EGÉSZSÉG

Halálos véres hasmenés - így védekezz a gyilkos baktérium ellen

2011. május 31., kedd 19:36

Bár a német hatóságok ma bejelentették, mégsem a spanyol uborka okozta a már tizenöt halálos áldozattal járó hasmenésjárványt, összeszedtünk néhány óvintézkedést, amivel elkerülheted a hasonló, baktériumok okozta hasmenéses betegségeket is.

A németországi járvány miatt Ausztriában már harminchárom bioélelmiszer-üzletből vontak vissza Spanyolországból exportált uborkát, de lekerült a polcokról az ezekkel együtt szállított paradicsom és padlizsán is. Magyarországra 100 darab Spanyolországban termesztett, állítólag coli-fertőzött uborka jutott német kereskedőkön keresztül - tájékoztatott Bognár Lajos a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke. A fertőzött termékek Budapestre és Békéscsabára kerültek. A legutóbbi hivatalos bejelentés azonban már arról szól, hogy a kutatók egy másik baktériumtörzset mutattak ki a fertőzöttnek gondolt uborkaszállítmányon, így egyelőre még kérdéses, mi okozta a tizenöt halálos áldozatot követelő járványt.

A fertőzés tünetei

Súlyos szindrómák nagyon ritkán jelentkeznek, a tünetek 5-8 napos lappangási idő után, lázzal, hasi görcsökkel kezdődnek. Később hasmenés és az esetek 10 százalékában véres hasmenés alakul ki. A betegség utolsó fázisában a vesefunkció leáll, az akut esetek 2%-ában bekövetkezik a halál. A fertőzés főleg a 15 éves kor alatti gyerekek és a nőket veszélyezteti.

Kezelése

Magyarországon még senki sem kapta el a betegséget. Ha egy hete Németországban jártál, és hasmenéses-lázas tüneteid vannak, menj el orvoshoz! Ne szedj be antibiotikumot és hasfogót: a hasmenés a szervezet védekező reakciója, így ürülnek ki a mérgek és baktériumok. Ha ezt gyógyszerrel akadályozod meg, a kórokozók tovább szaporodnak az emésztőrendszerben. Az antibiotikumok elpusztítják a baktériumokat, de ekkor nagy mennyiségű toxint szabadul fel, ami gyakran veszélyesebb, mint lassan kivárni a betegség végét.

Ha hasmenéses betegséget kapunk el, fontos, hogy pótoljuk az elveszített folyadékot és nyomelemeket. A gyógyszertárakban beszerezhetünk hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítményt. Enyhébb tünetek esetén, gyakran de kis mennyiségben fogyasszunk préselt gyümölcslevet és szűrt zöldséglevest. Ezek az ásványi anyagokban gazdag italok nyugtatják a gyulladt bélbolyhokat.

Az EHEC baktérium

Az escherichia coli, közismert nevén kólibaktérium vagy E. coli baktériumtörzs minden ember bélflórájában megtalálható. A legtöbb változatuk ártalmatlan, ezekkel már csecsemőkorunk első néhány órájában megfertőződünk. A mostani járványt vélhetően a baktérium EHEC (enterohaemorrhágiás Escherichia coli baktérium) változata okozza. Ez a baktérium olyan toxint termel, ami a vörösvértesteket roncsolja, ezért a hajszálerekben trombusok keletkeznek amik elzárják a vér útját. A halál oka, hogy a vese leáll, mert az erei eltömődnek. Ilyenkor csak a dialízis segíthet, sajnos igen kevés eséllyel. A coli baktérium a felelős a 2005-ös koreai és az 1982-es Amerikai Egyesült Államokban pusztító járványért. Ez utóbbi fekáliával szennyezett, rosszul átsütött hamburgerhúsban terjedt.

Hogyan védekezhetünk?

A baktérium kérődző állatok emésztőszerében él, innen kerülhet az emberi ételekre. A mostani járványt feltehetőleg az okozta, hogy a termelők túl későn trágyázták meg a növényeket, így a fertőző fekáliából a termésre is került. A coli fertőzés kontakt, közvetlen érintkezéssel terjedő betegség. A kórokozónak a szájba kell jutnia, ezért meleg vízben mossuk meg jól a zöldségeket, ez eltávolítja a szennyeződést és a baktériumokat. Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos szerint a kórokozó a növények héjába is bekerülhet; az alapos mosás után érdemes a zöldségeket meghámozni. Hőkezelés és az ecet is megöli a baktériumokat, a jól átsütött és főtt ételektől nem kell tartani, ecetes uborkasalátát is nyugodtan fogyaszthatunk.

A fertőzés emberről emberre is terjed, de az alapvető higiéniai előírások betartásával a járvány megelőzhető. Gyakran és alaposan mossunk kezet meleg szappanos vízben, különösen étkezés előtt és WC használat után.

Forrás: WHO, WEBBeteg

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta