Hogyan készült?- 4. nap (x)

Tegnap megtudhattuk, hogyan készül a parketta, a vasúti sín vagy ivóvíz a tengervízből, a Hogyan készült? ma esti adásában pedig egy több évszázados mesterség eredményének készítését láthatjuk. Emellett szó lesz a repülésszimulátor működéséről, az üvegházi paradicsom termesztéséről, és kiderül az is, milyen a hurrikánnak is ellenálló redőny.

Boeing 757-es szimulátor
Boeing 757-es szimulátor

A Discovery Channelen látható Hogyan készült? című műsorban minden alkalommal négy tárgy születését láthatjuk, amelyből egyet nem árulunk el, de készítését itt a Díványon részletesen is bemutatjuk. Mai tárgyunk a hagyomány és modernitás ötvözete, mely sokáig a történelmi korok közti kommunikáció legfőbb eszköze volt.

Így készül:

♦ Elsőként a régi kötést kell eltávolítani. A régi fűzőcérnát szikével vágják el, így már el lehet választani egymástól a fedőlapot és az összefűzött kötegeket.
♦ A lapok szélét egymáshoz igazítva a kötegeket előzéklapok közé helyezik, melyek egyenesen tartják azokat. Keresztben bejelölik a majdani gerincet.
♦ A jelölések helyére barázdákat fűrészelnek, az íveket egyenként egy fűzőkerethez erősítik.
♦ A fűzést vízszintesen kezdik: a lencérnát fűzőzsineghez hurkolják és az íveket a két végüknél láncöltéssel egymáshoz kötik.
♦ Az összevarrt részt enyvvel bekenik, majd felragasztják a fűzővásznat.
♦ A kötetet szorosan satuba fogják, kialakítják a gerinc szélét és egy kalapáccsal megformázzák.
♦ Két segédpálcika használatával, meghatározott minta szerint elkészítik az oromszegőt, a gerinc két végén lévő keskeny takaró szalagot.
♦ Az első borító megalkotásához egy kartonpapír darabot egy téglalap alakú bőrre ragasztanak, amit aztán az előzéklapra nyomnak.
♦ Egy vastag papírból a gerincnek megfelelő szélességű csíkot vágnak ki, és kis szalagokat ragasztanak rá.
♦ Majd ezt is a bőrre ragasztják a kartonpapír mellé.
♦ A hátsó borító kartonjának felrakása után enyvvel körbekenik a bőr széleit, majd visszahajtják azokat.
♦ Végül elvégzik a borító és a gerinc arany díszítését és feliratozását.

Ha tudod mi ez, azért, ha nem, és kíváncsi vagy, hogyan készül mindez képekben, nézd meg ma este 20 órától a Discovery Channel Hogyan készült? című műsorát!

Oszd meg másokkal is!
Mustra