Ha kólát iszol, egyél mellé D vitamint

35 éves kor után szervezetünk több csontot bont le, mint amennyit képez. Bár 2-3 hónap alatt csontjaink megújulnak, a csontritkulás kockázata mégis attól függ, hogy mekkora csonttömegre tettünk addig szert és milyen gyorsan kezdjük el azt veszíteni. A vékony, alacsony nők sokkal veszélyeztetettebbek, de például a korai első menstruáció csökkenti a kockázatot. A férfiak inkább masszív alkoholizmusuk miatt izgulhatnak.

A csont ereje annak alakjától, méretétől és sűrűségétől függ. A csontsűrűséget egyrészt a csont ásványi anyag tartalma (főleg kalcium és foszfát), másrészt szerves anyag tartalma (pl. kollagén-rostok) határozza meg. A foszforsavas üdítőitalok fogyasztása a kalcium felszívódást akadályozzák, míg a koffein-tartalmúak a vízhajtó hatásuknál fogva fokozhatják a kalciumvesztést.

Tévhit azonban, hogy a csontritkulás megváltoztatná a csontok alakját és méretét. Külalakra a csont változatlan marad, de a csontsűrűség fokozatosan csökken az ásványi anyagok és a szerves alkotórészek arányos csökkenése miatt. Még ma is kutatják, hogy vajon mi okozza ezt a változást, de a folyamat nagy valószínűséggel a csontkeletkezés zavarával kapcsolatos.

2-3 havonta újul meg teljes csontozatunk

Az élő csont folyamatos átépülésben van. Az állandóan keletkező új csontszövet mellett a régi folyamatosan lebomlik, ami kb. 2-3 hónap alatt egy fiatal felnőtt teljes csontozatának megújulásához vezet. Gyerekkorban a csontképzés gyorsabb, mint a csontbontás, ezért a csonttömeg növekszik. A 30-as életévekre a csonttömeg eléri a maximumát, a csontképzés egyensúlyt tart a csontlebontással. Ezután (hacsak az ember nem kifejezetten aktív fizikailag) egy kicsivel kevesebb új csont keletkezik, mint amennyi lebomlik.

A csontritkulás kockázata nagymértékben függ attól, hogy 35 éves korig mekkora csonttömegre tett szert az ember, és a későbbiekben milyen gyorsan kezdi veszíteni a csonttömeget. Minél nagyobb volt a maximális csonttömeg, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés eljut az oszteoporózis stádiumába.

A kulcs: D vitamin és kalcium együtt

Az egészséges csontképzéshez elegendő D vitaminra és kalcium-dús táplálékra van szükség. A D vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium pedig azon túl, hogy a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. A D vitamin és a kalcium elégtelen bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.

Rizikófaktorok:

Nem. A csontritkulás miatti törések kétszer gyakoribbak nőkben, mint férfiakban. Ennek oka, hogy a nőknek eleve kisebb a maximális csonttömege, tovább élnek és a 45-55. életév között bekövetkező menopauza után a csontképzést serkentő nemi hormonjaik szintje is leesik. 75 éves kor felett azonban az oszteoporózis férfiakban már ugyanolyan gyakori, mint nőkben.

Életkor. Minél idősebb valaki, annál gyengébbek a csontjai és annál nagyobb az oszteoporózis valószínűsége.

Oszteoporózis a családban. Az oszteoporózis családi halmozódást mutat. Ha szüleid vagy testvéreid közül van, aki csontritkulásban szenved, a te kockázati arányod is magasabb.

Testalkat. A vékony vagy alacsony betegek csontritkulás-kockázata nagyobb, mert kisebb a kiindulási csonttömegük.

Dohányzás. A dohányzás szerepe az oszteoporózis kialakulásában nem teljesen világos, de úgy tűnik, a dohányzás gyengíti a csontokat, talán az ösztrogén termelés visszafogásával vagy a kalcium felszívódás csökkentése által.

A nemi hormonok mennyisége. Minél több nemi hormonnal találkozott az egyén csontozata és minél hosszabb ideig, annál kisebb az oszteoporózis veszélye. Nőknél csökkenti a kockázatot a korai első menstruáció, a szabályos női ciklusok és a késői menopauza. Ezért növeli az oszteoporózis esélyét a menopauza előtti petefészek-eltávolítás (ovariektómia). Azok a férfiak, akiknél a tesztoszteron szintje alacsonyabb az átlagosnál, szintén fokozott kockázatúak.

Táplálkozási, emésztési és felszívódási zavarok. Anorexia nervosában (kóros koplalás) vagy bulímiában (kóros nagyevés, utána gyakran hányás) szenvedőknél fokozott az oszteoporózis kockázata. A gyomor jelentős részének műtéti eltávolítása, gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn betegség) is csökkenthetik a szervezet kalcium felszívó képességét.

Szteroidok. A szteroid gyógyszerek (pl. prednison, cortison, prednisolon, dexamethasone) hosszú távú szedése károsíthatja a csontokat. Ezeket a gyógyszereket többek között aszthma, reumatoid artritisz és pikkelysömör (pszoriázis) kezelésére használják. Ha hosszú ideig tartó szteroid kezelésre van szükséged, akkor fontos, hogy orvosod folyamatosan ellenőrizze csontsűrűségedet.

Pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy túlműködés. A túl sok pajzsmirigy-hormon (tiroxin) és mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon) szintén csontvesztéshez vezethet.

Vízhajtók. A szervezet túlzott folyadék-visszatartását kezelő gyógyszerek gyakori használata fokozhatja a vesén keresztüli kalciumvesztést, ezáltal csontritkulást okozhatnak. A kalciumvesztés annál nagyobb, minél hatékonyabb a vízhajtó. Ezért kell kalciumot szedni a vízhajtóhoz.

Egyéb gyógyszerek. A heparin, a methotrexate és egyes epilepszia elleni gyógyszerek illetve az alumínium tartalmú gyomorsav-lekötők szintén csonttömeg vesztéshez vezethetnek.

Emlőrák. Az emlőrákban szenvedő nők is fokozott oszteoporózis kockázattal bírnak, különösen, ha kemoterápiában részesülnek, ha aromatáz gátló kezelést kapnak (pl. anastrozole, letrozole, exemestane, melyek gátolják az ösztrogén képződését), vagy ha menopauza után vannak.

Mozgásszegény életmód. A fizikailag aktív gyerekeknek (ha megfelelő mennyiségű D vitamint és kalciumot fogyasztanak) nagyobb a csontsűrűségük. Bármilyen mozgásforma hatékony, de az ugrálás és a szökdécselés különösen elősegíti a csontok erősödését. Az egész életen át tartó mozgás nagyon fontos, ezzel bármely életkorban növelhető a csonttömeg.

Sok üdítőital fogyasztása. Az üdítőitalok savanyú ízét legtöbbször foszforsavval állítják be. A foszforsav önmagában nem okoz kalciumvesztést (és ezáltal csontritkulást), de felerősíti a D vitamin- illetve kalciumhiány negatív hatását a csonttömegre. A koffein-tartalmú üdítőitalok fogyasztása akadályozhatja a kalcium felszívódást és vízhajtó hatásánál fogva fokozhatja a kalciumvesztést. Ha rendszeresen iszol kólát, üdítőt, figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot és D vitamint vigyél be a szervezetedbe.

Krónikus alkoholizmus. Férfiaknál az alkoholizmus az oszteoporózis egyik vezető oka. A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalciumfelszívó képességet és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra