EGÉSZSÉG

A hisztéria már nem a nők kiváltsága

2010. szeptember 4., szombat 18:49

Az ókorban a női kielégületlenség betegségeként tartották számon, majd démonok megszállta állapotként kezelték. Ahogy a hisztériáról alkotott nézetek, úgy annak tünetei is igen változatosak. A hisztrionikus személyiségzavar nem akut, helyzethez kötött, hanem tartós viselkedészavar. Nem egy melodramatikus pillanat, hanem kezelendő neurotikus betegség. Nemcsak a nők "kiváltsága", a tünetek a férfiakat sem kímélik.

Hisztéria anno

Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy a változatos tünetek mögött, a méh testen belüli "vándorlása" áll. Márpedig a méh akkor változtatja a helyét, ha az asszony túl sokáig nem szül gyermeket. Ezért a méh furfangos visszacsalogatására, az alsótestre helyezett illatos füvekkel való pakolást, mint alternatív gyógymódot találták ki.

Platón, aki leírta a "vándorló anyaméh" (az anyaméh görög neve hisztera) gondolatát, és a korabeli felfogás szerint, tehát a betegség a nő kielégületlenségéből ered, és a házasság rá a legjobb gyógyír... A középkorban aztán már nem kötik nemhez a betegséget, inkább a démonikus megszállást tartják legfőbb okozójának. Noha már Galenus, ókori görög orvos rájött arra, hogy férfiaknál is kialakulhat hisztériás megbetegedés, a méhnek a betegségben betöltött szerepéről alkotott téves elképzelés a XIX. század közepéig meghatározó volt.

A konverziós vagy újabb megnevezéssel: disszociatív zavarok már az ókor óta ismert betegségek, korábban hisztéria néven foglalták össze őket. Konverziós zavart azért említ a tudomány, mert a beteg az érzelmi feszültségét váltja át testi tünetekre. A konverzió kifejezést még Sigmund Freud vezette be a lelki okok kiváltotta szimbolikus testi tünetek kialakulásának magyarázataként. Megfigyelte, hogy ilyenkor a beteg a lelki konfliktust sikeresen elfojtja (tudattalanná válik), így nem attól, hanem a testi tünetektől szenved.

A betegség tünetei jellemzően fiatal felnőtt korban kezdődnek, és a nők körében gyakoribbak. Ugyanakkor míg korábban a '80-as évek végéig bezáruló kutatások azt mutatták, hogy többségében nőkre jellemző betegség, addig mára kiderült, hogy a férfiakat és a nőket azonos arányban érinti ez a típusú személyiségzavar.

Hisztéria (konverziós vagy disszociatív zavarok) esetén, mindig hiányzik a szervi megbetegedés. Vagyis a testi tünetek hátterében általában lelki okok, élethelyzeti mély krízisek állnak. A beteg úgy érzi, hogy a számára kedvezőtlen helyzetből csak így tud kimenekülni, ráadásul ezzel környezete figyelmét és nagyobb törődésüket is eléri.

Azonban érdekes, hogy a beteg nem tudatosan produkálja a tüneteket! A szomatizációval és a hypochondriával szemben, itt a beteg szinte közönyös a tüneteit illetően, nem aggódik miattuk.

Akár átmeneti bénulással, vaksággal is járhat

Általában elmondható, hogy a tünetek hirtelen kezdődnek, többségében egy hónapnál rövidebb ideig tartanak. Azonban újabb konfliktusok a tünetek kiújulását, súlyosbodását idézhetik elő. Kezdetben csak nagyfokú ingerlékenység, ösztönszerű, szokatlan mélységű érzelmi megnyilvánulások jellemzőek, aztán a tünetek többségében neurológiai jellegűek lesznek, gyakran bénulással, érzészavarral, érzékszervi kieséssel (pl. vakság), epilepsziát idéző rosszullétekkel járnak.

Különösen jellegzetes a hisztériás járás-, és állászavar, amikor a beteg a rogyadozó állása, és a feltűnően imbolygó járása ellenére sem esik el. A bénulások, érzészavarok kiterjedése nem felel meg a beidegzési területeknek, hisztériás vakság esetén a pupillák fényre reagálnak, hisztériás roham esetén az EEG nem igazol epilepsziát.

Pszichoterápia lehet a megoldás

A hisztrionikus személyiségzavar gyakran túlfűtött érzelmekkel, olykor szszélyes követelőzésekkel, viharos hangulat-változásokkal, és állandó tetszeni vágyással jár. Népszerűsége kényszeres elérése érdekében nem ritka, hogy a beteg provokatív, szexuálisan kihívó viselkedést is produkál, vagy épp öngyilkossági kísérlettel hívja fel magára a figyelmet

A beteg kezelése kezdetén legfontosabb az organikus (testi) háttér, betegség kizárása.

A tünetek jó esetben napok, hetek alatt spontán is oldódnak, de pszichoterápiás eljárások, hipnózis, relaxációs technikák, illetve szorongásoldó gyógyszerek segíthetik a gyógyulást.

Jó prognózisra utal a jól azonosítható kiváltó esemény, a pszichés és szervi betegségek hiánya. Ritkán a tünetek tartósan megmaradnak, szomatikus, neurológiai tünetek fejlődnek ki.

Vannak tanulmányok, melyek arról számolnak be, hogy a személyiségzavarral küzdő beteg számára megszűnik a külvilág, csak legbelső önmaga létezik. A gyakorlat azt mutatja az esetek többségében, hogy jelentős hátráltató tényező lehet, ha a betegszerep olyan, számára fontos előnyökkel jár, mint pl. a környezetének nagyobb törődése, intenzív gondoskodása.

Egy ilyen beteg hozzátartozóinak tudniuk kell, hogy a betegség megoldását a folyamatos és egyre fokozódó sajnálattal, törődéssel nem tudják elősegíteni.

webbeteg.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.09.05 14:23:31intizar

    A "hisztrionikus" a histrio, vagyis színész latin szóból ered, a hisztéria pedig az anyaméhet jelentő görögből. A hisztéria más dolog, mint a hisztrionikus személyiségzavar. És nem tudom, milyen nyolcvanas évekről beszélnek, nem hogy Benedek István 1953-as Aranyketrecében lehetett egy sor hisztériás férfiról olvasni, de már Freud is emiatt rúgta össze a patkót egy csomó kortársával, akik makacsul női betegségnek tartották. Ennyit egy olvasó laikustól.

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Így nevelték a kis Habsburgokat

Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei naponta egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat.

STÍLER 6 zseniális koktél forró nyári napokra

A nyár a hűsítő és frissítő italok szezonja. Napközben szürcsölgetheted a kedvenc házi limonádédat, este pedig jöhet a koktél, amit pillanatok alatt elkészíthetsz.

EGY SZAKÁCS Azért mert az életed elb.sztad, a vacsorát nem kéne

Három hónap alatt 8 nap volt, mikor nem részegen aludtam el. Minden egyes nappal egyre mélyebbre kerültem. Megbánás, bűntudat, lelkiismeretfurdalás. Remek hármas, és csak még többet vonz, ha nem képes kezelni őket az ember.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta