Hogyan készült? - 5.nap (x)

Tegnap szó volt a repülésszimulátor működéséről, az üvegházi paradicsom termesztéséről, és láthattuk milyen munkálatokon kell átesni a nyomtatott szövegnek egy könyv újrakötése során. A Hogyan készült? ma esti adásában egy nem is olyan olcsó felnőtt játékszer készítését láthatjuk.

A Lawn Bowl lényege a pályán lévő kisgolyó (jack) közelítése a játékosok nagyobb, íves vonalú mozgást leíró golyóival.  A golyók kb. 1,5 kg súlyúak.
A Lawn Bowl lényege a pályán lévő kisgolyó (jack) közelítése a játékosok nagyobb, íves vonalú mozgást leíró golyóival. A golyók kb. 1,5 kg súlyúak.

A Discovery Channel Hogyan készült? című műsorának mai adásában a Worcestershire szószok eredetéről, az Angliából származó Lawn bowling golyósport, vagyis a gyepteke speciális golyóinak készítéséről lesz szó, és még egy tárgy születését végigkövethetjük, amelyet bár nem nevezünk meg, készítésének lépéseit részletesen leírtuk. A mai feladványunk egy igen drága játékszer, és nem is feltétlen gyerekeknek.

Így készül:

♦ A mintát felfestik az öntőformára, ami az alkatrészek kialakítására szolgál.
♦ Amikor a festék megszáradt, epoxi gyantát kennek a formába. Majd egy réteg szénszál következik. Az üvegszálat szupermasszív szénszállal erősítik meg. Majd még több epoxi gyantát hordanak fel rá.
♦ A következő réteg balsafa, egy könnyű, dél-amerikai fafajta, majd egy újabb üveggyapot lepedő és még egy réteg epoxi gyanta.
♦ Most ráhelyeznek egy réteg nedvszívóképes anyagot. Aztán becsomagolják a formát egy műanyagfóliába. Csinálnak egy vákuumcső nyílást. A vákuum kiszívja a levegőt, és összepréseli a rétegeket.
♦ Majd megsütik az egészet, ami aktiválja a ragasztót, és összeolvasztja az anyagot. Szénszál csíkokkal erősítik meg, és epoxi gyantát kennek az éleire.
♦ Ez után óvatosan rászerelik az egyik alkatrészt a másikra. Majd alumínium hengereket csúsztatnak a váz csöveibe és még több epoxi gyantát visznek fel a peremére.
♦ A keret fontos pontjaira rendkívül erős ragasztót kennek, hogy megtartsa a szárnyforma másik felét. Összecsavarozzák a két felet, és félrerakják, hogy a gyanta megköthessen.
♦ Ezek után lyukakat fúrnak belek, hogy a további alkatrészek felszerelhetőek legyenek.
♦ Ez után egy tartóvázra van szüksége, melyen az illesztések is megtalálhatók. Ezt egy másik számítógépes fúró vágja ki egy többrétegű szénszálas anyagtáblából. Ezeket a részeket a helyükre ragasztják.
♦ Ez után összeszerelik az alkatrészeket, majd a működéshez szükséges részek kerülnek bele, ezeket tesztelik különböző módszerekkel, és ha megfelelőnek találnak mindent, akkor készen is van.

Ha tudod mi ez, azért, ha nem, és kíváncsi vagy, hogyan készül mindez képekben, nézd meg ma este 20 órától a Discovery Channel Hogyan készült? című műsorát!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek