Halálos véres hasmenés - így védekezz a gyilkos baktérium ellen

Bár a német hatóságok ma bejelentették, mégsem a spanyol uborka okozta a már tizenöt halálos áldozattal járó hasmenésjárványt, összeszedtünk néhány óvintézkedést, amivel elkerülheted a hasonló, baktériumok okozta hasmenéses betegségeket is.

A németországi járvány miatt Ausztriában már harminchárom bioélelmiszer-üzletből vontak vissza Spanyolországból exportált uborkát, de lekerült a polcokról az ezekkel együtt szállított paradicsom és padlizsán is. Magyarországra 100 darab Spanyolországban termesztett, állítólag coli-fertőzött uborka jutott német kereskedőkön keresztül - tájékoztatott Bognár Lajos a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke. A fertőzött termékek Budapestre és Békéscsabára kerültek. A legutóbbi hivatalos bejelentés azonban már arról szól, hogy a kutatók egy másik baktériumtörzset mutattak ki a fertőzöttnek gondolt uborkaszállítmányon, így egyelőre még kérdéses, mi okozta a tizenöt halálos áldozatot követelő járványt.

A fertőzés tünetei

Súlyos szindrómák nagyon ritkán jelentkeznek, a tünetek 5-8 napos lappangási idő után, lázzal, hasi görcsökkel kezdődnek. Később hasmenés és az esetek 10 százalékában véres hasmenés alakul ki. A betegség utolsó fázisában a vesefunkció leáll, az akut esetek 2%-ában bekövetkezik a halál. A fertőzés főleg a 15 éves kor alatti gyerekek és a nőket veszélyezteti.

Kezelése

Magyarországon még senki sem kapta el a betegséget. Ha egy hete Németországban jártál, és hasmenéses-lázas tüneteid vannak, menj el orvoshoz! Ne szedj be antibiotikumot és hasfogót: a hasmenés a szervezet védekező reakciója, így ürülnek ki a mérgek és baktériumok. Ha ezt gyógyszerrel akadályozod meg, a kórokozók tovább szaporodnak az emésztőrendszerben. Az antibiotikumok elpusztítják a baktériumokat, de ekkor nagy mennyiségű toxint szabadul fel, ami gyakran veszélyesebb, mint lassan kivárni a betegség végét.

Ha hasmenéses betegséget kapunk el, fontos, hogy pótoljuk az elveszített folyadékot és nyomelemeket. A gyógyszertárakban beszerezhetünk hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítményt. Enyhébb tünetek esetén, gyakran de kis mennyiségben fogyasszunk préselt gyümölcslevet és szűrt zöldséglevest. Ezek az ásványi anyagokban gazdag italok nyugtatják a gyulladt bélbolyhokat.

Az EHEC baktérium

Az escherichia coli, közismert nevén kólibaktérium vagy E. coli baktériumtörzs minden ember bélflórájában megtalálható. A legtöbb változatuk ártalmatlan, ezekkel már csecsemőkorunk első néhány órájában megfertőződünk. A mostani járványt vélhetően a baktérium EHEC (enterohaemorrhágiás Escherichia coli baktérium) változata okozza. Ez a baktérium olyan toxint termel, ami a vörösvértesteket roncsolja, ezért a hajszálerekben trombusok keletkeznek amik elzárják a vér útját. A halál oka, hogy a vese leáll, mert az erei eltömődnek. Ilyenkor csak a dialízis segíthet, sajnos igen kevés eséllyel. A coli baktérium a felelős a 2005-ös koreai és az 1982-es Amerikai Egyesült Államokban pusztító járványért. Ez utóbbi fekáliával szennyezett, rosszul átsütött hamburgerhúsban terjedt.

Hogyan védekezhetünk?

A baktérium kérődző állatok emésztőszerében él, innen kerülhet az emberi ételekre. A mostani járványt feltehetőleg az okozta, hogy a termelők túl későn trágyázták meg a növényeket, így a fertőző fekáliából a termésre is került. A coli fertőzés kontakt, közvetlen érintkezéssel terjedő betegség. A kórokozónak a szájba kell jutnia, ezért meleg vízben mossuk meg jól a zöldségeket, ez eltávolítja a szennyeződést és a baktériumokat. Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos szerint a kórokozó a növények héjába is bekerülhet; az alapos mosás után érdemes a zöldségeket meghámozni. Hőkezelés és az ecet is megöli a baktériumokat, a jól átsütött és főtt ételektől nem kell tartani, ecetes uborkasalátát is nyugodtan fogyaszthatunk.

A fertőzés emberről emberre is terjed, de az alapvető higiéniai előírások betartásával a járvány megelőzhető. Gyakran és alaposan mossunk kezet meleg szappanos vízben, különösen étkezés előtt és WC használat után.

Forrás: WHO, WEBBeteg

Oszd meg másokkal is!
Mustra