Óvatosan a grépfrúttal, ha gyógyszert szedsz!

A helytelen táplálkozás veszélyeire való felhívásokkal Dunát lehet rekeszteni, most is itt egy újabb felkiáltójel. Nem is gondolnánk például, hogy sokszor a betegségünk alatt alkalmazott gyógyszeres terápiák azért fulladnak kudarcba, mert nem megfelelő ételt veszünk magunkhoz. Bizonyos élelmiszerek nemcsak, hogy módosítják, de egész egyszerűen blokkolják a gyógyszerek hatását. Legutóbb például az immunerősítő és fogyasztó hatású grépfrútról derült ki egy, a szervezetünk számára fontos enzim-működést károsító hatása.

Mivel egy gyógyszer kifejlesztésének során nem lehet minden befolyásoló tényezőre tekintettel lenni, ezért nem találjuk meg a betegtájékoztatóban azon élelmiszerek listáját, amelyek befolyásolhatják gyógyszerünk hatását (bár a grépfrútfogyasztás káros hatása egyes szerek esetében fel van tüntetve).

A grépfrút önmagában nagyon egészséges, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű C-vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, és jó hatással van keringési rendszerünkre. Nem véletlen, hogy az alternatív gyógyászat különböző formákban táplálékkiegészítőként általános roborálónak (felerősítő, táplálószerként), és néhány emésztőrendszeri betegség gyógyítására alkalmazza. A közelmúltban egy átfogó orvosi tanulmány a grépfrút farmakológiai hatásait vizsgálta, és különös eredményre jutott.

Módosulhat a hatóanyag szintje vagy hatása

Kiderült, a grépfrútfogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását képes módosítani, sajnos negatív irányban. A felfedezés egy amerikai kutatás keretében véletlenül született, amikor az etil-alkohol jellegzetes ízének elfedésére használták a grépfrútot, és azt tapasztalták, hogy a grépfrútlevet fogyasztó személyek vérében jelentősen megemelkedett - az amúgy vérnyomáscsökkentőként is alkalmazandó - kalciumcsatorna-blokkoló, felodipin hatóanyagú gyógyszer plazmaszintje.

A megfigyelés alapja, hogy az emésztőrendszerben (a belek falában és a májban) lévő enzimrendszer egy bizonyos izoenzimje számos gyógyszer anyagcseréjében részt vesz. Az ilyen gyógyszereket más úton nem lehet lebontani, és az anyagcsere legkisebb mértékű megváltozása is a gyógyszer mellékhatásainak erősödését vagy mérgező hatását okozza. Természetesen ezek a megállapítások csak a szájon át szedendő készítményekre vonatkoznak.

A grépfrút felére is csökkentheti a gyógyszer hatását

A grépfrút a felszívódás növelésével és a kiválasztás gátlásával is képes a gyógyszerszinteket módosítani. A kutatások szerint a grépfrút fogyasztása jelentősen csökkenti a korábban említett izoenzim aktivitását, így a segítségével lebomló gyógyszerek anyagcseréje is csökken, ami a szervezetben lévő koncentrációjukat növeli, miközben kifejtik a káros hatásukat.

Bár a hatás mindenkinél egyénileg változhat, az enzim aktivitása a grépfrútfogyasztás után 4 órával közel a felére is csökkenhet, és a hatás akár 3 napig is eltarthat. Kb. 2,5 deciliter grépfrútlé fogyasztása 1-3 napon keresztül csökkenti az enzim működését.

Ezekkel vigyázzunk!

Az alábbi hatóanyagok hasznosulását képes a grépfrút megváltoztatni: a szívműködés ritmuszavarainak kezelésére szolgáló gyógyszerek (amiodaron, disopyramid, kinidin), kalciumcsatorna-blokkolók (felodipin, nicardipin, nifedipin, nimodipin, nisoldipin), vérzsírcsökkentők (atorvastatin, lovastatin, simvastatin), az immunrendszer működésére ható szerek (tacrolismus, cyclosporin).

Bár a gyógyszerek természetesen más hatóanyagokkal helyettesíthetők, jobb, ha a gyógyszeres terápia időtartama alatt nem fogyasztunk grapefruitot, vagy más citrusfélével váltjuk fel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek