KEDVENCEK

Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra!

2010. február 12., péntek 14:10

eskuvo_fokusz Döntöttetek, összeházasodtok, de kell-e a házassági szerződés? Szeretitek egymást, minden szép és jó, ennél tökéletesebb talán már nem is lehetne, ti nem válhattok el soha. Ami az enyém, az a tiéd. Ásó, kapa, nagyharang! Biztos így marad?

cikk-tipus-altalanos

Nem túl hálás feladat a leendő házasulóknak elmagyarázni, hogy miért is jó házassági szerződést kötni – a házasságkötést megelőzően vagy fennállta alatt bármikor. Úgy érzi az ember, hogy túl racionális, túl földhözragadt, ha ezzel foglalkozik, ahelyett, hogy csak örülne a boldogságnak. Viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb előrelátónak lenni, és a házasságkötés előtt tisztázni a vagyoni viszonyokat a két fél között. Ritka az, amikor a szerelem elmúltával meg tudnak állapodni a volt házastársak.

Jobb, ha az elején tisztázunk mindent!

A magyar jog az úgynevezett vegyes rendszert alkalmazza a házassági vagyonjogban. Ez azt jelenti, hogy a házastársaknak megmarad a házasság előtt már meglévő különvagyona a házasság alatt, de mindaz a vagyon, amit a házastársi életközösség alatt akár együtt, akár külön szereznek, úgynevezett szerzeményi vagyon lesz, amely pedig osztatlan közös tulajdon. Abban az esetben, ha válással végződik a házasság, igencsak nehézkes, hosszadalmas és sokszor fájdalmas annak a bizonyítása, hogy mi volt különvagyon, mi pedig szerzeményi vagyon. De általában olyan kérdések is felmerülnek, hogy a különvagyonból történt a szerzeményi vagyonba utalás (például eladtad a lakásodat azért, hogy házat építsetek közösen), és ilyenkor meg aztán pláne nehéz a bizonyítás – és a ráfordítások számon kérése. Jobb ezeket a kérdéseket előre tisztázni egy szerződésben.

Csak menyasszony és vőlegény, illetve feleség és férj kötheti!

menya

A házassági vagyonjogi szerződés szempontjából szerződő felek a házasságot kötni szándékozók és a házastársak lehetnek. Más személy akkor sem lehet szerződő fél, ha a vagyontárgyat, amelyről a felek rendelkeznek, ő juttatta a házasfelek valamelyikének vagy mindegyikének. Hiába vásárolták tehát a lakást – amelyben a házasulandók laknak majd – a leendő férj szülei, ők a leendő feleséggel a lakás sorsáról szóló vagyonjogi szerződést nem köthetnek. A szerződést érdemes, illetve szükséges ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba vagy közokiratba foglalni.
Ha mást nem is, de azt érdemes a házasságkötést megelőzően írásba foglalni, hogy kinek mi a különvagyona, ki mit „hoz” a házasságba. A családjogi törvény (1952. évi IV. tv.) meghatározza, hogy mi tartozik a házastársak különvagyonába. Tehát mindaz, ami nem különvagyon, az szerzeményi közös vagyon lesz, és válás esetén lehet rajta osztozkodni.

A különvagyon köre
•    a házasságkötéskor már megvolt vagyon;
•    a házasság alatt örökléssel vagy ajándékozással kapott vagyontárgy;
•    személyes használatra szolgáló, szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy;
•     különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

Viszont az az eredetileg különvagyonhoz tartozó tárgy, ami a mindennapi közös életvitelt szolgálja, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, 15 évi házassági együttélés után közös vagyonná válik!
Tehát ha valamely vagyontárgy nem tartozik a fenti leírás egyikébe sem, akkor az közös vagyon.
A törvényi szabályoktól – hogy melyik vagyontárgy melyik alvagyonba tartozik – el lehet térni a házassági vagyonjogi szerződéssel: ezt úgy határozzátok meg, ahogy akarjátok, és váláskor a szerződésetek lesz az irányadó. A törvény rendelkezései akkor alkalmazandók, ha nem írtatok szerződést.
Igazából, ha belegondoltok, mindkettőtök érdeke, hogy ti magatok döntsetek a saját vagyonotokról – és lehetőleg még akkor, mikor még nem a pokolba kívánjátok a másikat…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.08 21:40:24scs

  Stílusos esküvői tanácsokra vágysz?
  Látogass el a http://weddingdesign.blog.hu/ -ra egyedi ötletekért!

 • 2010.03.19 22:26:25VCsaba

  Munkánknál fogva rendszeresen veszünk részt esküvőkön. Nagyszerű érzés látni a pároknak az egymásra vetett szerelmes pillantásait. Az elején még minden felhőtlen, a házasulandók tele vannak optimizmussal. Bárcsak így maradna....sajnos azonban a házasság mindennapjaiban sokan nehezen veszik a buktatókat és gyakran túl könnyen kimondják: ha nem működik, akkor váljunk. Napjainkban a válás szinte divattá vált. Midenesetre ha már a döntés megszületik a válásról, egy körültekintően megírt házassági szerződés legalább megkíméli a párt az esetenként több évig húzódó jogi perpatvartól....
  Varga Csaba
  www.vargacsabafoto.com

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta