EGÉSZSÉG

Nem is nagy a fenekem - tényleg nem látod, hogy kövér vagy?

2011. március 1., kedd 13:55

A fatorexia az anorexiához hasonló testképzavar.A fatorexiás olyan kövér ember, aki testhez tapadó ruhát visel, nem törődve azzal, hogy az nem előnyös a számára. Ő az, aki nincs tisztában azzal, hogy túlsúlyos. A fatorexiások mikor a tükörbe néznek, vékonynak látják magukat.

„Szomorúnak tartom, hogy a Magyarországon kapható ruhák legnagyobb mérete a 40-es, így már szerintem az is kövérnek érzi magát, akinek egy gramm feleslege sincs, épp csak erősebb alkatú. Rám sokszor a 46-os ruhák jók, pedig nekem nem akkora a méretem, hanem 44-es. Néha dührohamot kapok, amikor szemmértékre kiválasztok pár cuccot, majd beviszem a fülkébe, és mind kicsi. Mellben is mind szűk, a csípőmre sem jön fel, nőies alkat vagyok, szeretem is hangsúlyozni a testem, és nem érzem magam dagadtnak. Hetente sportolok, nem zabálom két pofára a süteményt, nem élek olyan tespedt életet, mint azok, akik lemondtak a saját testükről. Ápolt vagyok, nem pedig egy leharcolt Brünhilda. Megérdemelném, hogy kapjak magamra olyan ruhát, ami tetszik” – panaszkodott a 34 éves Kata, akire modorosan azt szokás mondani, hogy teltkarcsú.

Nem látják kövérnek saját magukat

Kata szerint a kövérség együtt jár azzal, hogy az embert nem érdekli a saját külseje, elengedte magát. Amíg viszont itt nem tart, addig szerinte egy erős alkatú nő nem nevezhető kövérnek.

Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével, és sokan még nehezebbnek is látják magukat, mint amilyenek valójában, addig a fatorexiában szenvedők nem érzékelik, hogy kövérek. A betegség egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen egyre több kövér ember van, aki fatorexiás. Ebben az esetben nem használható a „szenved” kifejezés, mivel nem biztos, hogy ez olyan zavar, amit a beteg nem akar, noha okozhat problémákat.

Egy kétgyermekes üzletasszony nevezte így testképzavarát

Sara Bird Fatorexia: Mit látsz, amikor a tükörbe nézel? című könyvében használta először a fatorexia kifejezést. Bird sokáig nem ismerte fel, hogy komoly súlyproblémái vannak. Ha belenézett a tükörbe, egy vékony nőt látott maga előtt. Sara több évig abban a hitben élt, hogy alig eszik valamit, ennek köszönheti csinos alakját, miközben megállás nélkül nassolt, emiatt pedig súlyosan elhízott. Aztán egyszer orvosa a mérlegre állította. A nő ekkor szembesült valódi testsúlyával. Sara Bird betegségéről és gyógyulásának folyamatáról egyblogot vezet, ahol életmódbeli tippeket ad fatorexiás embereknek.

Mi a fatorexia?

A fatorexiás például az olyan kövér ember, aki testhez tapadó ruhát visel, nem törődve azzal, hogy az nem előnyös a számára. Ő az, aki nincs tisztában azzal, hogy túlsúlyos. A fatorexiás mikor a tükörbe néz, vékonynak látja magát. Felmerülhet a kérdés, hogy miért baj, ha valaki elégedett azzal, ahogyan kinéz? Különösen a mai világban, mikor a külsőségeknek olyan nagy szerepük van az életünkben?

Miért veszélyes?

A fatorexia az anorexiához hasonlóan veszélyes: ha nem veszik észre és nem kezdik el kezelni időben, halálhoz vezet. Az ilyen testképzavaros emberek egy idő után teljesen elveszítik a  testsúlyuk feletti kontrollt, és annyira elhíznak, ami már egészségüket vagy akár az életüket is veszélyezteti. A legnagyobb rizikófaktora a betegségnek, hogy a beteg meg van győződve arról, hogy egészségesen táplálkozik, úgy érzi alig eszik, valójában pedig egész nap tömi magába az egészségtelen, zsíros ételeket.

Mivel a beteg nincs tudatában annak, hogy kövér, anélkül szedi fel a további pluszkilókat is, hogy észrevenné. Mindez pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Ráadásul a súlyfeleslegtől annál nehezebb megszabadulni, minél később kezdünk neki.

Őket teljesen másképp kell motiválni a fogyásra, s mielőtt bármiféle diétával próbálkoznának náluk, tudatosítani kell velük az elhízottságukat.

Mi utal fatorexiára?

 • - Kerüli az egész alakos tükröket.
 • - A szépség könnyen kontrollálható területeire koncentrál, mint a hajápolás, smink, manikűr, stb.
 • - Túlméretezett, állítható, elasztikus öltözék vásárlása.
 • - Kivágja a ruhaméretre utaló címkét.
 • - Fényképeken igyekszik elbújni.
 • - Nyilvánosság előtt csak kis adagokat fogyaszt, ám egész nap nassol.
 • - Nagy, színes, díszes ékszerekkel tereli el a hangsúlyt testsúlyáról.
 • Noha a fatorexia szó hasonlít az anorexiára, a fatorexia nem táplálkozási, hanem testkép zavar, ami olyan szempontból új, hogy itt a pozitív önbecsülés és önbizalom járul hozzá a rossz egészségügyi állapothoz.
 • Ugyanakkor mindez a tagadáson épül, ami szintén egy módja a problémákkal való megbirkózásnak. A tagadási technika rövid ideig segíthet a problémákban, ám ha valaki hosszabb ideig nem vesz tudomást a valóságról, a betegsége tovább fejlődik! Ezért a fatorexiát mindenképpen kezelni kell, s a felépülés után fontos a beteg támogatása az egészséges szokások kialakításában.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.01 18:32:02grufftipunk

  @Szarazinda
  Nem baj, te így gondolod.
  És bizony nem mindegy, hogy az első hsz-em után mi jött még. Az első kommentemet lehet csak úgy is venni, mint egy főcímet. Eléggé bulváros és trollos lett, de legalább felkeltette mindenki figyelmét. Még a tiédet is.
  Utána viszont jött a kifejtés. És egy árva szót nem szégyellek.

 • 2011.03.01 18:44:01max val birca man

  Én magam 120 kg felett vagyok, de férfi vagyok. Viszont az összes nőt, akin 10 kg-nál több felesleg van - hacsak nem terhes -, megveretném, hogy kezdjen fogyni!

 • 2011.03.01 18:45:157vZdhz

  grufftipunk nekem alul működik a pajzsmirigyem és ezért nagyon hízékony vagyok.Azért, hogy ne legyek kövér nagyon vigyázok az étkezésemre, de el tudod azt képzelni, hogy milyen állandóan éhesnek lenni és úgy felállni az asztaltól, hogy még ennél?Állandó szenvedés., Ezért minden dagit megértek és és aki dolgozik, rohan egész nap képtelen erre.Én sem tudtam vigyázni csak most, hogy nem dolgozom

 • 2011.03.01 19:06:15lambada

  Ekkora baromságot mint ez rég olvastam...
  "- A szépség könnyen kontrollálható területeire koncentrál, mint a hajápolás, smink, manikűr, stb.
  - Nagy, színes, díszes ékszerekkel tereli el a hangsúlyt testsúlyáról."
  Kacagnom kell, igen ez a tipikus, ha nem vagy "átlagos" nehogy ápold magad!Már lassan addig tisztálkodni se lehet míg le nem adsz a feleslegből. Röhej, nem tudom milyen "szakmai alapja" van ennek a cikknek...
  Akinek nem volt súlyproblémája az nem tudja milyen érzés küzdeni tízszer olyan erővel mint a szerencsésebbek, mégis nap mint nap azzal szembesülni, hogy nincs sok értelme(pedig van). Sportolok, odafigyelek az evésre, szeretnék fogyni az egészségem miatt, mégsem utálom magam ha nagyobb vagyok az átlagnál:).

 • 2011.03.01 19:24:10penelope garcia

  Azért az elég fájdalmas, hogy mennyi itt a vékony (aka izmos, arányos, formás, karcsú, stb), akinek sürgős tolerancia-tréningre, netán pszichológusra lenne szüksége, olyan súlyos attitűd-problémái vannak.
  Ti habzó szájúak, olvassátok is, amiket írtok?
  Értitek is?
  Érzitek is?

 • 2011.03.01 20:04:38efi

  Genetikailag kövér meg ilyesmik: definíció szerint azt jelentik, hogy akkor is hízik ha SEMMIT sem eszik. Vagy mégse?
  Szóval keveset eszik és mégis hízik? Akkor nem eszik keveset, egye a felét.
  Klasszikus példa: hírek délben a rádióban melóhelyen, pavlovi reflex, mindenki megy ebédelni. Amúgy éhes? Ha igen, mennyire?. Amit elétesznek, betermeli, akár kell 8nnyi), akár nem. Azért mert ebédidő van, nem azért mert éhes. Aztán csodálkozik, ha a napi + 2 dkg az éves szinten + 5 kg.

 • 2011.03.01 20:16:31franc0

  @lambada
  "küzdeni tízszer olyan erővel"
  Aki küzdve fogy, az már a legelején elrontotta. Ésszel kell csinálni. Akinek semmi fogalma sincs a táplálkozástudományról és a testünk működéséről, óriási hátránnyal indul. Legközelebb, ha valaki panaszkodik a fogyás nehézségei miatt, kérdezd meg tőle mondjuk az alábbiakat:
  - Tudod-e, hogy a testsúlyod csak és kizárólag a bevitt és felhasznált kalóriák egyenlegétől függ?
  - Tudod-e, hogy nagyjából mennyi kalóriára van szükséged naponta?
  - Tudod-e, hogy ezeknek a kalóriáknak hány százaléka származzon szénhidrátból, fehérjéből illetve zsírból átlagos esetben? És fogyás esetén? És izomépítés esetén?
  - Meg tudod-e becsülni minden étkezés végeztével, hogy mennyi kalóriát fogyasztottál el?
  - Tudod-e, hogy ha eléd rakok 600 kcal krumplistésztát illetve grillcsirkét, előbbi után éhesen állsz fel az asztaltól, utóbbit meg valószínűleg be sem tudod termelni?
  - Ugye nem iszol cukros szarokat, csak és kizárólag vizet?

  És ezek csak beugró kérdések... szerintem sok esetben a genetikára hivatkozóknál csak arról van szó, hogy életük során nekik standard lett egy olyan étrend, ahol a paprikáskrumplit is kenyérrel eszik, míg mások szívesen esznek akár gombát is magában.

 • 2011.03.01 20:29:30Nancsi

  grufftipunk: megértem hogy utálod a túlsúlyosokat, mert hát van rajtam pár plusz kiló, és hogy egy ilyen csapja le a nődet a kezedről, ez minimum gáz. De azért ne sírj nagyon: a barátnőd csúnyán fogaz, szóval nem kár érte.

 • 2011.03.01 20:46:39nagy lebowski

  hagyjuk az önmentegető hülye dumákat
  ha többet eszem, mint amit elégetek: hízok
  ha kevesebbet: fogyok
  az a kérdés, ezzel szembe merek-e nézni

 • 2011.03.01 21:14:30hotaru

  174 cm magasságom mellé 78 kilóval is normális alkatúnak láttam magam, mert olyan egyenletesen oszlott el a súly, hogy sokan el sem hitték, hogy 72 kilónál több voltam. Zavarni csupán az zavart, hogy kis tokám lett, meg a hasamon a hurkák nem voltak bejövősek. Aztán lefogytam 20 kilót és majdnem ugyanolyannak látom magam, csak a régebbi fényképeimen képedek el néha.
  És most meg hallgathatom, hogy ne fogyjak tovább, meg jajj, de sovány vagyok. Pedig már több mint egy éve vagyok 58 kg. Erre most hízlalnának.
  Fene a sok jóakaróba! (Nekem jó így normális súllyal.)
  Az igazán kövér embereket meg sosem találtam vonzónak. Nem bántom őket, csupán nem tetszenek. És nincs mit szépíteni, a túlsúly egyszerűen nem egészséges.

 • 2011.03.01 21:15:24antiszociális exlúzer

  efi

  "Akkor nem eszik keveset, egye a felét."

  Aztán miért egye? Mert túlsúlyos, és az SZERINTED csúnya?

  barbie83

  Azért, te ostoba, mert az emberi szervezet éppen a tartalékolásra rendezkedett be. Manapság egyszerűen túl sok a kaja és túl könnyen kapjuk meg, nem kell utána futnunk, pölö.
  Éhínség idején jobb esélye van a túlélésre annak aki jobban tartalékol.
  Ezen a biológiai működésen nem változtatott az, hogy manapság könnyedén táplálékhoz jutunk, és most túl sokat tartalékolunk.

 • 2011.03.01 21:16:40antiszociális exlúzer

  max val birca man

  Normális vagy, bazmeg?

 • 2011.03.01 21:27:21grufftipunk

  Na, egy kicsit el kellett mennem dolgozni is, de újra itt vagyok mindenki örömére!

  @Nancsi

  Ne aggódj te sem, mert az én kezemről eddig nem sok nőt csaptak le. Inkább fordítva szokott előfordulni! :)

 • 2011.03.01 21:31:09tejcsokoládé

  grufftipunk
  nálad megdőlt az ép testben ép lélek teória. lehet, hogy fizikailag egészséges vagy, nem vitatom, de lelkileg egészen biztosan nem. akinek ekkora az egoja, és ennyire arrogánsan közelít bárkihez, az nem egészséges...
  tudod, ne ítélj, hogy ne ítéltess... jön még kutyára dér...

 • 2011.03.01 21:34:31lambada

  @franc0
  Hát aki azt hiszi, hogy aki kövér az csak azért kövér mert többet eszik az (már bocs) de elég korlátolt... Ugyanis nem csak betegség létezik a világon. Van akire jobban rakódnak a kilók és van akire nem. Az anyagcserénk nem ugyanolyan. Egyébként ennek nincs olyan, hogy "legeleje". Világéletemben súlyproblémáim voltak, míg a hugaimnak nem. Pedig ugyanúgy neveltek minket, ráadásul vidéken(no cola, no gyorskaja, no műkaja).Ugyanarra a sportszakkörökre jártunk, versenyeztünk, táncoltunk.
  Igenis ez egy küzdelem, mert küzdesz magaddal, a bevett szokásaid ellen, és fáj, hogy te nem teheted meg azt amit más. Lelkileg megerőltető.
  Innen mindenkihez:
  Biztos erre is mindenkinek van egy jó válasza, de nem fogok itt vitatkozni olyan emberekkel, akik azzal töltik az idejüket a rengeteg edzés mellett, hogy egy szakmailag megalapozatlan "kattintás vadász" cikket véleményezzenek ész nélkül.
  Én azért írtam ide, mert felháborít ez a mondvacsinált zagyvaság.
  További szép estét!

 • 2011.03.01 21:41:05Figyel Castro

  hotaru: minta magamról olvastam volna, pont ugyanezek a számok, és ugyanezt éltem át. Semmi se jó...

 • 2011.03.01 21:57:27hotaru

  Figyel Castro: Soha nem lehet mindenkinek megfelelni. Főleg nem az ellentmondásos igényeknek.

  És azért kérem szépen, kicsit morbid a cikk körül egy tészta reklám...

 • 2011.03.01 21:58:01grufftipunk

  @tejcsokoládé
  Láthatsz engem arrogánsnak. Lehet, hogy egy kicsit igazad is van. Sok "barátomat" elvesztettem már azért, mert ilyen agresszív, másnak bele az arcába megmondó ember vagyok. Volt egy két főnököm aki szintén nem bírt velem, és volt olyan munkatársam akit én tettem a helyére, mert senki nem merte volna. Ki is rúgtak pár helyről. Konfrontációk (beleértve a fizikait is) tucatját éltem már át. De az a kevés ember, aki megmaradt mellettem, az bizony az őszinteségemért megbecsül engem. És a mai napig felhívnak telefonon, mert tanácsot szeretnének. Tőlem.

  Jön még kutyára dér? Hadd jöjjön, jött már fagyás is a kutyahátamra. Nekem nem új dolog a fájdalom, barátom.

 • 2011.03.01 22:17:29efi

  antiszociális exlúzer
  Engem nem érdekel ki mennyit eszik. Én arra reagáltam, hogy "én ám nem is eszem sokat, csak normál mennyiséget, mégis hízok".
  Az már mondjuk jobban zavar, ha csodálatos kormányunk ennek apropóján számomra is a zsemle+paradicsom+húspogácsa+saláta+majonéz kombóra (melyik egészségtelen?) kivet egy sarcot, annak okán, hogy szerintük kb méreg, valójában meg egyesek ilyen "normál" mennyiségekben falják. ("ugyanmár csak 2 apró zsemlét ettem sültkrumplival, a kóla meg csak közepes volt a héten 4-szer is!")

 • 2011.03.01 22:21:18efi

  lambada
  "Van akire jobban rakódnak a kilók és van akire nem. Az anyagcserénk nem ugyanolyan."
  Sajnos az a fránya matematika viszont állandó. Kalória be és ki, jó esetben pedig le is.
  Nincs rakódás, csak másképp eloszlás. Viszont az "A" minta szerint elosztott 60 kg is 60, meg a "B" minta szerinti 60 is 60. A gyakorlatban viszont a nem olyan szép egyenletesen elosztódás viszont mindig valahogy 90 a 60 helyett...

 • 2011.03.01 22:46:37Sx Xavier

  Alapból visszataszító az az ember, aki nagyra van magával még akkor is, ha egyébként tiszteletre méltó dolgokat tesz.

  Az én alkatom pl. olyan, hogy minden súlyfeleslegem a hasamon rakódik le. És bár a súlyom normálisnak mondható, mégis jelentős pocakom van. A karjaim és a lábaim teljesen szálkásak, gyakorlatilag egy csepp zsír sincs rajtuk. Mind a hasamon van. Ebből az jött ki, hogy a "normális" tti alsó régiói mellett néznék ki arányosan. Pedig a 172 cm és 73 kiló egy férfinél korántsem mondható soknak. Egyébként szoktam futni, úszni és biciklizni is. amióta viszont a "saját kenyerem eszem" (Értsd: egyetlen fillért sem kapok a szüleimtől, mindent magam teremtek meg), csak hétvégére tudok kiszorítani időt sportra.

  Egyébként kíváncsi lennék, hogy mi pontosan a foglalkozásod, kedves grufftipunk, és hogy jutottál arra az egzisztenciális szintre, ahova jutottál...

 • 2011.03.01 23:06:53a.strucc

  grufftipunk! Érdekelne, hogy könyv, folyóirat olvasásra is telik-e az idejéből a sok tortúra közepette. Mert hogy az fontosabb lenne....

 • 2011.03.01 23:21:29grufftipunk

  @a.strucc
  Hogyne! Az utóbbi időben a beat-korszak irodalma ragadott el magával!

 • 2011.03.01 23:32:35grufftipunk

  @Sx Xavier
  Egyetértek veled abban, hogy undorító kérkedni. Csakhogy nem ezzel kezdtem én sem, hanem csak a kommentekre reflektáltam!

  Honnan jutottam el idáig?
  Levelezős fősulira jártam, amellett dolgoztam. Voltam már futár, recepciós, konyhai kisegítő, banki alkalmazott, vasbetonszerelő, statiszta, és még sok olyan dolgot csináltam, amit más ember egy életen át sem próbál ki.
  Jelenleg fotózom, és weboldalt építek.
  Az életem egy kalandos kisregény, de gondolom mélyebb ismeretekre nem szeretnél szert tenni velem kapcsolatosan. Csak azt szeretted volna megtudni te is, hogy milyen alapokból építkezem.

 • 2011.03.01 23:44:24hastáncos

  Ez baromi jó! Annyit röhögtem!!! :)))
  thx

 • 2011.03.02 00:03:12franc0

  @lambada
  Akkor most elmondok neked valamit. Vedd úgy, hogy most végig kiabálok. A magadfajta alakok csak ebből értenek.

  Világéletemben egy dagadt fasz voltam. Hattól huszoniksz éves koromig. Mindig is zavart, de ugyanilyen gyenge szar voltam, mint te. Tavaly tavasszal belenéztem egyszer a tükörbe és azt mondtam FUCK THIS (igen, dupla kiabálás), változtatunk. Hosszú éjszakákat töltöttem szakmai fórumok, tudományos publikációk olvasásával, amit a mai napig nem hagytam abba. Nem kifogást kerestem, hanem MEGOLDÁST. Nem annyit tudok a témáról, ami ide kifér, egy többszáz oldalas könyvet csuklóból meg tudnék írni.
  Háromnegyed év alatt 25 kiló zsírt adtam le és 5 kiló izmot szedtem fel, miközben egy pillanatig sem éheztem és egy métert sem futottam vagy úsztam. Összesen 1 hónap kardió volt benne (ugrálókötél), mellette végig testépítés. Makk egészséges vagyok.
  Majd ha csak valami hasonlót fel tudsz mutatni, akkor pofázhatsz.

 • 2011.03.02 00:59:22Bambano

  megint egy divatbetegség...
  mennyire parasztos kimondani, hogy dagi vagyok, sokkal, de sokkal menőbb azt, hogy fatorexiás...

  Én nem vagyok vékony, hogy finoman fogalmazzak, de nekem megfelel. Miért is kellene girhesnek lennem?

 • 2011.03.02 08:23:27Augustin

  franco0: Pont fentebb írtam, hogy az exducik még jobban szoktak osztani. Te vagy a példa.

  Bambano:Ha neked megfelel, akkor fölösleges strapálni magad, hogy lefogyjál. Viszont ha már van családod (gyerek meg ilyesmi), akkor az egészségedre illik odafigyelni, mert akkor már nem csak magadnak élsz, tehát nem cseszhetsz ki velük azzal, hogy hamar beadod a kulcsot. Az egészséghez viszont nem kell magazinos testalkat, és az ideális+10 kg-al is lehet valaki a család támasza, központja...etc.

 • 2011.03.02 10:00:44muci83

  Olyan hogy nehéz csontozat, meg genetika van. Valaki írta hogy hülyeség erre fogni. Hát ráfogni hülyeség, de az is hülyeség hogy ilyen nincs.

  Viszont az is hülyeség hogy nem lehet lefogyni. Lehet, hogy vannak olyan emberek akik annyit ehetnek, amennyit akarnak mégsem híznak. Szerencsések...irigylem őket....nekik is biztos van más dolog az életükben amiről le kell mondaniuk.

  Szerintem ne azért fogyókúrázzunk, mert tetszeni akarunk valakinek, hanem tegyük azért hogy EGÉSZSÉGESEK LEGYÜNK!!! Én nem fogok senkit kioktatni hogy hu milyen fasza gyerek vagyok mert ennyit vagy annyit fogytam vagy ennyit vagy annyit edzettem..leszarom...ti is leszarjátok... :o)

  Aki a beugró kérdéseket írta a fogyókúráról grat. :o))

 • 2011.03.02 10:28:29Augustin

  muci83: Szerintem is lenni kell olyannak, hogy genetika. Mondjuk én nem a dagiság kapcsán tapasztalom, de miért van az, hogy valaki évtizedeket dohányzik és nem abba hal bele,nekem meg a huszas éveim elején le kellett tennem a cigit, mert szívritmuszavarok, mellkasi szorítások stb... előjöttek, és választhattam a leszokás vagy a gyógyszerek között.

 • 2011.03.02 11:12:42sökö

  Istenem, igen, van a genetika és lássuk be, van a mozgás és a kalóriaszámolgatás.
  Ha bárki bármibe munkát tesz - tanulás, sport, kézimunka, stb. - annak meg lesz az eredménye. Általában nem 1 év alatt szedi fel az ember a 20 kg felesleget, nem is szabad 1 év alatt leadni.
  Ismerjük el, Grufftipunk odatette magát, van eredménye. Kérdés, a mindennapi hajtás, család, gyerekek, munka után, 40 körül is tudja-e ezt tartani. Nem hiszem, fizikailag lehetetlen. Neki is 24 óra 1 nap. De, amilyen ügyes, még az is lehet. Drukkolok, de tarts légyszi eszedbe, nem minden fehér és fekete.

 • 2011.03.02 11:55:37fofofo

  Szerintem ez a sok "a gondolat ereje" hülyeség miatt van. Mármint persze fontos a pozitív gondolkodás, de attól még valaki kövér marad, ha mindössze annyit tesz ellen, hogy ezt sulykolja magába: karcsú vagyok!

 • 2011.03.02 12:04:26barumka

  hali.
  Nekem egy xl-es csajom van, már 2 éve. Nagyon jól megvagyunk. Nagy segg, nagy csöcs, és állandóan mosolygó arcocska, amely nagyon szép. Hibátlanul működik minden, a szex még soha nem volt jó ennyire senkivel sem, főleg nem csontsovány, anorex csajokkal, akik egy jóízűt nem tudnak enni, inni, és nevetni. Ezek után, bár remélem soha nem lesz rá szükség, soha nem kell a mostanitól vékonyabb csaj. Olyan dolgokat is ad, melyeket egy gyufa testű sem. Nekem aztán mondhatják hogy fogyás így meg úgy meg egészségtelen a túlsúly. Inkább élek így 60 évig, mint 80 ig boldogtalanul.

 • 2011.03.02 12:09:25muci83

  Barumka: Ez mind nagyon szép és jó de kíváncsi vagyok, hogy akkor is ezt mondod e majd amikor 30 évesen pl egy szívrohama "lesz"....
  Félreértés ne essék....NEM vagyok vékony
  ( sajnos:o)) )

 • 2011.03.02 12:14:56muci83

  Barumka: Az előző kommentem nem tudom hova tűnt....szóval annyit akartam még írni hogy amúgy nagyon édesen írsz Róla :o))))

 • 2011.03.02 12:16:04muci83

  Augustin: ez egy nagyon jó kérdés :)

 • 2011.03.02 12:16:25barumka

  muci. rengeteget gyaloglunk, sétálunk a szigeten, kerékpározunk, strandolunk, úszunk futunk. Szerintem egy baj van ami ezt akozhatja, a finom magyaros kaja. Mármint a szívbajt. Ezt kompenzáljuk a spontán sporttal, és a sok táncolással hétvégente. Pedig én 42 vagyok.

 • 2011.03.02 12:21:45barumka

  Persze h normálisan beszélek róla. Tudod sok csalódás ért már. Az ember, a pasik főleg bedőlnek a szépségnek, a hibátlan testnek, külsőnek. Aztán mikor a 3. 4. sem jön be, csak a bosszúság van vele, akkor döbben az ember. Majd hall egy jóízű nevetést, lát egy nem hazug tekintetet, és elolvad. Majd jön a többi, és kezd az ember újra bízni az izlésében. Szerencsésnek mondom magam, és ahogy nézem a pasikat egy buliban, sokan annak tartanak. Pedig mint írtam is, xl.Mindenhol.Mindenben.

 • 2011.03.02 12:36:46muci83

  Barumka: Hidd el a párom is ismeri ezt az érzést ;o)
  Maradjatok ilyenek...jó ilyet olvasni :)

 • 2011.03.02 12:42:50barumka

  Ti is maradjatok ilyenek, és ez egy nagyon jó érzés.

 • 2011.03.02 14:32:05volutx

  Bizony Kőmíves Kelemennek igaza van. Elveszem a csinos 5x kilós asszonyt megy minden jól, majd az első gyerek után elhíznak mint a tehén (10telet a kivételnek). És persze, hogy nem csesztetem, de attól még ez igenis probléma. Énrajtam is van 5.6 kiló felesleg, pedig lassan 3 éve járok gyúrni, a haskerületem sehogy sem akar csökkenni.
  1valamit viszont nem értek: a nőknek miért nem tetszik a kisportolt (NEM SZTEROIDOKTÓL AGYONGYÚRT) alkat?! Az talán jobb lenne, ha egy gyenguszka lennék hordó hassal?!

 • 2011.03.02 14:37:24cucurbita pepo

  "Kőmíves Kelemen"

  Én egyetértek veled.
  Sok ilyet látni, de szerencsére én az ellenkezőjét is látom a társaságomban az újdonsült anyukáknál.

  Jómagam nem értem, hogy valaki, hogy tud eljutni arra a pontra, hogy már 20-30 kg van rajta..
  Aki folyamatosan végez testmozgást, azaz karban tartja a testét, és rendesen táplálkozik, nem jut el ide.

  És szerintem ha valaki figyel a másikra, az igenis szól, ez sztem nem gáz...
  Na persze csak finoman!!!

 • 2011.03.02 15:40:49Augustin

  "Énrajtam is van 5.6 kiló felesleg, pedig lassan 3 éve járok gyúrni, a haskerületem sehogy sem akar csökkenni."

  Talán kevesebbet kellene söröznöd, nassolnod...stb.

  "1valamit viszont nem értek: a nőknek miért nem tetszik a kisportolt (NEM SZTEROIDOKTÓL AGYONGYÚRT) alkat?!2

  De nagyon tetszik nekik. Valószínűleg csak ezzel áltatnak téged a tapintatos nőismerőseid, mint ahogy a teltebb csajokat a "nem bukunk a gebe libákra" dumával a tapintatos főéfiismerősök.

 • 2011.03.02 23:55:02hotaru

  barumka:
  "főleg nem csontsovány, anorex csajokkal, akik egy jóízűt nem tudnak enni, inni, és nevetni."

  Ó, micsoda sztereotípia...

 • 2011.03.03 11:14:14telenke

  AfotósweboldalasfájdalomtűrőgyorsreagálásúbátorVÉKONYAlekosz már sehol?? :) A fenébe :) Ezért jöttem vissza? :)

 • 2011.03.03 21:53:14grufftipunk

  @telenke
  Itt vagyok, teeee gecicsepedék. Mi fáj?
  Mit tettél le az asztalra, hogy ilyen nagy a szád?

  Tudod mi vagy te? Ahogy Charlie Manson mondta az utolsó szó jogán a bíróságon: "Egy senki vagyok. És semmi."

 • 2011.03.04 02:48:38Dog-Cat

  Nemrég tudatosult bennem ez a fogalom, hogy fatorexia. Amikor olvastam róla, kezdett derengeni valami.. és őszintén be kellett ismernem saját magamnak,h. én igenis ebben szenvedhetek. Nyilván ehhez hozzájárult rengeteg minden, de ami biztos, nálam egy nagyon jó barátnőmben való csalódás és az iskolában felhalmozódó problémák indították el a lavinát. Addig teljesen jól néztem ki véleményem szerint (168 cm- 62 kg). Teltek az évek.. és már 3 év eltelt azóta.. én meg 83 kg lettem; eközben nagyon jól éreztem magam, rengeteg új emberrel ismerkedtem meg, sok barátot szereztem, minden stimmelt, kivéve a súlyomat nem; de ezt akkor nem éreztem problémának. /azért azt is hozzá kell tennem,h. kétszer lesérültem, így nem volt lehetőségem a sportolásra, részben ez is hozzájárulhatott az elhízásomhoz/
  1,5 hónappal ezelőtt elhatároztam,h. ez így nem mehet tovább, változtatnom kell. Elolvastam rengeteg fogyókúrás módszert; de arra jutottam,h. mindent magamnak kell megtapasztalnom és úgy véghezvinni az elhatározásomat.
  Most 67 kg vagyok, nem éhezem; és most jutottam el arra a pontra,h. elkezdjek rendszeresen sportolni valamit (most az úszás mellett döntöttem, aztán majd jöhet a többi szép fokozatosan)
  A kulcs igazából az őszinteség, legfőképpen saját magunkkal szemben; és persze az elhatározás!!!
  Nálam úgy néz ki bevált az a módszer,h. elhagytam a szénhidrátokat; minden más jöhet! /persze ez nem azt jelenti,h. soha nem eszem szénhidrátot, de ha eszem is, az utána következő napokban szigorúan betartom a szabályokat/ ;)
  Remélem valamennyire segíteni tudtam azoknak, akik még küzdenek ezzel a testképzavarral, amit nagyon sok minden válthat ki; nálam elsősorban lelki eredetű volt!!!

  Egy 22 éves lány.

 • 2011.03.04 10:09:18telenke

  :) Elolvastam, hogyan is foglaltad eddig össze az életedet... Futár...??? (lenyűgözve: aaaazta...) Konyhai kisegítő... (döbbenten: hűűűű...) Főiskolás??? (kicsit megszédülve: Komolyan, nemá...) Bank???? Az mindenki álma... és még statiszta is...??? Most meg "fotózol"????? Esküdj... Megadom magam... Igazad van, hozzád képest mindenki senki :) Győztél, köpködd a kövéreket, mert senki, ismétlem senki nem érhet a lábad nyomába sem... :) Szóval szerintem igazad van, komolyan. Asztal??? Ehhez képest senki nem tett rá semmit.

  Hogy én mit csinálok... Figyelj, nem fárasztalak vele, nem biztos, hogy értenéd. Persze természetesen messze nem igényel olyan kivételes képességeket, amelyeknek te - teljesen nyilvánvalóan - birtokában vagy :)

  Szinte irigyellek - sőt a hősöm vagy :)

 • 2011.03.04 10:31:02grufftipunk

  @telenke
  Tényleg ennyi szart csináltam már életemben!
  Futárkodás? Életveszély, 1,5 évig. Konyhai kisegítő? - alja munka napi 13-14 órában. Bank? - na ott jó volt (egzisztenciálisan), csak egy idő után a lelkem nem bírta.

  Nem értem mi bajod van, azt hiszed olyan büszke vagyok ezekre?? Direkt azért írtam le, hogy lássátok, hogy nem a Harvardról jöttem, jogi diplomával a kesztyűtartómban (és milliomos szülőkkel a háttérben)!! Hanem igen tekervényes úton keresem az életem értelmét..


  Azért nem köpködtem én oly nagyon a kövéreket. Pont az a kommentem kerülte el a figyelmedet, amelyikben kifejtem ezt. Azok ellen irányult ez az egész, akik olyanok mint egy ólommadár, és nem képesek szuszogás nélkül megtenni 100 métert, közben panaszkodnak, hogy mennyi bajuk van, de életükben még egy fekvőt, vagy felülést sem csináltak. Amellett zabálnak mint a disznó, és nyomatják, az új kutatások eredményeit, miszerint a gének milyen rosszak...
  Így menekülnek a cselekvés elől, és magyaráznak be minden hazugságot maguknak (pl.:fatorexia), hogy ne éljenek át kognitív disszonanciát.

  Remélem most már látod, hogy mit akartam mondani, telenke.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta