neked nem jó. a tejet, kenyeret, hüvelyeseket minden ember szervezete másképp tolerálja. az egyiké sehogy....ő mondjuk emésztési problémákkal, hajhullással, kövérséggel küzd, a másiké a felszínen jól, de neki meg öreg korára lesz egy csomó baja, vagy mondjuk egyszerre kap egy jó kis rákot, mert a szervezete addig a pontig bírta.
  egyébként én személy szerint csak örülök, hogy a paleón ennyit vigyorognak, gúnyolódnak....a húst a vegák nem eszik el előlem, és a végén meg úgyis nekem lesz jobb minőségű életem, jobb öregséggel, esetleg kihagyva a hosszú kórházi szenvedést (bár sok év non-paleót nehéz kitörölni)

 • 2011.06.02 01:16:06stardog

  azért nem kell alábecsülni a szervezet regeneráló képességét, szerintem onnantól kezdve hogy kizárod az olyan kajákat amik gondot okoznak, már egyre csak jobban leszel =) mondjuk én aránylag szerencsés vagyok hogy már 21 évesen rátaláltam a paleora, de előtte már totálisan kikészültem; folyamatos szorongások évek óta, tavaly ilyenkor meg már pánikrohamok is rendszeresen, fele hajam kihullott stb, aztán rátaláltam a Szendi könyvére. oké, elismerem hogy nem mindig tiszták a következtetései, és néhol úgy alakítja az adatokat ahogy neki kedvez, de a Paleo étrend működik, és 1000szer jobban érzem magam mint bármikor életemben.

 • 2011.06.02 01:29:36stardog

  aztán volt hogy megpróbáltam visszatérni a "normális" kajálásra, mert folyton ezzel jöttek a rokonok hogy én csak beképzelem magamnak a tüneteket pszichoszomatikus módon, ugyanis a vérvizsgálat nem mutatta ki, hogy glutén érzékeny lennék. de hát nem jött be, még olyankor se amikor nem tudtam róla hogy van liszt a kajában, akkor is napokig rosszul voltam utána, és csak egy héttel később mondták meg hogy ja hoppá, abban mégis volt liszt...
  de mindenkinek ki kell próbálnia saját magának hogy miből mennyit bír. nekem pl glutén és szója az semmilyen szinten, egy nagyon kevés tejtermék vagy bab/borsó/kukorica ritkán belefér, és köretnek meg inkább krumpli mint rizs (de azt se viszem túlzásba, max. heti 1szer).

 • 2011.06.02 03:54:23kéne 1 nick

  GMS:
  stardog:
  Totál alaptalan marhaság - az ember - és azemésztőrendszere - fe
  jlőtött az elmúlt évezredek alatt is. Legjobb példa a kutya, ami a nyers hústól rosszul lesz, mert alig 10 ezer év alatt annyira rászokott a főtt ételre. Amit az ember már vagy 150 ezer éve eszik.
  A krumpli nem tudom, mivel "paleóbb", mint a rizs, de szerintem semmivel. :-)
  Ráadásul a paleolitikum nagy részében az ember nem ismerte a tüzet, tehát mindent nyersen kéne ennetek. A húst is.
  (Arról nem is beszélve, hogy se gabona, se krumpli, se más hasonló nem volt még akkor, a krumpli, paradicsom, paprika, kukorica stb. mind jóval később, alig 2-3 ezer éve Amerikában talált növény.
  De ha nektek bejön, csináljátok.
  Nem mellesleg feltalálták már a testmozgást is.

 • 2011.06.02 07:18:22sanangel

  Először elhagytam a tejet. Aztán az összes tejterméket, sajtot, mindenféle joghurtot, vajat, tejfölt, pudingokat. Már nem vagyok soha felfújódva, eltűntek az arcomról az aknés gyulladások, már nincs migrénes fejfájásom, kevésbé hullik a hajam, éjszaka már nem jön vissza semmilyen savas érzet. Fiatalkorom (20) óta küzdöttem a fenti problémákkal. Ismerősi körömben néhányan szintén kizárták étrendjükből a tejtermékeket és zsírral főzünk. Lássatok csodát, nem hízunk, sőt, jobban vagyunk és "szebbek" vagyunk.... Elgondolkodtató. Ha nem velem történik, most hevesen tiltakoznék. 33 éves vagyok.

 • 2011.06.02 09:59:18UTakeMe

  Én abszolút hiszek abban, hogy étrenddel jelentős javulást lehet elérni a legtöbb betegség esetében. Személyesen is ezt tapasztaltam és tapasztalom. Egy próbát mindenkinek megér, mert sok más kezelési kísérlettel ellentétben ennek nincsenek mellékhatásai és negatív következményei.

 • 2011.06.02 10:15:25Szimat

  Én is próbáltam a paleot. A sertéshúst korábban se nagyon ettem, de ekkor azt is kóstolgattam. Az eredmény az lett, hogy ugyan fogytam, de folyton puffadt voltam. Végül már annyira rosszul voltam, hogy semmit nem tudtam megenni. Na ekkor kiderült, hogy epeköves lettem. Nem a pár hetes-hónapos paleozástól, de az tette fel az i-re a pontot. Megműtöttek, és utána hónapok kellettek míg rendbe jöttem. Én más "rendszerben" találtam meg az igazságot. Így utólag visszanézve a paleoval azért volt bajom, mert nem bírtam a sok nyers zöldséget és gyümölcsöt.
  Nem vagyunk egyformák, így nem hiszek abban, hogy egyetlen egy étkezési rend mindenkinek jó lehet. Mindenki próbálkozzon, de ésszel!

 • 2011.06.02 10:34:37mimi

  AlphaBlack, te egy k.va nagy szakértő lehetsz.
  ha csöndben maradtál volna, talán jobb lenne a világ...
  olvassál, művelődjél, tanulmányozzál dolgokat, szakterületeket, betegségeket, egy adott betegséget stb.. légy nyitott és legyen elégséges és megfelelő tudás, majd akkor szólj.

  és a föld szerinted kerek, már vagy még lapos? c vitamin? és egyéb?

  máglya? te barom.

 • 2011.06.02 13:26:38stardog

  Kéne 1 nick: ezért mondom hogy nem szentírás a Paleo, mindenkinek megvan hogy mi jó neki és mi nem. tudom hogy a krumpli nem paleo, de nekem nincs tőle semmi bajom, a rizstől viszont van. ha valaki teljesen egészséges és mindent megehet, akkor örülök neki, nem kell senkire ráerőltetni ilyen étrendi megszorításokat. ha viszont problémák vannak, akkor érdemesebb először ezzel próbálkozni, mint a gyógyszerekkel amiknek több a mellékhatása mint a hatása.
  a testmozgás pedig fontos, senki nem is mondta, hogy nem.

 • 2011.06.02 13:46:42stardog

  úgy is fogalmazhatnék, hogy a Paleo kizárja az összes olyan kaját, ami problémát okozhat, de nem mindegyik okoz problémát mindenkinek. és persze nem mindegy hogy mit milyen mennyiségben.
  de az viszont tény, hogy amióta kb másfél éve átálltam rá, azóta nem voltam beteg. szóval ilyen torokfájás, köhögés, orrfolyás, láz stb. már nem igazán ismerősek, mert olyan terhet levettem az immunrendszeremről ezzel, hogy sokkal jobban tud védekezni a betegségek ellen.

 • 2011.06.02 14:20:52kéne 1 nick

  sanangel:
  Tényleg.
  Kinőttél a kamaszkorból.

  A szebbek vagytokhoz meg tegyél be 2 képet, aztán majd eldöntjük.

  stardog:
  Olyan étel nem nagyon van, ami ab ovo problémát okoz, különben az emberek nem ennék.
  Olyanok vannak, amelyek A-nak vagy B-nek (esetleg mindkettőnek) problémát okoznak, de az emberek többségének egyik sem.

  Én gyerekkorom óta iszom naponta átlag 1 liter tejet (3,6%-os vagy magasabb zsírtartalmút, amikor ilyen még nem volt, akkor 2,8%-ost), és megeszem kb. mindent, ami emberi ételnek van besorolva, és én sem szoktam beteg lenni.

  Az étel ugyanis nem terheli meg az immunrendszeredet, hanem inkább erősíti.

  mimi:
  Ami nem szitkozódás a hozzászólásodban, az ökörség. Értelmes rész nyomokban sincs benne.
  Ja, a kerek is lapos, mivel síkidom. Amire te gondolsz, az úgy nevezik, gömbölyű.

 • 2011.06.02 20:15:28mimi

  kéne 1 nick,
  egy kipontozott k.va és egy barom. ez egy nagyon durva szitkozódás, elismerem..., és azt is, hogy lehet, hogy nem első mérgemben kellett volna írni, de ez van. azért túlságosan nem bánom ám :)

  sátánizmust és máglyát emlegetni, az szerinted milyen, egy olyan anyukával kapcsolatban, akinek autista gyereke van, és aki megosztotta azt a tapasztalatát, hogy ha a gyerek tejet ivott, akkor verte a fejét, ha nem ivott, akkor nem...? szerinted tovább kellene adni a gyereknek tejet, csak azért, mert te mondjuk jól bírod?

  az a fehérjehiányos megjegyzése meg a haverodnak, annyira szar, hogy már-már röhögök rajta, de inkább nem, mert szomorú, hogy osztja az észt.

  én is szeretem amúgy a tejet, de nem kérdőjelezem meg, hogy annak ellenére, hogy szeretem, nem okozhat gondot akár nálam, azt meg főképpen nem, hogy másoknál.

  gömbölyű...erre megint csak "szitkozódást" tudnék írni, de nem akarok, annál tényleg sokkal fontosabb ez az egész téma.

  és olvasd el inkább a könyvet, amiről ez az egész cikk szól, tényleg nagyon hasznos.

 • 2011.06.03 15:09:45frutella

  AlphaBlack! Egy kicsit bővíteni kellene a táplálkozástudományi ismereteidet. Igaz az autizmus messze áll a sporttáplálkozástól, de már több éve megjelentek olyan tanulmányok, melyek a tej- és a glutén helytelen bomlásából származó kazeo- és gluteomorfint mutatták ki autisták szervezetében.
  Nem szabad rögtön máglyára vetni azokat, akik mást is tudnak/ismernek/próbálnak megismerni mint te.

 • 2014.05.28 10:03:24sEm

  1. Hozzaszoloknak: az autizmus nem betegseg.
  2. Osszesen egy, kettos vak klinikai kiserletet vegeztek eddig a glutenmentes etkezessel kapcsolatosan, ami azt bizonyitotta, hogy a glutenmentes etkezes nem volt hatassal a gyerekekre.

  Szereny velemenyem szerint a barmilyen mentes etrend autista gyerekeknel placebo-hatas szeruen mukodik.
  A szulo egyszeruen megnyugszik attol, hogy ez esetleg hasznalhat, ami a gyerekre is atragad es sokkal nyugodtabban fog viselkedni. Raadasul az ilyen dietaknal, mint minden dietanal, jobban odafigyelunk az etel elokeszitesere, betartjuk az idopontokat - hany orakor eszunk, rendszeresseget visz az eletbe (mint pl. fogyokurazoknal a kaloriaszamlalgatas). Ez rendszeresseg pedig megnyugtato egy autista szamara.

  3. Vannak olyan autista gyerekek akiknel a vercukoringadozas nagyban befolyasolja a kedelyallapotot, ezert nagyon vigyazni kell a nagy kilengesekkel. Pl. a fiam eseteben nem javallottak a finomitott cukros etelek, edessegek csak kis adagokban es arra is vigyaznunk kell, hogy ne legyen ehes.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta