KEDVENCEK

Vérszívók a súlytalanságban

2010. június 13., vasárnap 11:11

denever2_m Egy régi tudományos kísérlet alapján felvetődött kérdésre kerestük a választ. Ám meglepetésünkre még a NASA sem tudja pontosan, vajon hogyan lógnak a denevérek lefelé, ha nincs gravitáció.

A Farkas Bertalanról szóló előadásokat hallgatva, pár hete egy érdekes hírre lettem figyelmes, ami aztán elindított egy tekervényes gondolatmenetet. 1972-ban Judy Miles amerikai középiskolás javasolt egy kísérletet a Nasa részére. Arra volt kíváncsi, hogy vajon a pók tud-e hálót szőni súlytalanságban. A kísérletre 1973-ban került sor, amikor Arabella és Anita, két európai kerti pók, a Skylab-3 űrállomáson sikeresen teljesítette feladatát.

Fogalmam sincs milyen okból, de azonnal bevillant egy denevér képe, lehet, hogy mostanában sok vámpíros filmet nézek. Aztán jött az ötlet. Vajon hogyan viselkedik a denevér nulla gravitáció mellett? Tud-e fejjel lefele lógni, ha egyszer nincs fent és lent? Kíváncsiságom annyira hajtott, hogy ott a helyszínen megkérdeztem Dr. Grósz Andort, a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és űrorvosi tanszékének professzorát. A szokatlan felvetésen a szakember elgondolkozott, majd kért némi időt az információ kiderítéséhez.

Amint gép elé kerültem azonnal utánanéztem, hogy valahol a világban folytattak-e már hasonló kísérletet. Egyetlen összefüggésben olvashattam a bőregerek és az űrkutatás kapcsolatáról, mégpedig Brian denevér kapcsán. Brian 2009. március 15-én kapaszkodott meg a Discovery űrsikló üzemanyagtartályába és indításkor is még rajta volt.

Annyit ki tudtam deríteni önállóan, hogy a denevérek miért alszanak fejjel lefelé. Ezek a repülő emlősök ugyanis nem annyira profik, mint a madarak, tehát startnál ez a helyzet előnyösebb számukra. Könnyebben el tudnak rugaszkodni és levegőbe emelkedni, mintha suta lábaikon nekifutnának, szárnyuk pedig nem képes akkora energiát kifejteni, mint a madaraké. Ráadásul ez a szokatlan pozíció segít elrejtőzni a veszélyes ragadozók elől is.

denever_belso

Grósz professzor természetesen dolgozott az ügyön és pár nappal találkozásunk után összekapcsolt Dr. Szabó Sándor Andrással, aki a Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Egészségvizsgáló és Kutató Intézetének igazgatóhelyettese Kecskeméten.
Szakértőmmel telefonon beszélgettünk a kérdésről, s ő megerősítette, hogy tudomása szerint ilyen jellegű kísérletet nem végeztek még. Szerinte egyébként a denevérnek nagyobb kellemetlenséget nem okozna a súlytalanság, hisz egyetlen repülni tudó emlősünk térbeli tájékozódását nem befolyásolná a gravitációs erő hiánya. A denevérek ultrahanggal tapogatják le környezetüket, s ez egy űrállomás gyenge légkörében is terjedne és adott felületekről visszaverődne. Illetve a speciális helyzet nem károsítaná az egyensúlyérzést, amiért a belső fül felel.

Űrbetegséget sem valószínű, hogy kapna egy denevér, ami a súlytalanságban töltött első négy napon történő vérátrendeződés eredménye, hisz a bőregerek eleve be vannak rendezkedve a fordított létre, s felsőtest véreloszlásuk is más, mint az emberé.
Most, hogy ötletem a nyilvánosság előtt landolt, lehet, hogy hallgatok a jótanácsokra és küldök egy javaslatot a NASA-nak. Ha én nem tehetem, legalább a nevem jusson ki egyszer a világűrbe.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.06.15 10:40:14blacklight

    Ha megint gép elé kerülsz, kutatásaidhoz ajánlom figyelmedbe ezt a tudományos cikket:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11541842

  • 2010.06.17 06:37:48alte trottel

    ..sszameg! Micsoda baromság ez a cím? Ráadásul PÜNKTE egy gyümölcsevő képével illusztrálva?

    (a cca. 1000 denevér fajból 3 HÁROM! (Drei Stück!) táplálkozik vérrel!.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta