Barka, nyúlszőr, tojás és kölni - Húsvéti allergia arzenál

A húsvéti nyúl, a barka, a kölni és a tojás egyet jelent magával a húsvéttal, míg az allergiásoknak a szenvedéssel. Hogy lesz a húsvéti ünnep jelképeiből kollektív veszélyforrás? Íme.

A barka kinyílt, bolyhos szürke rügye, ahogy bevisszük a szobába, rá egy-két napra elkezdi szórni allergén virágporát. A nem tisztán tartott és gondatlanul ápolt nyúltól csalánkiütéseink lesznek, az élő kacsától a tollra érzékenyeknél akár az asztmás rohamok is kiújulhatnak. Húsvéti allergiakörkép.

A kinyílt barka veszélyes

A húsvéti dekoráció elengedhetetlen kelléke a barka. Sokan selymes puhasága miatt kedvelik, és szívesen dobják fel a lakás hangulatát egy csokor vázába helyezett barkával.

A köznyelv „barkának” nevezi a fűzfa vesszőin található szórt állású rügyeket, és néha magát a fűzfavesszőt is. Növénytani szempontból a barkán csak a virágzatot értik - mondta dr. Magyar Donát, aerobiológus.

"Kinyílt állapotban apró, sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, finoman molyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szóródni az erősen allergén virágport. Egy kísérlet során megvizsgáltuk, milyen allergénterhelést jelent az allergiásoknak, ha kinyílt barka van a szobájukban. Megfigyeléseink alapján, ha a vizsgálat során a szobában tevékenység folyt, a légköri pollenkoncentráció magas szintre szökött fel a barka közelében."

Ezért a legjobb, ha a fűzfa-allergiások virágzó barkát nem visznek lakásba, vagy ha mégis, ne tartsák a hálószobában, vagy ágy közelében. A lakás forgalmasabb, huzatosabb helyeire se tegyük, mint pl. a nappali közepén álló asztalkára. A leülepedett pollen miatt nedves portörlés és porszívózás is szükséges, mert az allergén virágporok hosszú ideig a háziporban maradnak.

Tollallergia- Asztmások szenvednek tőle

Nem csak húsvétkor választanak házi kedvencként nyulat, bár tény, hogy ilyenkor többen viszik otthonukba. Pedig a nyúlszőr allergia az egyik leggyakoribb állat okozta allergiás megbetegedés. Tünetei között szénanátha, asztma és csalánkiütés szerepel. Ilyenkor a legjobb, ha kertben tartjuk, de legalábbis az erkélyen. A lakásban elszóródó allergén mennyiség csökkenthető, ha rendszeresen fürdetjük, szőrét átkeféljük, a ketrecét tisztán tartjuk, az almot pedig állandóan cseréljük. A simogatások után a kézmosás kötelező.

Nem ritka azonban az sem, amikor élő kiskacsát, kiscsibét ajándékoznak a gyerekes családoknak. Hazai vizsgálatok szerint az allergiás betegek 15,9 százalékánál lehetett kimutatni liba-, csirke-, kacsatoll allergénnel szembeni érzékenységet. A leggyakrabban a liba- és a kacsatoll allergizál, ennek oka, hogy többnyire ezekkel töltik meg a párnákat. A toll általában atkákkal szennyezett, ezért sokáig úgy vélték, hogy a tollallergiát is az atkák okozzák, mígnem a toll önálló allergizáló hatását laboratóriumi kísérletekkel is igazolták.

Vegyél plüss állatot!

A legbiztosabb, ha plüssállatokat ajándékozunk. A megfelelő karbantartás azonban itt is fontos. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan teheted otthonodat allergiamentessé, és hogy az sem ritka, amikor a plüssök allergizálnak. Ezért lehetőleg olyan játékokat vegyél, melyek 60 fokon hetente moshatóak és szivaccsal vannak kitömve. A játékállatot hetente fagyaszd le legalább 12 órára, majd mosd ki. Így nemcsak az atkákat pusztítod el, de az allergénjük is eltávolítható.

Locsolókölni- Kérd a ruhádra!

Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint illatanyag-allergiát okozhat bármely illatanyagot - pl.:szegfűolaj, citromolaj - tartalmazó készítmény: arckrém, dekorkozmetikum, naptej, vagy parfüm. Allergia esetén ezek a termékek a bőrre kerülve kellemetlen viszkető kiütéseket váltanak ki.

"A tünetek kivédésében sajnos az sem mindig segít, ha jó minőségű, vagy természetes összetevőket tartalmazó készítményeket vásárolunk. A praxisomban előforduló korábbi eset során például épp a naturkozmetikumok tartósítására használt benzil-szalicilát okozta a beteg panaszait."

Az allergén azonosítására elvégezhető az illatanyag allergia teszt. Ezután kozmetikumok vásárlása előtt mindig alaposan tanulmányozzuk át az összetevők listáját, így biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztott termék használata nem okoz majd tüneteket. Ha tudod magadról, vagy legalábbis gyanítod, hogy illatallergiás vagy, a húsvéti locsolás alkalmával a parfümöt, vagy locsolókölnit inkább a ruhádra kérd, vigyázva arra, hogy ne közvetlenül a bőrödre kerüljön.

Tojásallergia- Válassz fürj vagy pulykatojást!

A tojásallergia tüneteként csalánkiütés, ekcéma és néha nehézlégzés, orrfolyásos panaszok jelentkezhetnek. Az ő esetükben is oda kell figyelni a keresztallergiára. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén. A keresztallergia miatt a tojásallergiások egy része számára a csirkehús fogyasztása sem javasolt, de bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla, sőt a tyúktoll allergénjének belégzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat- hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus.

Tyúk helyett pulykatojást!

Hazánk lakosságának kb. 1%-a allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik. A tyúktojásra allergiásak fürj- és pulykatojást fogyaszthatnak, azok alacsonyabb mértékű allergizáló tulajdonsága miatt. A tojás összességében étkezési keményítővel pótolható, de kapható már ún. tojáspótló por is, ami nem tojásból készül.

A tojás nélküli ételek állaga főtt majd áttört burgonya hozzáadásával javítható. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna. A tojással készülő habarás tilos, helyettesíthető lisztből készült rántással.

Tojásallergia tünetei:

- bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés,

- száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása,

- légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom.

Az ünnepek alatt ezért fokozottan ügyeljünk a tojásallergiás családtag étrendjére. Számos pékáru, krémtöltelék is tartalmazhat tojásfehérjét, ezért vendégségben is mindig kérdezzünk rá az egyes fogások összetevőire.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek