KEDVENCEK

Vér szívás a Zsóry fürdőben

2009. augusztus 26., szerda 08:55

zsory-medenceMég utoljára strandolhatunk egyet, mielőtt véget ér a nyár, de nem biztos, hogy érdemes ezért a Zsóry fürdőig autózni – Nyulász Péter ott járt, és elmondja, miért nem jött be. Na persze a gyerekek így is élvezték.

Mezőkövesd annak köszönheti, hogy nem csupán a matyóhímzésről világhírű, hogy Zsóry Lajos országgyűlési képviselő 1939-ben olajat kerestetett a szántóföldjén. A fúrás sikeres volt, azonban a harminc méter magasra feltörő sugár nem nyersolaj volt, hanem 62 Celsius-fokos termálvíz. És miután a levegő van vagy 35 fok, továbbá ez a legközelebbi strandfürdő a nagyiékhoz: uccu neki, gyerünk gyorsan!

Megáll az idő

De a gyorsaság aztán hamar odalett. A Zsóry fürdő a szokásos reumás, mozgásszervi és egyéb nyavalyák kúrálásán túl ugyanis pár nem várt élménnyel gazdagítja az embert. Például belassul tőle az idő, mint valami fekete lyuk közelében. Már a története is ilyen. Felfedezését követően rögvest palackozni kezdték a vizet, és egy év múltán már fürdeni is lehetett az első medencében. Ahhoz viszont már bő tíz év kellett, hogy elkezdjék vizsgálni a víz összetételét, aztán még egyszer annyi, hogy gyógyvízzé minősítsék. Így bár az ikermedence az ötvenes években létesült, csak 1968-ban lehetett gyógyfürdő a Zsóry. A fedett medencékre a hetvenes évekig kellett várni… és így tovább. A fejlődés máig töretlen, ahogyan tempója is.

De hogy miért is kerül ide ez az egész? Két oka van. Az egyik, hogy ezen említett objektumok eredeti közeli állapotban lelhetők fel ma is, a másik, hogy írd és mondd 53, azaz ötvenhárom percig tartott, mire sikerült átvergődni a beengedő – vagy inkább be nem engedő – rendszeren. Mi ez, ha nem a Mézgáék féle időkibővítő csodakészülék?!

 

Fokozatos vér szívás

A nem várt – avagy kevéssé remélt – tapasztalatokkal már a parkolóban gazdagodni kezd az alkalmi vendég. A hely tágas, százas nagyságrendben férnek el az autók, jegyautomata viszont csak egy van, amely viszont nem fogad el papírpénzt, se fém kétszázast. Aki tehát egész napra tervezi a strandolást, s eközben szeretné megúszni a pótdíjat, úgy induljon el, hogy legyen nála 750 Ft apróban.

zsory-sorbanallasA második fokozatra már messziről figyelmeztet a bejárat körüli tolongás. De látva, hogy öt pénztár is üzemel, találomra választunk egy sort, ahol aztán szépen eltöltjük életünk egy órácskáját. Mert a gyógybeutalókat, kezelési jegyeket, üdülési csekkeket adminisztrálni két percnél kicsivel tovább tart, de az is ott, a strandpénztárban történik. Ahonnan pedig elébb kiszól a néni, hogy csendesítsük el a gyereket (aki különben ötéves létére bámulatos türelemmel vár, ám hangosan számolja a számolatlanul múló másodperceket), majd felháborodik, hogy nincs nálunk aprópénz. Annak hallatán pedig, hogy azt az utolsó cseppig az automatába töltöttük, közli: nála is lehet parkolójegyet venni. Persze erről sehol egy árva betű – arról nem is beszélve, hogy ugyan melyik pótdíjszedő bírná türelemmel közel egy órán át, mire végigállom a sort a pénztárig?

Harmadik fokozat a bevergődés. A százával tolongó emberek mind egy keskeny kis kapun keresztülpréselődve juthatnak az áhított strandra, s e manőver közben lassan fény derül pár dologra. Aki simán pénzért akar bejutni, itt, a kiskapuban is kaphat karszalagot – persze feltartva a befelé tolulókat. Másrészt viszont van olyan pénztár is, ahol nincs beutalós, csekkes tortúrázás – és simán öt-tíz perc alatt jegyhez juthatna az ember. Aztán végtére kiderül az is, hogy van lehetőség bejutni a főbejáraton kívül másutt is, ám minderről – akárcsak a parkolójegy-váltási lehetőségről – sehol egy kukk felirat, tájékoztatás, útbaigazítás vagy ilyesmi.

