EGÉSZSÉG

Óvatosan a grépfrúttal, ha gyógyszert szedsz!

2011. január 16., vasárnap 13:06

A helytelen táplálkozás veszélyeire való felhívásokkal Dunát lehet rekeszteni, most is itt egy újabb felkiáltójel. Nem is gondolnánk például, hogy sokszor a betegségünk alatt alkalmazott gyógyszeres terápiák azért fulladnak kudarcba, mert nem megfelelő ételt veszünk magunkhoz. Bizonyos élelmiszerek nemcsak, hogy módosítják, de egész egyszerűen blokkolják a gyógyszerek hatását. Legutóbb például az immunerősítő és fogyasztó hatású grépfrútról derült ki egy, a szervezetünk számára fontos enzim-működést károsító hatása.

Mivel egy gyógyszer kifejlesztésének során nem lehet minden befolyásoló tényezőre tekintettel lenni, ezért nem találjuk meg a betegtájékoztatóban azon élelmiszerek listáját, amelyek befolyásolhatják gyógyszerünk hatását (bár a grépfrútfogyasztás káros hatása egyes szerek esetében fel van tüntetve).

A grépfrút önmagában nagyon egészséges, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű C-vitamint és ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, és jó hatással van keringési rendszerünkre. Nem véletlen, hogy az alternatív gyógyászat különböző formákban táplálékkiegészítőként általános roborálónak (felerősítő, táplálószerként), és néhány emésztőrendszeri betegség gyógyítására alkalmazza. A közelmúltban egy átfogó orvosi tanulmány a grépfrút farmakológiai hatásait vizsgálta, és különös eredményre jutott.

Módosulhat a hatóanyag szintje vagy hatása

Kiderült, a grépfrútfogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását képes módosítani, sajnos negatív irányban. A felfedezés egy amerikai kutatás keretében véletlenül született, amikor az etil-alkohol jellegzetes ízének elfedésére használták a grépfrútot, és azt tapasztalták, hogy a grépfrútlevet fogyasztó személyek vérében jelentősen megemelkedett - az amúgy vérnyomáscsökkentőként is alkalmazandó - kalciumcsatorna-blokkoló, felodipin hatóanyagú gyógyszer plazmaszintje.

A megfigyelés alapja, hogy az emésztőrendszerben (a belek falában és a májban) lévő enzimrendszer egy bizonyos izoenzimje számos gyógyszer anyagcseréjében részt vesz. Az ilyen gyógyszereket más úton nem lehet lebontani, és az anyagcsere legkisebb mértékű megváltozása is a gyógyszer mellékhatásainak erősödését vagy mérgező hatását okozza. Természetesen ezek a megállapítások csak a szájon át szedendő készítményekre vonatkoznak.

A grépfrút felére is csökkentheti a gyógyszer hatását

A grépfrút a felszívódás növelésével és a kiválasztás gátlásával is képes a gyógyszerszinteket módosítani. A kutatások szerint a grépfrút fogyasztása jelentősen csökkenti a korábban említett izoenzim aktivitását, így a segítségével lebomló gyógyszerek anyagcseréje is csökken, ami a szervezetben lévő koncentrációjukat növeli, miközben kifejtik a káros hatásukat.

Bár a hatás mindenkinél egyénileg változhat, az enzim aktivitása a grépfrútfogyasztás után 4 órával közel a felére is csökkenhet, és a hatás akár 3 napig is eltarthat. Kb. 2,5 deciliter grépfrútlé fogyasztása 1-3 napon keresztül csökkenti az enzim működését.

Ezekkel vigyázzunk!

Az alábbi hatóanyagok hasznosulását képes a grépfrút megváltoztatni: a szívműködés ritmuszavarainak kezelésére szolgáló gyógyszerek (amiodaron, disopyramid, kinidin), kalciumcsatorna-blokkolók (felodipin, nicardipin, nifedipin, nimodipin, nisoldipin), vérzsírcsökkentők (atorvastatin, lovastatin, simvastatin), az immunrendszer működésére ható szerek (tacrolismus, cyclosporin).

Bár a gyógyszerek természetesen más hatóanyagokkal helyettesíthetők, jobb, ha a gyógyszeres terápia időtartama alatt nem fogyasztunk grapefruitot, vagy más citrusfélével váltjuk fel.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.16 14:34:29CsG

  "Természetesen ezek a megállapítások csak a szájon át szedendő készítményekre vonatkoznak."
  Természetesen ez nem igaz, csak gondolkodni kell: a lebontás az intravénásan kapott gyógyszerekre is meg kell történjen.

 • 2011.01.16 15:00:33fordulo_bogyo

  Itt egy nagyon jo magyar nyelvu osszefoglalo errol:

  [link]

  Ha jol ertem, nem csak blokkolhatja a gyogyszerek hatasat, hanem eppenseggel felerositi bizonyos gyogyszerek hatasat, ez a nagyobb problema!

 • 2011.01.16 15:14:18tengelic

  A közelmúltban? évek óta ismert. Persze jobb későn, mint soha, ha ismertté válik a tény sokak által olvasott helyen is. Sok gyógyszernek meg fokozza a hatását. ezért próbálkoznak daganatos szerekkel együtt adni grapefruit-kivonatot, hogy kevesebb kemoterápiás szert kelljen adni.

 • 2011.01.16 16:37:47CsG

  Igazából nem "fokozza" a hatást, hanem egyszerűen nem engedi lebontani őket, így felhalmozódnak a szervezetben. Ez általában rossz (túl sok mennyiségben a gyógyszerek is mérgek és károsak), néhány esetben pedig jó lehet, de akkor direkt alkalmazzák (mint tengelic is mondta, pl. egyébként gyorsan lebomló/kiürülő kemoterápiás szereknél).

 • 2011.01.16 16:59:29ViktoriaF

  Hadd tegyem hozza, hogy a többi citrusféle fogyasztása sem feltétlenül megoldás, mert narancsból, sőt még almából facsart leveknek is lehet ilyen hatása. Fajtafüggő, mert nem mindegyik narancs vagy alma ilyen.

 • 2011.01.16 20:32:03magyar bucó

  Ha a szer lebomlását lassítja, akkor nem gyengíti, hanem erősíti azok hatását. Azaz ugyanaz a terápiás hatás (adott gyógyszerszint) kevesebb szerrel érhető el.

 • 2011.01.17 02:28:40hza11

  A grépfrut ölhet bizonyos gyógyszerekkel kombinálva!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta