4 napos diéta - ha kikészített a nagy zabálás

Ha megártott a karácsonyi nagy zabálás, utána az első napon inkább koplalj, a másodikon jöhet a szénhidrát, például pirítós formájában, a harmadik napon a fehérjét iktasd vissza, a negyediken a zsírokat, de módjával. Íme dietetikusunk gyorssegélye.

Az okok és tünetek

Az év végi nagy trakták gyakori velejárója, hogy az ünnep után rá sem bírunk nézni már az ételekre. Már az is éppen elég lehet, ha csak 24-étől 26-ig mindhárom napon kiadósan megebédeltünk, megvacsoráztunk.

Próbálkozhatunk emésztést segítő, puffadást csökkentő kapszulákkal, tablettákkal, de ez már gyakran csak tűzoltás. Jó esetben csak túl sokat ettünk, és nem kívánjuk már a maradékot, rosszabb esetben rossz közérzet, teltségérzet, gyomorégés, hasfájás, esetleg hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, böfögés és kínzó görcsök lehetnek a "búcsúajándékaink".

Persze nem csak a mértéktelen evészet, de rosszabb esetben akár ételmérgezés, túlzott alkoholfogyasztás, vírus vagy baktérium okozta fertőzés is okozhatja a felsorolt tüneteket.

A megoldás

Ha szerencsénk van, akkor azért pár nap alatt elmúlik, és újra merhetünk enni, de persze mértékkel, hiszen közeleg a szilveszter, az újabb kísértések éjszakája.

Külön szakkifejezés is létezik erre, mégpedig progresszív diétának hívják, mivel lépcsőzetesen épül fel, mindig újabb tápanyaggal bővíthető az étrend. Ugyanakkor ez sem kőbevésett szabály, hogy csak így csinálhatjuk, mert egyénenként változó, kinek milyen gyorsan regenerálódik a szervezete.

Első nap

Jobban tesszük, ha ezen a napon koplalunk. Igyunk bőséges mennyiségű (1,5-2 liter) teát, hogy ne száradjunk ki. Rágni és enni még úgysem akarunk, hiszen már a gondolatától is csak rosszabbul vagyunk. A teát ízesíthetjük mézzel vagy kevés cukorral, citromlével, ha úgy jobban esik, netán attól félnénk, hogy elfogyunk, bár ez a veszély ennyi idő alatt nem fenyeget.

Második nap

Ezen a napon építhető be a szénhidrát az étrendbe, mivel ezt a legkönnyebb emészteni. A tipikus menü része ilyenkor a sós ropi, a pirítós (szigorúan vaj, margarin nélkül), a kétszersült, a különféle kekszek, az enyhén sózott főtt burgonya, esetleg a főtt rizs és mellé sok-sok tea.

Harmadik nap

Ha már jobban vagyunk, és az étvágyunk is javul, akkor itt az ideje a fehérje beiktatásának. Kezdetben a tejet még kerüljük, mivel átmenetileg előfordulhat, hogy a tejcukrot még nem képes lebontani a szervezetünk (ez az elhúzódó hasmenés következménye is lehet akár). Helyette jó választás a natúr joghurt, a kefir, a sovány túró, illetve lebőrözött csirke- és pulykamell, utóbbiak akár egy zöldséges húsleves részeként. Ugyanakkor még vigyázzunk az erős fűszerekkel és ízesítőkkel (pl. fűszerpaprika, chili, bors, curry, torma, mustár), a túl hideg vagy túl meleg ételekkel, italokkal, mert ezek is irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, és fokozhatják a panaszokat vagy meghosszabbíthatják a gyógyulást. Azt mondanom sem kell, hogy ezen időszak alatt az alkoholt, kávét, dohányzást is kerüljük (ha amúgy élnénk ezekkel).

Negyedik nap

Már egész jól vagyunk, erőnlétünk, étvágyunk is szinte a régi. Ilyenkor azért még tartsunk ki egy kicsit, még ne kezdjünk el újra habzsolni. Hátravannak még a zsírok, amelyekkel ismét kiegészíthetjük a fogásainkat. Ez elsősorban növényi olaj vagy margarin lehet, majd utána következhet a vaj, a sovány és félzsíros sajtok sora. Fontos, hogy sütés-főzés során, vagy készételek rendelésekor is csak a zsírszegény módon készült ételeket válasszuk, így a főtt, párolt, saját zsírjában vagy tapadásmentes edényben sült változatokat. A bő zsiradékban sült, rántott ételek még túl nagy sokkot jelentenének az eddig kímélő üzemmódban működő szervezetünknek. Jobb, ha azokat, illetve a tejszínes, tejfölös, majonézes falatokat kerüljük még egy ideig.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a lényeg a fokozatosság. Az egyes fázisok egyénileg hosszabb-rövidebb ideig is eltarthatnak. A panaszok függvényében visszább is léphetünk, ha pedig jobban vagyunk, hamarabb ugorhatunk a következőre, de mindezt csak apránként.

Oszd meg másokkal is!
Mustra