Negyedik fokozat: odabent pázsitra ne számítson senki! Van helyette szénatörek és por, ami ugyan eső alkalmával kiváló vályogalapanyag, de strandon heverészni nem a legvonzóbb felület. Ezenkívül van még napozó-betonkaréj a hullámmedencénél, csakhogy az árnyék, mint olyan, a tervrajzokról hiányozhatott, így – tekintettel a délidőben várható tomboló napsütésre – ez inkább olyan, mint amit grillsütőnek terveztek eredetileg.

zsory-szalmaÖtödik fokozat, amire már tettem utalást az elején, a sajátos stílusban előadott nosztalgia. Mert épültek ugyan újabb medencék is az évtizedek alatt, de valahogy a régiek meg nagyon úgy maradtak, ahogy voltak. Én meg nem gondolnám, hogy ilyen esetben értéknövelő tényező lehet az eredeti állapot. A „nosztalgia” gyógymedencék festése ugyanis immár legyűrődött a nekidőlő emberek hátától, és elzsírosodott redőkben látszanak ki a korábbi rétegek. Ráadásnak a vízben valami olyasféle fekete szötymők kavarognak, mintha egy zsúpfedelet daráltak volna bele – á la nosztalgia. Vagy talán a víz is eredeti állapotú. Persze igaz az is, hogy aki bevállalja a meszelt, csupasz betonmedencéket – ilyen az ikermedence is meg a kinti nosztalgia-betonkád –, annak nem lesz gondja bőrkeményedéssel a sarkán.

Hatodik fokozat – maga a vér szívás. Bevallom, ezt csak a poén kedvéért jegyzem le, hogy a vérszívás egybeírva is megállja a helyét. Történt ugyanis, hogy amikor beletörődve a körülményekbe végül leterítettem a plédet a pormezőbe, e rövid fél perc alatt három szúnyogcsípést sikerült begyűjtenem. Az már csak a jótékony természet ajándéka, hogy a bögöly sokkal hangosabb vérszívó, így arra még idejében sikerült megelőző csapást mérni.

 

Hiba a készülékben?

Mindezek ellenére talán mégis az én készülékemben van a hiba. A gyerekek ugyanis a délutáni távozás körül (amikor a főbejáratnál még mindig fürtökben lógnak az emberek a pénztárablakokon), életük egyik legjobb strandolásának titulálták a Zsóry-féle élményfürdést. Persze a gyerekmedence a legújabbak közé tartozik – alig nyolcéves –, és még ha nem túl nagy is, van csúszdája, lépcsős vízesése, zubogója. Igaz, nincs körülötte egy szikra árnyék sem, az viszont nagy pozitívum, hogy folyamatos fürdőmesteri felügyelet alatt áll, és oda felnőtt be nem teheti a lábát.

Aztán az igazsághoz tartozik még, hogy a strand hatalmas területén ezrével nyüzsögnek az emberek. Talán a hullámmedence, a sodrófolyosós-csúszdás-dögönyözős élménymedence húszfokos vize teszi – vagy a délutáni kultúrprogram a hastáncfesztivállal és a koncertekkel.

De én meg akkor is csak úgy vagyok ezzel, ha egyszer leszurkoltam 5200 Ft-ot a családi belépőért, amely a parkolóval együtt gyakorlatilag hatezer, csak beleférhetné még a tiszta víz meg a zöld fű is…

 

A szerző eddig megjelent és előkészület alatt lévő könyvei:

Zsubatta! – (beszédfejlesztő) mondókás-verses könyv [2005; 2006]
Móra; Budapest

Miazami – kitalálós versikék [2007, 2008, 2009]
Móra; Budapest; (Szép könyv 2007-oklevél; Miazami tévéfilm: ROPROD; 2009, r.: Gárdos Péter)

Gyere velünk Budapestre! [2008]
Colorplus; Budapest

Miazmég – kitalálós versikék [2009. október végén várható]
Móra; Budapest

 

Ha ez bejött, olvasd el ezt is:

Nyárvégi írás a félküllős magyar Velencéről, gejzírmezőről, vízbe nem merészkedő félnapos turistákról, a Győrben készült tihanyi levendulaolajról, valamint egy eldugott strandról – Nyulász Péter írótól. | Tihany: strand a birkalegelőn túl

Hétvégére még napsütést ígérnek, irány valami közeli vízpart: „sunshine, reggae, cabrio – zizz a Velencei-tó”, azaz: „most van a jó idő, gyerekek, cuccolás a kombiba, majd a parton vacsizunk valamit”. | Csak beavatottaknak: Tóbíró szabadstrand


Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.27 15:09:11Éva

  Nagyon megörültem ennek a cikknek! Ugyanis végre rábeszéltem a férjemet egy kis strandolásra, (ő a természetes vizeket szereti) és elmentünk Zsóriba, 21-én. Szóról, szóra ugyanezeket mondtam el én is. Nagyot csalódtam Zsóriba. Egyedül a 6 dobos fiú dobta fel a hangulatom a műsorukkal. Nem hiszem, hogy még egyszer elmegyünk oda.

 • 2009.08.28 10:02:24raven---girl

  Gyermekkorom legszebb élményei kötnek a Zsóry fürdőhöz, amikor még gyermekmedence sem volt , és a "nosztalgikus ikermedencék" (gyógyfürdők) sem voltak felújítva (mert hogy pár éve fel lett újítva, a tetőszerkezet is). A szúnyogok akkor is csíptek, mivel a szúnyogok 70éve is csíptek és 70év múlva is fognak, a bögöly meg szintén. De lehet, hogy panaszt kellene tenned, hogy az efféle rovarok miért juthatnak be karszalag nélkül, még nyitás előtt.
  Ha ezek a dolgok el tudták rontani a szórakozásodat, talán jobb lenne burokban élned, vagy kétszer ennyit kifizetned azokban az aqua parkokban, ahol a gyermekedet esetleg az elszívó berendezés nyílásából mentik ki ha bekapja a haját (szerencsésebb esetben.. de hallottunk már durvább, halálos balesetről is). Utána kényelmesen ejtőzhettek a zöld füvön ahová biztos a hangyákat sem engedték be...
  Fű egyébként a Zsóryban is van, ahol meg nincs, ott azért nincs, mert fenyőfák magasodnak a talaj fölé, és mint azt általános 7.-ben tanították, a fenyőfélék alatt nem marad meg. Cserébe van árnyék.
  A meszes talajtól maximum vízhólyagod lesz, bőrkeményedés nehezen, de egyébként meg ha tudsz úszni, nem lehet ilyen problémád sem.
  Ha nem tetszett, ne menj oda többet, de ha már rontod a hírnevüket, legalább valós dolgokat írj.
  Egyébiránt sajnálom, hogy ezen a klassz helyen sem tudtad élvezni az időtöltést, mert ha itt nem sikerült, máshol is nehéz lehet.
  Kellemes nyárutót!

 • 2009.08.28 12:45:48Éva

  Nem osztom a véleményed. Én is jártam régen Zsóryba. Lehet, hogy közrejátszott a negatív véleményembe, hogy iszonyatos nagy tömeg volt. Nem a szúnyoggal és bögöllyel volt baj. Azt is tudjuk, hogy fa alatt nem nő fű! De ahol nincs fa, ott se nőtt. Igenis a gyógymedencék kritikán aluliak voltak. Ha már sokkal drágább a belépő mint más strandokon akkor elvárhatna az ember egy kis szolgáltatást is.A WC-k is csak kora délelőttig voltak rendben. Felesleges volt a gúnyos hangnem. Mikor jártál Zsóryba utoljára?

 • 2009.08.28 12:55:09raven---girl

  Biztosan azért volt tömeg, mert annyira kritikán aluli a hely és annyira drága... Régen két pénztár üzemelt, most öt üzemel... nyilván azért mennek újra meg újra, mert annyira rossz a hely. Minden nyáron ott strandolok.
  Ha annyira rossz a helyzet, miért nem járnak át az emberek Bogácsra? Ott sosem hallottam, h ilyen sorok állnának...A gúnyos hangnemet nem csak tőlem láthattad...

 • 2009.08.28 18:58:55Éva

  Tömeg más okból is összejön. Például abból, hogy nem tudja mi vár rá és odamegy:)) A drágaság? Tudjuk, hogy az emberek imádnak sírni aztán mindent bele, nem számít mennyi. Nem annyira rossz a helyzet, csak többet vártam, csalódtam. Ennyi, nem több.

 • 2009.08.29 04:49:41Pille

  Én is csalódtam a Zsóry-ban. A fedett rész nem túl régi, de a plafon már penészes, a szellőző rendszerről meg válik a festék. Amúgy rendben volt minden. A parkolóban volt hely, apró nem volt nálam, de az őr váltott. Mert felkészítették! Volt nála, mert szokott náluk lenni váltópénz! Ha nem lett volna, akkor akár a 3-as út másik oldalán is leállhatok...
  A sor nem volt akkora, hogy zavart volna, mondjuk a 90%-a valamilyen beutalóval volt...
  Nagyon jó éreztem magam, jót tett a melegvíz. Akkor mérték a fedett részben hőmérsékletét, az egyik medencében 37, a másik 41 fok volt. Kint meg az évszaknak megfelelő -10. Mert én termálfürdőbe télen járok...

  Elgondolkodtató a cikk is, meg a hozzászólások is. Hallottatok már valaki arról panaszkodni, hogy Jesolo-ban az akva parkba a bejutáskor mennyit kell várakozni? Meg a Zsóry belépőjegyéhez képest milyen drága a belépő? Mindig az itthoni dolgokat kell szapulni? Akinek ez nem megfelelő ne menjen ilyen helyre.

  Az idén 40 vagyok. Gyerekkoromban mifelénk nem volt feszített víztükör, sem vízforgató, a medence meszelve volt nem csempés, stb. Mindezek ellenére jól éreztük magunkat a szüleinkkel. A cikkírónak meg csak a gyerekei érzik jól magukat? Mert ők jól akarták érezni magukat. Az apuka meg nem... Ez a cikk, valóban csak hírnévrontásról szól. Mert a cikkíró ballábbal kelt.

 • 2009.08.29 05:35:22Éva

  Én meg már 54 is! Tehát nem kergettek az asztal körül kiskoromban, ha nem tudtam élményfürdőbe menni. Nem szeretem azt se, hogy manapság mindent leszólnak. Ettől függetlenül azt gondolom ha csalódtunk valamiben talán el lehet mesélni. Egy tök jó kis strandon is jól érzem magam ha az olyan.
  Télen mi az egri gyógyvízbe járunk, kiváló minden. A gyógyvíz tényleg -10 fokban az igazi, de ha ott van az ember nyáron is beleülhet kicsikét. A gyerekek (akik vizes "fajták") egy pocsolyában is jól érzik magukat.
  Zsóry egy márka név, nekik mindenre sokkal jobban oda kell (ene) figyelnie. Nem gondolom, hogy ez a cikk hírnévrontás lett volna. Csak egy vélemény....Mint ahogy kommentelőké is az....

 • 2009.08.29 05:59:04Qkacc

  Úgy is van!!
  A retkes vízre, meg a kiszáradt fűre nem mentség, hogy ez magyar, meg hogy régen is így volt! Ilyen erővel gőzmozdonnyal is járhatna a vasút, de az hogy szutykos a az IC, akkor is elfogadhatatlan lenne. És a Zsóry agy jó része tényleg elfogadhatatlanul elhanyagolt! ellenpéldáért meg baromira nem kell Jesolóba menni (nem is értem, hogy jön ez ide!). Igen is van itthon is, ahol ugyanennyi pénzért tiszta a víz a medencében, és nyár végén is zöld a fű és stb. Ott van például a gyulai Várfürdő...

 • 2009.08.29 14:21:45Pille

  Kétségtelenül egy vélemény. Az enyém is...
  A gyulai fürdőben év végéig zöld a fű a fenyőfák alatt? Nem voltam még ott, de biztosan úgy van. Majd megnézem.
  Nem lesz több hozzászólásom, ez a cikk nem ér többet.

 • 2009.08.29 16:29:19Qkacc

  Milyen fenyőfákról beszélsz Pille???? Keressél már egyet a Zsóryban! Na meg zöld fűszálat a nagy, több ezer négyzetméteres nyílt "füves" területen - és mielőtt félreérted - szintén a Zsóryban. Amúgy abban egyet értünk, ennyit tényleg nem ér az egész.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta