EGÉSZSÉG

Barka, nyúlszőr, tojás és kölni - Húsvéti allergia arzenál

2011. április 24., vasárnap 13:46

A húsvéti nyúl, a barka, a kölni és a tojás egyet jelent magával a húsvéttal, míg az allergiásoknak a szenvedéssel. Hogy lesz a húsvéti ünnep jelképeiből kollektív veszélyforrás? Íme.

A barka kinyílt, bolyhos szürke rügye, ahogy bevisszük a szobába, rá egy-két napra elkezdi szórni allergén virágporát. A nem tisztán tartott és gondatlanul ápolt nyúltól csalánkiütéseink lesznek, az élő kacsától a tollra érzékenyeknél akár az asztmás rohamok is kiújulhatnak. Húsvéti allergiakörkép.

A kinyílt barka veszélyes

A húsvéti dekoráció elengedhetetlen kelléke a barka. Sokan selymes puhasága miatt kedvelik, és szívesen dobják fel a lakás hangulatát egy csokor vázába helyezett barkával.

A köznyelv „barkának” nevezi a fűzfa vesszőin található szórt állású rügyeket, és néha magát a fűzfavesszőt is. Növénytani szempontból a barkán csak a virágzatot értik - mondta dr. Magyar Donát, aerobiológus.

"Kinyílt állapotban apró, sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, finoman molyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szóródni az erősen allergén virágport. Egy kísérlet során megvizsgáltuk, milyen allergénterhelést jelent az allergiásoknak, ha kinyílt barka van a szobájukban. Megfigyeléseink alapján, ha a vizsgálat során a szobában tevékenység folyt, a légköri pollenkoncentráció magas szintre szökött fel a barka közelében."

Ezért a legjobb, ha a fűzfa-allergiások virágzó barkát nem visznek lakásba, vagy ha mégis, ne tartsák a hálószobában, vagy ágy közelében. A lakás forgalmasabb, huzatosabb helyeire se tegyük, mint pl. a nappali közepén álló asztalkára. A leülepedett pollen miatt nedves portörlés és porszívózás is szükséges, mert az allergén virágporok hosszú ideig a háziporban maradnak.

Tollallergia- Asztmások szenvednek tőle

Nem csak húsvétkor választanak házi kedvencként nyulat, bár tény, hogy ilyenkor többen viszik otthonukba. Pedig a nyúlszőr allergia az egyik leggyakoribb állat okozta allergiás megbetegedés. Tünetei között szénanátha, asztma és csalánkiütés szerepel. Ilyenkor a legjobb, ha kertben tartjuk, de legalábbis az erkélyen. A lakásban elszóródó allergén mennyiség csökkenthető, ha rendszeresen fürdetjük, szőrét átkeféljük, a ketrecét tisztán tartjuk, az almot pedig állandóan cseréljük. A simogatások után a kézmosás kötelező.

Nem ritka azonban az sem, amikor élő kiskacsát, kiscsibét ajándékoznak a gyerekes családoknak. Hazai vizsgálatok szerint az allergiás betegek 15,9 százalékánál lehetett kimutatni liba-, csirke-, kacsatoll allergénnel szembeni érzékenységet. A leggyakrabban a liba- és a kacsatoll allergizál, ennek oka, hogy többnyire ezekkel töltik meg a párnákat. A toll általában atkákkal szennyezett, ezért sokáig úgy vélték, hogy a tollallergiát is az atkák okozzák, mígnem a toll önálló allergizáló hatását laboratóriumi kísérletekkel is igazolták.

Vegyél plüss állatot!

A legbiztosabb, ha plüssállatokat ajándékozunk. A megfelelő karbantartás azonban itt is fontos. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan teheted otthonodat allergiamentessé, és hogy az sem ritka, amikor a plüssök allergizálnak. Ezért lehetőleg olyan játékokat vegyél, melyek 60 fokon hetente moshatóak és szivaccsal vannak kitömve. A játékállatot hetente fagyaszd le legalább 12 órára, majd mosd ki. Így nemcsak az atkákat pusztítod el, de az allergénjük is eltávolítható.

Locsolókölni- Kérd a ruhádra!

Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa szerint illatanyag-allergiát okozhat bármely illatanyagot - pl.:szegfűolaj, citromolaj - tartalmazó készítmény: arckrém, dekorkozmetikum, naptej, vagy parfüm. Allergia esetén ezek a termékek a bőrre kerülve kellemetlen viszkető kiütéseket váltanak ki.

"A tünetek kivédésében sajnos az sem mindig segít, ha jó minőségű, vagy természetes összetevőket tartalmazó készítményeket vásárolunk. A praxisomban előforduló korábbi eset során például épp a naturkozmetikumok tartósítására használt benzil-szalicilát okozta a beteg panaszait."

Az allergén azonosítására elvégezhető az illatanyag allergia teszt. Ezután kozmetikumok vásárlása előtt mindig alaposan tanulmányozzuk át az összetevők listáját, így biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztott termék használata nem okoz majd tüneteket. Ha tudod magadról, vagy legalábbis gyanítod, hogy illatallergiás vagy, a húsvéti locsolás alkalmával a parfümöt, vagy locsolókölnit inkább a ruhádra kérd, vigyázva arra, hogy ne közvetlenül a bőrödre kerüljön.

Tojásallergia- Válassz fürj vagy pulykatojást!

A tojásallergia tüneteként csalánkiütés, ekcéma és néha nehézlégzés, orrfolyásos panaszok jelentkezhetnek. Az ő esetükben is oda kell figyelni a keresztallergiára. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén. A keresztallergia miatt a tojásallergiások egy része számára a csirkehús fogyasztása sem javasolt, de bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla, sőt a tyúktoll allergénjének belégzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat- hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus.

Tyúk helyett pulykatojást!

Hazánk lakosságának kb. 1%-a allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik. A tyúktojásra allergiásak fürj- és pulykatojást fogyaszthatnak, azok alacsonyabb mértékű allergizáló tulajdonsága miatt. A tojás összességében étkezési keményítővel pótolható, de kapható már ún. tojáspótló por is, ami nem tojásból készül.

A tojás nélküli ételek állaga főtt majd áttört burgonya hozzáadásával javítható. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna. A tojással készülő habarás tilos, helyettesíthető lisztből készült rántással.

Tojásallergia tünetei:

- bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés,

- száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása,

- légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom.

Az ünnepek alatt ezért fokozottan ügyeljünk a tojásallergiás családtag étrendjére. Számos pékáru, krémtöltelék is tartalmazhat tojásfehérjét, ezért vendégségben is mindig kérdezzünk rá az egyes fogások összetevőire.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta