Naponta ötször együnk - orvosi tippek narancsbőr ellen

A nők 95 százalékának van narancsbőre, függetlenül a kortól és testalkattól. Van, akinek csak apró gödröcskék jutnak, míg mások már a "matracjelenséggel" küzdenek. Nemcsak a helytelen táplálkozás és mozgáshiány áll a cellulitis hátterében, hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak kialakulásában. Ha már elkerülni nem is tudjuk, a tüneteket csökkenthetjük. A webbeteg.hu segítségével utánajártunk, hogyan.

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

A szervezetünk által fel nem használt cukor, a bőr sejtjeiben zsír formájában kezd el raktározódni, míg végül a kötőszövetekben halmozódik fel. Mivel ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, egyre inkább a bőr felszíne felé türemkednek - miközben észrevehetően csökken a kötőszövet rugalmassága - ezért a bőr fokozatosan és idővel szemmel láthatóan is egyenetlenné válik.

Normál bőr a dermiszben néhány zsírsejttel, és sok megduzzadt zsírsejt cellulitos bőrfelületen
Normál bőr a dermiszben néhány zsírsejttel, és sok megduzzadt zsírsejt cellulitos bőrfelületen

Ugyanakkor a narancsbőr legfőbb kiváltó okának a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavarát tartják. Ennek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül sokkal több folyadék jut ki a sejtek közzé, s mivel lassul a visszaszívódás és a folyadék elszállítás, az érintett területek ödémásodni kezdenek.

Másrészt pedig az okok nem csupán a helytelen táplálkozás és mozgáshiány között keresendők. Hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak a cellulit kialakulásában. Nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy a cellulitisz elsősorban a comb és csípő területén jelentkezik, hiszen a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb, és ezzel járul hozzá a tipikus nőies alak megformálásához is.

Már kamaszkorban kezdődik

A Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság korábbi felmérése alapján a narancsbőr már egészen fiatal korban jelentkezik. Serdülő és fiatal felnőtt korban még többnyire az enyhébb fokozatú narancsbőr a jellemző, a későbbi életkorban azonban már sokkal látványosabb. A fiatalabb korcsoportban 26% az előfordulási aránya, ami a különféle hormonális hatásokkal van összefüggésben, mint például a serdőlőkori hormonháztartás, vagy a fogamzásgátló tabletta szedés, később a narancsbőr súlyosbodását az egészségtelen táplálkozási szokások idézik elő. A túl sok konyhasó használata, a készételek fogyasztása, a túlzott zsírbevitel, a nagy dózisban fogyasztott kávé, tea, kóla és az édesség is látványosabbá teszi a narancsbőrt.

Apró gödröcskéktől a matracjelenségig

A cellulit elváltozásnak három stádiuma van.Az első stádiumban a bőrfelszín még teljesen sima, nemcsak fekvő helyzetben, de még állás közben is. Ugyanakkor, ha egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk a bőr széthúzásával az aktuális területet, akkor már láthatóvá válnak a kis gödröcskék.

A második stádiumban álló helyzetben már látható a bőregyenetlenség, de fekve még mindig simának tűnik.

A harmadik stádiumban állandósul a "matracjelenség". Nagy különbségek lehetnek a nők között, hogy kinek milyen kiterjedésű és fokozatú a narancsbőre, melyben szerepe van az elhízásnak és a felborult férfi nemi hormon-háztartásnak is.

Mi vezet a narancsbőr  kialakulásához?

Bőrünk felépítése

Szövettanilag három fő részből áll: a hám (epidermis), az irha (dermis), és a bőralja (subcutis).
A hám bőrünk legkülső rétege, melyet több rétegben elhelyezkedő hámsejtek alkotnak. Ezek a felszíni sejtek folyamatosan kopnak, s a legalul elhelyezkedő sejtek pótolják ezeket.
Az irha a bőr középső rétege, mely kollagénből, rugalmas rostokból, kötőszövetből, erekből és idegekből áll, de verejték-, faggyúmirigyek és szőrtüszők is találhatóak benne. 
A bőralja elsősorban - tápláltságtól függő, testtájonként eltérő mennyiségű - zsírszövetből, laza kötőszövetből és erekből áll. Ez a réteg teremt kapcsolatot a bőr és a mélyebben elhelyezkedő inak, izmok és csonthártyák között. Szerepe van a hőszigetelésben, és a benne található zsír miatt a szervezet energiaraktára is egyben.

Az első helyen áll a rossz, rendszertelen táplálkozási szokás, a zsírban és kalóriában gazdag tápanyagbevitel, amelynek a legnagyobb részét a vacsoránál sikerül elfogyasztani. A bevitt mennyiség nagy része pedig ránk rakódik, és később már nehezen tudjuk lemozogni. Különösen, ha egész nap ülő munkát végzünk, és estére se erőnk, se kedvünk nincs konditeremben izzadni.

A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás,és a stressz alapvető ellensége a szervezetnek, miközben segítője a cellulitisz kialakulásának. Ha az anyagcserénk felborul, az hajlamosít minket a narancsbőr kialakulása mellett a megemelkedett vérzsírszintre, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és a köszvényre is. Ezek a betegségek pedig még tovább rontják a kis artériás erekben és a nyirokerekben a keringést. Hasonló rizikófaktort jelentenek még a különböző gyógyszerek, a hormonkészítmények (fogamzásgátlók) és vitaminok.

A narancsbőr elkerülhető?

A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már sokfajta módszer létezik, de csak óriási erőfeszítések árán sikerül egy-egy centit lefaragni és kisimítani az érintett területeket. Kitartás, türelem és bizony sokszor vastagabb pénztárca is kell hozzá. Csodákra azonban egyetlen karcsúsító gél sem képes, és a szalonban végzett speciális cellulit-masszázs is csak akkor ér valamit, ha előbb életvitelünkön változtatunk.

- Naponta lehetőség szerint együnk ötször, rendszeresen és megfelelő tápértéket.

- Csökkentsük a "látható" cukor fogyasztását. Inkább reggelire együnk péksüteményt, kenyeret, amelyet így egész nap elégethet szervezetünk.

- Édesség helyett is próbáljunk meg minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, s odafigyleni a napi 2-3 liter nem cukros folyadék bevitelére is.

- A rendszeres, heti 3-4 óra-egész hétre arányosan elosztott -mozgást, nem csak bőrünk, és alakunk, de közérzetünk is meghálálja.

- Hetente-két hetente menjünk el szaunázni. A hő következtében felgyorsult anyagcserefolyamatok segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

...és csak ezután jöhetnek a különféle krémek, gélek, illóolajok, gyógyteák, tekercselések, gumiharisnyák, masszázs módok, ultrahangos terápiák, fényterápiák és vákuumkezelés, amelyek hatékonyságát mindenki maga tapasztalhatja csak meg.

webbeteg.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra