Mai tárgyunk egy ínyenceknek való „öblítőszer” – különlegesség, amit kukoricázás nélkül, dupla jéggel is fogyaszthatunk.
Így készül:
- A kicsírázott magok és hagyományos kukorica keverékét a malomban kukoricadarává őrlik.
- Vízzel felengedve addig főzik, amíg sűrű massza nem lesz belőle.
- Szobahőmérsékletre hűtik, majd élesztővel kelesztik.
- Az így nyert elegyet vízzel összekevert kukoricához adják, és egy hatalmas réz lepárlóba szivattyúzzák.
- 82 Celsius fokra hevítik, mert ezen a hőmérsékleten az alkohol felforr, de a víz nem.
- Az így nyert alkohol még 80%-os, ezért vízzel 50%-osra hígítják, hogy meg is lehessen inni.
- A törvényen kívüliek nektárja sötétebb árnyalatát egy pamutkartonba bugyolált faforgácstól nyeri, amit teafilter módjára áztatnak meg benne. Két hónap kell, hogy az ital átvegye a fa ízét és a színét.
- Az aranyszínű folyadékot tölgyfahordókba töltik.
- Fűtött helyiségben két évig hagyják érlelődni, ezalatt kitágul, és átveszi a hordó fájának az ízét.
- Az érlelést követően kevés vízzel beállítják az alkoholtartalmat.
- A palackozóban gépek szivattyúzzák a nedűt az üvegekbe.
- Egy gép ráteszi a légmentesen záródó kupakot, amely megőrzi a „Holdfény” néven ismertté vált ital aromáját és az ízét.
- Az üvegeket robotkarok segítségével felcímkézik.
- Egészségükre!
Ha tudod mi ez, azért, ha nem, és kíváncsi vagy, hogyan készül mindez képekben, nézd meg ma este 20 órától a Discovery Channel Hogyan készült? című műsorát!