KEDVENCEK

Állatvédőrséggel a bántalmazások ellen

2010. április 11., vasárnap 10:34

kutyi_mAmikor kétségbeesetten loholó kutyát látunk az autópálya mellett, vagy meggyötört, félszemű macskákat az utcákon, akkor talán mindannyian a fejünkhöz kapunk.

Kellene már egy törvény, hogy az állatokat végre „emberszámba" vegyék. Vagy, ahogy az amerikai filmekben láthatjuk: alkalmunk legyen hívni az állatrendőrséget, magyarul az Állatvédőrséget.A hazai törvényi szabályozás, nem olyan rossz, mint gondolnánk.

Az állatok bántalmazása és testi-lelki kínzása bűncselekmény, a felelőtlen bánásmód gondatlanságnak minősül, és van mód arra, hogy a hatóságok a garázda elemeket kiiktassák az állattartásból. Ha betartanánk a törvényt, akkor nem lenne semmi probléma - mondja Joó István állatvédő. Az évek óta sikeresen működő Cerberos Állatvédő Egyesület vezetője szerint a rendőrség is teszi a dolgát, ha hívják őket, minden esetben eljárnak. Gyakran előfordul azonban, hogy a helyszínen nincs elég bizonyíték, a rendőrök pedig - mivel általában nem állatorvosok - az állatok állapotát vizsgálva nehezen állapíthatják meg bárkinek a felelősségét. Ráadásul minden 10 hozzájuk befutó panasz és feljelentés közül 6 alaptalannak bizonyul. Sokszor bosszúból vagy bosszantásból szeretnék csak a haragos szomszédok egymásra ereszteni a rendőrséget.

Az Állatvédőrség egy olyan kezdeményezés, ami végre helyre tehetné a dolgokat

A 2009 végén megfogalmazott ötlet az, hogy az ingyenesen hívható kék számon bárki bejelentést tehetne állatkínzásról vagy állattartással kapcsolatos gondtalanságról. A hívás alapján a helyszínre érkező állatvédők véleménye alapján indulna rendőri eljárás, a helyszínt pedig a kiszálló állatvédők mellé kirendelt polgárőrség biztosítaná. Talán körülményesnek tűnik, de a hathatós segítségnyújtás és az állatok valódi mentése egyébként is széleskörű összefogást igényel. Ha egy ilyen akcióban együttműködne a civil szféra és a hatóság, és a lefolytatott eljárás után a büntetés sem csak egyszerű dorgálás lenne, akkor az eljárást lefolytató bíróság kénytelen volna minden esetben hathatós ítéleteket hozni, melyek idővel visszatartó erőt jelentenének az állatok ellen elkövetett bűncselekményekben. Merthogy a legtöbb probléma itt jelentkezik.

Sokszor a visszaeső bűnösöket sem marasztalják el

Hiába az állatvédők lelkes munkája és a rendőri támogatás, sokszor a visszaeső bűnösöket sem marasztalják el, tetteiket megússzák némi pénzbüntetéssel. Pedig a szándékos bántalmazás, az állatkínzás ténye nyilvánvalóan az elkövető személyiségére is következtetni enged. Joó István állatvédő erre is rámutat - amerikai példa, hogy a bűnözők profilalkotásában jelentős szerepet kap az állatkínzás, mint bűncselekmény, mert statisztikai adatok is bizonyítják, hogy aki állatok bánt, az embert is képes bántani. Összehasonlításképpen Magyarországon minden ezer lakosra 189 kutya jut, míg ez a szám alig valamivel több az Egyesült Államokban, ahol ezer lakosra 211 kutya jut.

onkentes_plakat

Az Állatvédőrség, amely a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a Cerberos Állatvédő Egyesület összefogásával jött létre, szinte mindenhol támogatókra talál. Az ORFK-n és a BRFK-n kívül támogatóik a Rendőrtiszti Főiskola, az Országos Polgárőr Szövetség és az IPA, a Nemzetközi Rendőri Szövetség Magyar Szekciója is. Joó István, a Cerberos vezetője ugyanakkor hangoztatja, hogy a hosszú távú cél a megelőzés volna. Az civil szervezetek és egyesületek által létrehozott programok a gyermekek oktatását és a felnőttek felvilágosítását célozzák, az országszerte működő menhelyek pedig nemcsak befogadják és gondozzák az arra rászoruló állatokat, hanem örökbeadásukkal új lehetőségeket teremtenek a felelősebb gazdik számára is.

Törvénymódosítást szeretnének

A szervezetek kezdeményezik, hogy a jelenlegi törvényben meghatározott 14 nap helyett hosszabb legyen az időszak, melynek letelte után az elkóborolt és befogott kutyák elaltatása elrendelhető. Az újonnan örökbeadott kutyák kötelező ivartalanítása pedig a felesleges szaporítást akadályozná. A szervezetek akkor is az átláthatóságra törekednek, amikor az utcán élő emberek társállatainak oltásáról, helyzetéről szeretnének gondoskodni. Ezek meglétével akár az is megtörténhet, hogy nem találkozunk többet olyan városi aluljáróval, ahol fillérekért kínálnak ketrecekből kiskutyákat az arra járóknak.

Az Állatvédőrség munkájához vagy a Fehérkereszt Liga által kiadott Szeress és védj! című havilap terjesztésére mindig szívesen fogadják önkéntesek jelentkezését!

www.allatvedorseg.hu/
www.feherkeresztliga.hu/
www.cerberosegyesulet.hu/

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.11 19:45:32kitiltott

  és a kóborkutyafalkáktól ki védi meg az embereket?
  majd, ha minden házon (telken) kívüli kutya eltűnt, jöhetnek védeni.
  meg, ha a kutyatulajdonosok betartják a póráz, szájkosár, sz@rtisztítási szabályokat!
  ADDIG NE UGASSANAK!

 • 2010.04.11 19:57:56Rá Dios

  Azért az szomorú, hogy egy érdemi posztra az első komment ennyire sz*r....
  Maradjunk annyiban, hogy mindenki tegye meg ami rá hárul és ne hagyja, hogy más a norma - ez esetben az emberiesség - ellen tegyen.

 • 2010.04.11 20:13:09kitiltott

  Sz@r, de igaz a sz@r is.

 • 2010.04.11 20:22:41Tulipan

  "Kitiltottnak" üzenem:
  Volt neked valaha is szeretett kutyád? Talán nem lenne annyi kóbor kutya, ha lenne egy szervezet, akit hívhatna a gazdi, vagy a szomszéd ha baj van. És igenis sajnálni fogjuk azokat az állatokat, akiket nem ápolnak, nem védenek meg az emberek, még akkor is, ha más állatokat a parkban sz.rasztanak... Az egy másik téma, amiben igazad van. De a kettő közt semmi kapcsolat nincsen! Ha valaki haragszik ezeknek az embereknek a gazdáira, nem a kedvenceket kell büntetni!!!

 • 2010.04.11 20:24:20Tulipan

  Kívánom, hogy minél több tagja legyen az Állatvédőrségnek!

 • 2010.04.11 21:24:21kakukk76

  Kedves kitiltott!

  Nem fogok a te szintedre lesüllyedni, azt hiszem, aki elolvassa a hozzászólásodat, ezt megérti.
  NEM A KUTYÁKTÓL KELL FÉLNI, HANEM A GAZDÁJUKTÓL!
  EGYIK KUTYA SEM ÚGY SZÜLETIK, HOGY FÉLNI KELLJEN TŐLE, MI EMBEREK VAGYUNK A FELELLŐSEK! NEM VÉLETLENÜL MONDJÁK, A KUTYA AZ EMBER LEGJOBB BARÁTJA! MÉG IS HAGYJUK, HOGY AZ ÁLLATOK SZENDVEDJENEK, A GAZDÁIK HIBÁJA MIATT? SZERINTED, EZ ÍGY HELYES??? A KÓBOR KUTYA, VALÓSZINŰLEG NEM ŐNKÉNT VONULT AZ UTCÁRA.
  IGAZAD VAN ABBAN, HOGY A GAZDÁK GONDOSKODJANAK MEGFELELŐEN ARRÓL, HOGY TEGYENEK PÓRÁZT ÉS SZÁJKOSARAT AZ EBEKRE, ÉS TAKARITSÁK FEL A KUTYAPISZKOT. DE ADDIG IS MIÉRT SZENVEDJENEK A KINZOTT ÁLLATOK? NEM ŐK TEHETNEK ARRÓL, AMIT FELSOROLTÁL, CSAK IS AZ EMBEREK.
  IGAZÁN REMÉLEM, HOGY SIKERÜL TENNI VÉGRE VALAMIT SZERENCSÉTLEN ÁLLATOKÉRT, ÉS TÖBBEN MEGÉRTIK, TÁMOGATJÁK MAJD A KEZDEMÉNYEZÉST.
  Üdv.

 • 2010.04.11 22:09:44EG0

  Mindenestre az én adóm 1%-át megkapják (Cerberos), remélem, ez önmagában elég lesz legalább egy ember-állat elítélésére állatkínzásért. Akkor már megérte.

 • 2010.04.12 07:53:02kitiltott

  volt kutyánk, nagyon szerettem és ő is engem (is). de a hanyag és erőszakos gazdákra haragszom mert a játszótérre viszik üríteni a kutyákat és ha figyelmeztetem még verekedni akar. a kóbor kutyákat meg akik akarja szedje össze amit nem tudnak, azt le kell lőni, már közegészségügyi érdekből is, ne fertőzze a gazdáknál levőket.
  én örülök, ha az állatvédőrség működni fog, csak legyen hatáskörük. meg hatásosan büntessenek. ( a múltkor vettem a szomszédba egy forgószemet a kutya láncára, hogy ne csavarodjon) ha úgy tesznek, ahogy írják, jó lesz.
  de mi lesz a kóbor emberekkel?

 • 2010.04.12 08:44:59bigyóbogyó

  Neked sosem volt kutyád, vagy ha volt is nem szeretted az biztos. Aki tényleg szeretett valaha is egy állatot az ilyet nem ír le amit Te: "akik akarja szedje össze amit nem tudnak, azt le kell lőni," . Kóbor kutya és macska az emberek miatt lett az de ezt már többen is megírták, szerencsére....... talán ismered a Kisherceg meséjét..... felelősség. Az hogy egy állatnak nincs otthona, gazdája még nem jogosít fel senkit arra, hogy kínozza, vagy megölje a szerencsétlent. Az ilyen nem is EMBER az én szememben.

 • 2010.04.12 10:06:50Kobako

  És a "kitiltottak-féléktől" ki védi meg a kutyákat?

  Arról, hogy vannak kevéssé civilizált állattartók nem a kutyák tehetnek. Attól ők még ugyanúgy megérdemlik a szeretetet, a védelmet és azt, hogy az emberek ne bánhassanak velük úgy, ahogy csak akarnak kényükre-kedvükre.
  Én a magam részéről mindig összeszedem, amit össze kell, miközben a város és a parkok TELE vannak emberi ürülékkel, használt gumikkal és tűkkel, az emberek úgy dobálják el az utcán a palackokat, használt betétet, zsbekendőt és minden egyebet, hogy a szemük se rebben. És meg kell, hogy mondjam, hogy a hozzád hasonlóan kedves emberek akkor is szeretik húzni a szájukat, amikor kutyákkal utazunk a buszon, pedig messze rendesebben viselkednek, mint a kétlábú utazók egy része...
  A kóborktyafalkák pedig pontosan a felelőtlen emberek miatt verődnek össze - nem kedvtelésből csatangolnak az utcán!

 • 2010.04.12 10:11:10Kobako

  Teljesen egyetértek, bigyóbogyó.

 • 2010.04.12 10:39:48Petslove

  Kedves Mindenki! Egyet értek minden hozzászólóval (kivéve KITILTOTTAL!), de ne feledkezzünk meg arról, hogy Magyarországon vannak más, példaértékűen működő állatvédő szervezetek, akik az évek alatt rengeteg állatnak nyújtottak segítő kezet (Tatabányaiak, Nyíregyházaiak, Kecskemétiek, és Budapesten is létezik ilyen szervezet)... Róluk nem szabad elfeledkezni, mivel Ők már tettek le valamit az asztalra. Lehet, hogy kevés a pénzük, de azt mind az állatokra fordítják.

 • 2010.04.12 10:59:54goobyhill

  Kedves Kitiltott, ha elolvastad volna a cikket nem csak a cimet akkor ertened, hogy egy ilyen szervezet, avval is foglalkozik, hogy a ne legyen ennyi kobor kutya. Ha elijesztik az olyan barmokat a kutya vasarlastol akiknek csak azert kell kutya, hogy kölyökkent simogassak ahogy felnött akkor meg kidobjak vagy egy 1 meteres lancra verve tartsak akkor a te kobor kutya problemadon is segitenek. A szar szedes temaban egyet ertek es en is mindig ugy megyek setalni, hogy van kb 3 kis zacsko a zsebemben amivel össze kapom a kakat aztan az elsö kukaba dobom (hacsak nem erdöbe megyünk), de a poraz es a szajkosarral en nem ertek egyet. Egy jol idomitott ertelmes kutyara minek szaj kosar meg poraz. Azert, hogy az a par kutyafob, mint te ne hisztizzen? Szerintem inkabb az ilyenekre kene szaj kosar, hogy kevesebbet fröcsögjenek :o)

 • 2010.04.12 11:03:05goobyhill

  Kobako!
  ez egy nagyon jo pont volt az emberi szarral! Amikor meg kicsi volt a kutyam azon kellett allandoan küzdeni, ,hogy a parkokban ne egye meg a bokrok aljarol a briosokat amiket emberek toltak oda :o)

 • 2010.04.12 11:25:47kitiltott

  az ember sokszor nem ember. miért én fizessek mások hanyagsága miatt? semmi közöm ahhoz aki kilöki a kutyát.
  tegyetek igazságot, ha tudtok.
  útálom a kutya -macskamániásokat, akik az ember elé teszik a (más) kutyát. ha nem lennének mániás "állatbarátok", akik csak addig kedvelik, míg kedvük tartja.
  de azokat is akik nem engedik a rendcsinálást.

 • 2010.04.12 12:04:12Petslove

  Kedves kitiltott! Ha utálja a kutya-macskamániásokat, akkor minek írogat itt hülyeségeket, ha nem haragszik meg... Jelenleg több állatvédő szervezet is arra törekszik, hogy egy egységes ebrendelet (állatvédelmi törvény) szülessen, ami nem csak az állatokat és az állattartókat védheti, hanem azokat is, akik "az Ön szavait idézve" nem állatmániások. Ebbe beletartozik a felelős állattartás, közterületen való helyes magatartás megteremtése (kutyagumi, szájkosár, póráz, stb.) Logikus, hogy az állattartóknak tiszteletben kell tartani más emberek érdekeit is.
  Ami az állatok ellen elkövetett bűncselekményeket felderítését, megoldását illeti, abba biztos vagyok, hogy nem az Ön segítségét fogjuk kérni. Abban Mi fogunk igazságot szolgáltatni...
  Üdv. Budapesti Állatmentők

 • 2010.04.12 12:07:51Kobako

  Még szerencse, hogy nem mindenki így gondolkodik. Mert akkor ki segítene a bajba jutottakon?
  A "mániás állatbarátok" egész biztos nem csak addig kedvelik az állatokat, amíg kedvük tartja. Én a magam részéről számos kidobott kutyust hazavittem és ápoltam már, akit kidobtak - nem mánikus állatbarátok, hanem olyanok, akik nem gondolják át előre, hogy mivel jár a felelős állattartás, hogy nem egy játékkutyát visznek haza, hanem sok feladatot is vesznek a nyakukba (persze bőven megéri!!).
  Ha már ennyire "ember" párti vagy, (bár az emberség határozottan hiányozni látszik belőled) kitiltott, meséld már el, a bajba jutott emberekért mit teszel, vagy esetleg őket is halomra lőnéd, ha tehetnéd?

 • 2010.04.12 12:44:39goobyhill

  Kitiltott
  Van valami szemelyes tapasztalatod amiert ilyen fobiad van a kobor kutyakkal kapcsolatban? Nehez megerteni, miert akarod lelöni öket.

 • 2010.04.12 13:04:39Kobako

  Én minden nap megküzdök ezzel sajnos! A kutyások, legalábbis a Népligetben, elég rendesen összeszedik a kutyagumit, de ugyanez nem mondható el az emberekről... És akkor a többi, az utcákon található mocsokról még nem is beszéltem. Ettől persze még nem kevésbé fontos, hogy a kutyatartók betartsák a szabályokat, csak indulatos leszek, amikor emiatt az összes kutyatartót, különösen pedig a kutyáikat szidalmazzák. Arról nem is beszélve, amikor ezt olyanok teszik, akik épp előtte doktak a bokrokba egy üres kólás üveget egy laza, jól irányzott mozdulattal...

 • 2010.04.12 13:32:46Bifi

  A tatabányai Tappancsról tudok nyilatkozni... Örülök, hogy elsôként hoztad ôket, tavalyi évben lettek az év menhelye, mint fûtött kennelsorral rendelkezô menhely. A túlszabályzás miatt lassan a bezárás fenyegeti ôket, hisz az "EU-s" elôírások miatt állandô, nem a kutyákat érintô fejlesztésekre megy el a pénz. (az ott dolgozóknak külön épület öltözôvel, külön fekete/fehér öltözô, elkülönített 2 wc és a többi.. ) Semilyen anyagi támogatást nem kapnak az önkormányzattól, csak az adományokból és az 1%-ból próbálnak élni. Tatabányán is megalakult az állatôrség, ami szuper dolog, csak így a környék egyetlen menhelyére 3-4x-es teher szakadt... és már se hely, se energia se pénz nincs további állatok ellátására.

 • 2010.04.12 14:08:56Kajszi7

  Én részemről az állatokat jobban szeretem, mint az embereket, és az hogy ennyi kóbor kutya van az is az emberek hibája, mert felelőtlenek. Az emberek ki irtják a természetet, elveszik az állatok élőhelyeit, mert önző, pénzéhes hülyék, mert nekik semmi sem elég, mert mindent maguknak akarnak, a fák helyett bevásárlóközpontokat építenek.....stb. És csak egyre irtják a természetet, és tönkreteszik, gyártják a sok szemetet....eldobálják, a legrosszabb élőlény az ember mert mindent lerombol és tönkretesz.
  Önzőségből képesek legyilkolni az állatokat a bundájukért, képesek kutyaviadalokat rendezni, kínozni és agyonverni őket, élve megnyúzni.....undorító! Mind a természetet, mind az állatokat védeni kéne az emberiségtől.

 • 2010.04.12 14:19:20Kobako

  Kicsit vakvákényra vezetek Kitiktott megjegyzései, és némileg ltértem az eredeti témától. Pedig mindenképp fontos megemlíteni Dr varga József állatorvos rendelőjét, ahol hihetetlen odaadással és szolgálattal ápolják kedvenceinket és a rendelőbe beadott nagyszámú elevszett állaton segíteni próbálva létrehozott Elveszett Állatok Alapítványt (www.elveszettállatok.hu), mely már többször is segített az általam talált kiskutyáknak gazdit találni (és addig is kezelni).

 • 2010.04.12 21:33:30panelkutya

  Részemről úgy érzem, "kitiltott" nevéhez méltóan nyilatkozott.
  Még szerencse, hogy nem mindenki gondolkodik így, és az országban jópár olyan egyesület van, akik tájékoztatással, felvilágosítással sok segítséget adnak a társállattartóknak, és jól összedolgozik a menhelyekkel és más állatvédőkkel is.
  Mellesleg egy megjegyzés kitiltottnak: Sok olyan állat van, akiket nem direkt vesztenek el, hanem egyszerűen ellopják, vagy "kedves, jószándékú" emberek kiengedik, kizavarják a kertekből, vagy a kisbolt elől, levéve róluk a nyakőrvet, hogy mégcsak a látszata se legyen meg annak, hogy ezek a szerencsétlenek tartoznak valakihez. Ezek a kutyák nem idióták, csak emberekhez vannak szokva, nem feltételezik, hogy rosszat akarnak nekik. A gazdáik sokszor heteken, hónapokon át keresik őket. Persze van, akit nem keresnek, de azok a túlélésre játszanak, igy verődnek falkába.
  Vannak emberek, akik megérdemelnék a hasonló kitaszított sorsot.
  Szerencse, hogy vannak olyanok, akik törődnek másokkal is, nem csak önmagukkal.
  A pórázt és a szájkosarat pedig a mostani törvényekkel ellentétben felelősen kellene használni, és nem mindenáron ráeröltetni minden jószágra, pusztán a méretei miatt. Saját környezetemben ismerek terápiás óriás snauzert, akinek a fején ugrálhatnak a kétéves kisgyerekek, mégse eszi meg őket, és olyan törpe yorkit, aki mindenkibe beleharap akár ember, akár állat. Minden kutya olyan, amilyenre nevelik, a gazdájától függ milyenek a reakciói.

 • 2010.04.15 01:10:53Linkamama

  Kedves NYÁVOGÓ (alias kitiltott)!
  Bizonyára nem is ismered az Állatvédelmi törvényt, mert ezzel a lövöldözéssel törvényszegésre buzdítasz. (11. és 12. §). Ezenkívül a Btk. is igen szigorúan veszi, mikor és hogyan szabad lakott területen lőni. (Nem lakott területnek csak a minden község határain kívüli részek számítanak.)
  Az emberi végtermékek kérdését előttem is alaposan kitárgyalták, csak még annyit: gondolod, hogy az kevésbé fertőző emberre nézve, mint bármely állati? És a "hajléktalanoknak" osztanak-e zacskót? Mert úgy veszem észre, mint "kóbor emberekért" értük aggódsz. Akkor tegyél valamit az ő és a táradalom érdekében! Kezdheted pl. ezzel a zacskóosztogatással... Sok sikert, kis humanista!
  U. i.: A "rendcsinálás" kifejezésről anno már Horn Gyulát is felvilágosították, hogy nem politikai (megjegyzem, nem is állatvédelmi) kifejezés, hanem TAKARÍTÓNŐI!!!

 • 2010.04.22 11:53:23meluska

  Csak röviden az ilyen "kitiltott" primitív bunkók miatt tart ott a dolog ahol tart!!!Szánalmas ez a barom!!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta