Vizuális terror: íme a városi díszkivilágítások

Az utóbbi évek egyik, mára már visszavonhatatlan ünnepi kelléke a kültéri karácsonyi fénydekoráció. Felesleges árampazarlás, kertvárosi giccsturbó, és a kínai gyártósor bosszúja: vékony a határ önmagunk és környezetünk szórakoztatása illetve az esztétikai merénylet között.

A rendszerváltás előtt volt a házilag befestett színes égő, a tehetősebbeknél külsőleg kihelyezett karácsonyfa füzér, amit izmosabb villanyszámlával járt. Később jöttek ugyanezen cuccok kimondottan energiatakarékos, LED égős változatai, évről éve újabb kiszerelésben.

Negyven méteres füzér - de minek

A karácsonyi kültéri fénydekoráció mára már nem csak a tehetősebb kertvárosban lakók kiváltsága, az olcsóbb, ázsiai füzérek szépen lassan felkúsztak a lakótelepek ablakaiba, erkélyek korlátaira. Felmerül a kérdés, mi értelme van annak, hogy valaki negyvenméternyi izzófüzért működtet a háza tetején, vagy az erkélyre kiterítve, ha csak akkor tud benne gyönyörködni, amikor kimegy a lakásából? A válasz egyszerű: mert jól néz ki. Persze, ellenpéldákat is látni tömegével: a fővárosi bevásárlóközpontok jó része nem spórol a kültéri fénydekorációval, de roppant ízléstelen és tolakodó tud lenni egy túldíszített pláza, ahol az arcunkba mászik sok ezernyi watt fény.

A giccsbe hajló túlzás a modern lakóparkokban bontakozik ki leginkább: ahol az ízléstelenség pénzzel párosul, ott dizájncenterbe hajló parádés alkotásokat figyelhetünk meg; háztetőn vágtató rénszarvas, ablakban dülöngélő, integető télapó – lehetőleg színváltós kivitelben –, mindez megspékelve egy, a ház falán felfele kúszó mikulással- elrettentő vizuális élmény lehet azok számára, akik kacérkodnak a kültéri fénydesign beszerzésével.

Pár ezerért is van, csak veszélyes

Kijelenthetjük, hogy az otthoni karácsonyi fényárnak csupán pénztárcánk, és az ízlésünk szabhat határt. A LED csodák alsó kategóriás darabjai már pár ezer forintos tételtől beszerezhetők, felső határ a csillagos ég. Merészebbek akár az e-bayről akár féláron is beszerezhetik, de ha el szeretnénk kerülni a kellemetlen meglepetéseket, akkor a kínai piac olcsó, de többnyire megbízhatatlan kínálata helyett maradjunk a hivatalos szaküzleteknél, és barkácsáruházaknál, ahol bevizsgált, megbízható, és biztonságos darabokat szerezhetünk be. Ha mégsem üzemelne rendesen privát a fényfüggöny, akkor a garanciát időben tudjuk érvényesíttetni, és a gyerek sem lesz csalódott, hogy az áron alul vásárolt izzósorból csak minden negyedik izzó világít.

Kinek van erre energiája?

A karácsonyi dekorációba természetesen em árt belekalkulálni a januárban érkező megnövekedett villanyszámlát is. "Egy átlagos háztartásra számolva, egy tízméteres LED sor, 30 napos időszakban, napi hat órában üzemeltetve 50-100 kWh fogyasztásnövekedést jelent, ami forintban  5000 forintos többletet jelent a háztartásnak - válaszolt kérdésünkre dr. Boross Norbert a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. kommunikációs igazgatója. Ez alapján könnyen ki lehet számolni, hogy egy több tízezer darabos LED égőt felhasználó pláza plusz villanyszámlája alaphangon több százezerről indul, határ a csillagos ég.

A kültéri füzérek elhelyezésénél ügyeljünk ara, hogy azt stabilan rögzítsük az épülethez, erkélyhez, hogy a téli időjárásnak is ellen tudjon állni, és a kisgyerekek számára ne legyen könnyen hozzáférhető. Figyeljünk arra, hogy az elektromos hosszabbító kábel csatlakozását az esetleges áramütés veszélyét elkerülendő, mindig száraz, nedvességtől jól elszigetelt helyen tartsuk. Erre a célra kapható vízhatlan kábel csatlakozó doboz a legbiztonságosabb.

A kültéri világítás szelleme visszavág

A cikk elkészülte után pár nappal a szerző által működtetett kültéri égősor bekapcsolásakor pazar szikrázás és egy rövidzárlat kíséretében adta meg magát örökre. Hogy ez a Sors morbid tréfája, vagy a kínai olcsó égősorokat világszerte terítő Triádok műve, még nem tudni, mindenesetre idén egyel kevesebb teraszvilágítás pompázik az ünnepek alatt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek