Hogyan készült? - 6.nap (x)

Mára már többet tudunk a Worcestershire szószok eredetéről, láthattuk, hogyan munkálják meg az Angliából származó gyepteke speciális golyóit, és azt is, hogyan készülnek a távvezérelhető repülőgépmodellek. Ma többek között egy olyan ősidőktől fogva használt tárgy készítését is láthatjuk, amely segítségével - Hérodotosz, görög történetíró leírása szerint - a szkíták már i.e. 500-ban is égő levelek füstjét szívhatták.

A XV. század végén Leonardo da Vinci pedálokkal és láncokkal kombinált kétkerekűt rajzolt papírra, amelyet ugyan a kerékpár ősének is tekintenek, de Karl Von Drais, holland báró volt az első, aki 1817-ben kerekezhetett végig az utcán találmányával.
A XV. század végén Leonardo da Vinci pedálokkal és láncokkal kombinált kétkerekűt rajzolt papírra, amelyet ugyan a kerékpár ősének is tekintenek, de Karl Von Drais, holland báró volt az első, aki 1817-ben kerekezhetett végig az utcán találmányával.

 A Discovery Channel Hogyan készült? című műsorának ma esti adásában láthatjuk milyen biztonsági előírásoknak kell megfelelnie a sziklamászó felszereléseknek, hogyan alakítják formára a kerékpárok bőrnyergeit, és mennyi időbe telik egy luxus sportautó előállítása. Az is kiderül, hogy mi az a tárgy, amelyet nagyon régen tanácskozások és tárgyalások közben használtak, és az európai emberekkel Kolumbusz ismertette meg.

Így készül:

♦ Alapanyagként hangára van szükségünk, ami kemény, tűzálló fa, a mediterrán csarabcserje gyökere.

♦ A hosszú hónapokig érlelt hangagyökeret betesszük egy kemény formába és faragni kezdjük.

♦ Eszterga segítségével először a fejrészt alakítjuk ki, majd a fadarab közepét átfúrjuk. Ezután bejelöljük a közepét és lefaragjuk a szárat. A többi részt már kézzel csiszoljuk.

♦ A középső rész kialakításához egy ebonit nevű kemény gumit használunk, amibe vájatot fúrunk. Ezután csiszolókővel kifaragjuk a végét ovális vagy kerek formára.

♦ Közben sablonnal ellenőrizzük, hogy jól végeztük-e a munkánkat

♦ A következő lépés, hogy kialakítjuk a másik végét, ami az ereszték lesz. Ez megy majd a szárba.

♦ Ezután satuba fogjuk, és a középen található lyukat tölcsér alakúra faragjuk.

♦ Következő lépésként a gumi és fa illesztéseket kézzel teljesen simára csiszoljuk.

♦ A csutora tetejére egy kis lyukat fúrunk, majd egy vékony műanyag rudat ragasztóba mártunk és a lyukba illesztjük.

♦ Ezután az ebonit formát felmelegítjük és a kívánt formát kialakítjuk. Gyors hűtés után kész is vagyunk. Már csak polírozni, színezni és lakkozni kell a felületet.

Ha tudod mi ez, azért, ha nem, és kíváncsi vagy, hogyan készül mindez képekben, nézd meg ma este 20 órától a Discovery Channel Hogyan készült? című műsorát!

Fotó: Pyno Moscato

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek