A kontaktlencsések titkos tíz pontja

A kontaktlencse jó opciónak tűnik a szemüvegesek számára, akár alkalmanként, akár állandóan akarják viselni. Az orvostól és a gyártóktól minden szükséges információt meg is kapunk, hogy hogyan kell biztonságosan használni, ám a szexhez hasonlóan a leghasznosabb info mindig azoktól jön, akik már csinálták is. Mert szentek azért nem vagyunk. Egy tapasztalt felhasználó tippjei következnek.

Kemény lencsével kezdtem, és volt már, hogy a trehányságom miatt olyan klasszul megkarcoltam a szaruhártyámat, hogy a kórházban végeztem, ahol egy gyógyírt csepegtettek a szemembe, ami annyira súlyos allergiás reakciót okozhat, hogy ha először kapod, fél órát kell üldögélned a kórház folyosóján, hogy el tudjanak látni, ha beüt a ménkű. Tároltam már vízben, és többször is aludtam már kontaktlencsében. Tudom, miről beszélek, és azt is, hogy  meddig lehet elmenni. Nem túl messzire.

Az ártatlanság kora

Úgy 12 évesen realizáltam, hogy elromlott a látásom. A videójáték a tévére volt kötve, ami fekete-fehér volt ugyan, mert nem voltunk gazdagok, de a munkája miatt az apukám évente kétszer, anyukám meg kb. havonta járt külföldre, így geek fronton mindig generációnk előtt jártunk. A Wizard of Wor sok ponton határozta meg az életem, de azt sosem felejtem el, amikor felálltam birizgálni a készüléket, mert nem volt éles az élmény, és a tévét hibáztattam, és csak öt kör után jöttem rá, hogy mi a baj. Négy éven át senki sem tudta rajtam kívül, hogy nem látok. Az első szemüvegemig önként lettem a társadalom számkivetettje, de a szabadságot, azt, amit csak az nem értékel, akinek sose volt baj a látásával, a kontaktlencse hozta el.



Nem hiszem, hogy az volt a gond, hogy az első olyan perctől, amikor lehetett számítógéppel intim viszonyt kialakítani, a szüleim segítettek abban, hogy ezt megtehessem. Nyilván nem töltöttem annyi időt a gép előtt, mint bárki ma, aki irodában dolgozik. Valószínűbb, hogy a génlottó csapott oda: a családomban anyai ágon mindenki rövidlátó. A nővérem rosszabbul járt, ő a -5-ig ment el, és hiszem, hogy ha akkoriban nem a kemény kontaktlencse lett volna az elérhető legjobb megoldás (a lágyat akkoriban még naponta ki kellett főzni!), ma már talán nem is látna. (A kemény kontaktlencse előnyeire még visszatérünk.) Tehát történt, hogy 19 évesen elkezdtem kemény kontaktlencsét használni.

A kemény évek

Akkoriban még tanfolyam járt a kontaktlencséhez. Nem csoda, minden mai lágy lencsés panaszkodónak felírnám receptre, hogy hordjon kemény lencsét egy hétig. Ez kb olyan volt, mintha üvegszilánkot raknál a szemedbe önként. Minden ártalmatlannak látszó feltámadó szél, és az általa hordott por az általunk lencsedrámának nevezett esemény lehetőségét hordozta magában, amit minden éles látású embernek csak úgy tudok leírni, hogy képzelje el, hogy ébredés után marokra fog egy halom homokot, és azt izomból a szemébe dörzsöli. A lencsét kivenni ilyenkor kb lehetetlen, de minden pillanata olyan, mintha  Dexter forgatná a szikét a szemedben.

A kemény lencsés tanfolyamon egyetlen olyan ember volt, aki egy percig sem panaszkodott vagy hátrált meg: egy magas, szőke lány, akinek  a szépségét csak akkor láttam meg, amikor először vette le a szemüvegét - addig annyira torzította a szeme nagyságát a kukker, hogy bénának tűnt - hogy akkor esett le először, mennyit számít az elszántság. Az ő szeméből ugyanúgy dőlt a könny, de ő megmondta, hogy OK, itt szoktatásról beszélnek, de ő soha az életben nem veszi ki a szeméből ezt a cuccot. Ez rám is hatással volt.

Lágy lencse: új életminőség

Úgy két évet húztam le kemény lencsével, mert bár időközben megjelentek az újgenerációs lágy lencsék, azt láttam, hogy sok rövidlátó esetében hozott javulást a viselése. Később beláttam, hogy valószínűleg genetikailag determinált a rövidlátásom, mindenesetre örültem, hogy a megvakulás rémétől rettegő - bár a nonsztop számítógépes munkának köszönhetően kemény migrénrohamokat átélő - nővérem, akinek 2 dioptriát javult a szeme, megkönnyebbült kicsit.

Akkor jöttek az újgenerációs lágy lencsék. Az egy évre szólókkal kezdtem. Ez megint magában foglalta a “betanítást”, a kötelező kontollt, tralalla. Aztán a féléves, majd 3 hónapos lencsék következtek. Itt kezdtem a kilengéseket, a túlhordást, és rájöttem, hogy a 3 hónapig hordható lencsék bizony tovább is viselhetők. Ép ésszel belátható, hogy a legbiztonságosabb időszakra ajánlják, nehogy pereljen a vásárló, de az évek során arra jutottam, hogy max. 6 hónapig hordhatom, de 4 hónapig teljes biztonsággal. Az éves lencsénél max 3 hónapos túlhordást vállaltam, következménye annak sem volt.

Időközben felbukkant a nonsztop, azaz az olyan oxigénáteresztő képességel rendelkező lencse, amiben állítólag aludni is lehet. Ebben nem hittem soha, viszont az egynapos, eldobható változat feltűnését mértéktelen örömmel fogadtam, igaz, olyan drága volt, hogy évekig nem is gondoltam rá. Aztán rákaptam. Akkor még nem számoltam ki, ez mennyi pénzt jelent majd havonta.

A végállomás a napi lencse

A napi lencséből kb. nincs kiút. Megszokja  a szemed a jólétet, és nem akar mást. Ha már egy ideje erre költesz, előbb-utóbb felmerül benned, hogy igazából jobban megérné a látásjavító műtét. Persze csak ha elmúltál 18, és nem változott a dioptriád legalább egy éve, illetve ha a többi feltételnek is megfelelsz, és van erre hirtelen 200-300 000 forintod. Ha nincs, csendben átkozódsz, amikor minden hónapban azzal szembesülsz, hogy a méregdrága lencse minden egyes dobozában találsz egy-egy selejtes darabot. (Nem márkafüggő, mindet kipróbáltam, amit meg tudtam venni: nagyjából ugyanez a helyzet mindegyiknél.) Aztán rájössz, hogy mint annyi minden más, ez is olcsóbb külföldön, és rokonokat, barátokat kérsz meg, hogy hozzanak, küldjenek neked, mert annyi eszed nincs, hogy online rendelj, mert csak akkor jut eszedbe, amikor már csak egy napra elég lencse maradt a dobozban.

Szemüvege minden rövidlátónak van - gondolnád. Én is nagy hasznát vettem volna, amikor éppen kötőhártya-gyulladásom volt, vagy csak elfelejtettem, hogy másnapra nem maradt egy darab sem (azt már nem merem elmesélni, amikor az előző este az ágy mellé hajított, kiszáradt lencsét próbáltam új életre kelteni a nyelvem alatt). Nekem nincs, viszont a hasznos tippek között előkelő helyen szerepel.

A tapasztalt felhasználó tippjei

Összefoglalva tehát közreadjuk azokat a tudnivalókat, melyeket minden tapasztalt kontaktlencséstől megkérdeznek azok, akik még csak fontolgatják a viselését, és nem csak a dokitól várják a választ.

1. A kontaktlencse isten ajándéka, ha csak néha, vagy úgy örökre szabadulnál a szemüvegedtől, nagyon melegen ajánljuk.
2. Ha elfogyott a tisztító folyadékod (napi lencse esetében erre nincs is szükség), inkább a nyáladdal tisztítsd, mint vízzel! (Igen, vedd be a szádba, és kicsit nyalogasd meg!) Ebben egyébként az optikusok többsége is egyetért az advanced userrel.
3. A túlviselést nem támogatjuk, viszont mivel tudjuk, hogy előbb-utóbb mindenki belefut, legalább ajánlásokat tennénk erre vonatkozóan: az egyéves, három hónapos lencse esetében az egy hónapot ne lépd túl, mert undorító, ráadásul a szemed egészségét akár visszavonhatatlanul károsító betegségeket szerezhetsz így. Csak annyit mondunk, például gombás lehet a szemed. A napi lencsénél eszünkbe ne jusson, hogy 1-2 napnál tovább hordjuk!
3. Minél nagyobb oxigénáteresztő képességgel bír egy lencse, annál kevésbé terheled a szemed, viszont általában annyival drágább is.
4. Nem legenda, hogy a kék szeműek általában nehezebben viselik a kontaktlencse általi terhelést, az advanced user kék szemű, minden játékszabályt tartó ismerősei sem tudják folyamatosan hordani, így nekik kifejezetten nem ajánljuk a kihágásokat, viszont azt igen, hogy hetente legalább egyszer válasszák a szemüveget, illetve este és hétvégén is inkább azt viseljék. Ez vonatkozik azokra a barna szeműekre is, akik irritáció szinten, lélekben kékszeműek.
5. Sokan tapasztalják, hogy nagyon párás időben, sokszor a tengerparton a lencse egyszerűen ki akar ugrani a helyéről. Ha tudod, vedd ki, és nyálazd be, sokat fog segíteni!
6. Sminkelés: előbb a lencse, utána a smink. Ha belemegy a szemedbe a festék, várj 1-2 percet, általában magától elmúlik a csípő, viszkető érzés, ha nem, jöhet a folyadék vagy a nyál. A lencsét azelőtt vedd ki, hogy lemosnád a sminket!
7. A túlhordás, vagy ha lencsében alszol, komoly kárt tehet a szemedben. Egyszer-egyszer simán bebóbiskolhatsz benne a tévé előtt, sőt egy éjszaka sem tesz nagy kárt, de rendszert ne csinálj belőle, nem vicces hipster photoshop effectben látni a világot egész nap, a szemed elé leszálló köd nem szórakoztató 12 órán át.
8. Klassz dolog a csípős kaja, viszont ha kézzel is érinted, gondold át, melyik kezeddel teszed! Ha ugyanaz az ujjad lesz salsás, mint amelyikkel este kiveszed a lencsét, nagyon csúnyán fogsz beszélni!
9. A lágy lencse sokszor már akkor szakadt vagy lyukas, amikor kiveszed a dobozból. Ez nagyon csúnyán megsértheti a szemed, soha ne használd! Ha esetleg akkor szakad el, amikor kiveszed, és egy darab a szemedben marad, önts vizet egy tálba, és pislogj bele, míg ki nem jön. Soha ne feküdj le úgy, hogy lencsecafat van a szemedben!
10. Mi csak egyszer hallottunk ilyenről, de végülis a tamponra is rá van írva, hogy vigyázz arra, hogy ne tegyél fel kettőt, elmondjuk: soha ne viselj olyan lencsét, amelyik más szemébe is volt már!
+1
Ne használj vízálló spirált!
Ezt egyébként sem javasoljuk, de lencsések esetében hatványozottan igaz.


UPDATE: Olvasóink hasznos észrevételei:

Eszter, aki félkemény lencsét visel

"A túlhordással kapcsolatban, ami a cikkben részletesen le van írva, a tanácsokban a "maximum egy hónapig" tanács félrevezető, és sajnos szerintem tartani kell attól, hogy valaki úgy értelmezi: egynapos lencsét maximum 1+31= 32 napig hordjon, abból nagy baj nem lehet. (A cikkben ez kiderül, hogy nyilván relatív, vagyis a lencse ajánlott hordási időtartamától függő, hogy milyen hosszú túlhordásból nem lehet nagyobb baj.)

Még egy dolog: az én, nagyon lelkiismeretes optometristám szerint élesen elválik a lágy és a félkemény vagy kemény lencse a nyál szempontjából. Míg a (fél)keménynél valóban szinte ajánlják a nyállal való tisztítást, a lágy lencsénél kerülni kell. Aki nem hiszi el, annak talán úgy könnyebb ezt megértenie, hogy végiggondolja, hogy a lágy lencséknél - kivéve az egynaposakat, illetve talán az egy-két heteseket is - időnként fehérjeoldós tisztításra van szükség, hogy a lencse pórusaiból kitisztítsuk az oxigénáteresztést akadályozó fehérjelerakódásokat. A könnyhöz hasonlóan a nyál sem mentes a fehérjéktől, tehát a nyállal tisztítás is eltömíti a lencsét. Ha a szem nem kap elég levegőt a lencse által elfedett felületen, a szervezet megpróbálja megoldani: megvastagodnak a szemgolyó fehér részén a vérerek.  Ez sajnos egy nem, vagy nehezen visszafordítható folyamat, ami fáj, és nem is esztétikus."

Tamás a nonstop lencse védelmében írt nekünk:

"Először én is tartottam az egy hónapos non-stop lencsétól. Sokáig csak napi lencsét hordtam, majd amikor megvilágosodásom támadt, tértem át a nonstopra. Azóta hosszú évek teltek el, nagyon bevált, hitetlenkedő sorstársaimat is igyekeztem rábeszélni. Amíg napi lencsét hordtam, és véletlenül lencsében elaludtam, hajnalban arra ébredtem, szörnyen kiszáradt a szemem, a szemhéjamra tapadt a lencse, stb., de már késő este is gyakran szenvedtem szemirritációtól.

Amióta éjjel-nappali viselésre tervezett lencsét hordok, egyszer sem tapasztaltam a napi lencsénél szinte napi rendszerességgel jelentkező irritációkat. Ha (talán joggal) valaki attól tart, hogy a lencse alatt a hosszú viselés alatt felhalmozódnak a szennyeződések, néhanap ugyanúgy kiveheti éjszakára, mint egy közönséges lencsét, de ez nem kényszer, mint a többi esetében."

Mónika a hagymára esküszik:

"A lencse megvédi a szemet a hagymavágási sírástól. Viszont ha lencse
nélkül vágom, és utána órákkal később beteszem, akkor is képes kicsit
megríkatni. És nem a kezemen lévő hagyma maradék érdekes módon, hanem
az hogy a lencse hozzáért a szememhez. Fura, érdemes megpróbálni.

Ha hátracsúszik, és már semmi nem segít, hogy kiszedjem, akkor hagymát
pucolok, és megkönnyeztetem magam, az mindig kihozza."

Ferenc a napi lencsékről:

"Minél hosszabb ideig hordható hónapokban a lencse, annál kevesebb ideig lehet napi szinten rajtunk. A laikus nem is érti, miért jó a napi lencse: azt lehet a legtovább hordani egy nap alatt."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek