KEDVENCEK

Nem tenyészbika, nem szárazdajka

2010. január 29., péntek 08:16

apaszerepNehezen köteleződnek el, ha mégis, akkor a szerelem veszi az eszüket, a trónvesztést megkínlódják, szeret(né)nek apaként is férfiak maradni. Tényleg kihalna az emberiség, ha a családalapítás kizárólag a férfiakon múlna?

cikk-tipus-altalanos

A nők többségébe bele van kódolva a gyerek utáni vágy, ezzel szemben kevés férfi áhítozik „úgy általában” az apaságra. A többség csak megadja magát, vagyis ha szeret egy nőt és komolyan gondolja a kapcsolatot, akkor előbb-utóbb tudatosan vállalja vagy tudomásul veszi az apaszerepet. Amihez némi bátorság, érett gondolkodás és felelősségvállalási képesség is kell...

A halogatástól a krízisig

A mai harmincas-negyvenes éveik elején járó pasik általában a halogató taktikához folyamodnak: most nem, még nem. Ők azok, akik ugyan nem vágynak kifejezetten gyerekre, de az eszükkel vagy a szívükkel tudomásul veszik párjuk gyerek utáni vágyát.

Egyesek azt állítják: ha a férfiakon múlna, kihalna az emberiség, mások szerint azonban a legtöbb férfi igenis szeretne („valamikor”) családot, gyerekeket.

Az is igaz lehet, hogy a mai harminc év körüli férfiak nagyon is tisztában vannak a családalapítással járó anyagi terhekkel és felelősséggel, ezért nem könnyen szánják rá magukat a döntésre. Hímnemű embertársaink (biológiai adottságaiknál fogva) nem szeretnek elköteleződni – addig semmiképpen sem, míg meg nem jelenik életük színpadán a nagy Ő, s vele együtt a minden észérvet elsöprő érzelem, azaz a szerelem. Ez az érzelmi állapot juttatja el őket leggyakrabban az ellenkezéstől a beleegyezésig. Ezzel szemben  – különösen a középkorúaknál, akiknél beköszönt a korcsoportot érintő mid-life-crisis (a középkorúkat érintő válság) – kifejezetten fontossá válhat saját maguk reprodukálásának vágya.

Apapként is elsősorban férfi

Ám a jövevény megérkezését a férfiak egy része trónvesztésként éli meg (különösen az első gyerek megszületésekor). Ők nehezen veszik tudomásul, hogy az addig csodálatos szexpartnerük, a figyelmes barátnőjük/feleségük, a mutatós párjuk egyik napról a másikra gyerekkiszolgáló robottá változik. A férfiak önértékelését áshatja alá az is, ha a teherbeesés vagy szülés után a nő csak a gyermeke nemzőjét látja a férfitársában, nem pedig azt a szeretett lényt, aki továbbra is vágyik a gyengédségre, a figyelmességre, a szerelemre, a szexre.

Egy férfi csak a szeretett nő segítségével válhat apává – állítják a párkapcsolati krízisek okait ismerő pszichológusok. Ezért is tanácsolják az újdonsült anyajelölteknek, hogy a babavárás kezdetétől érzékeltessék partnerünkkel: nem a tenyészbika és nem is a szárazdajka szerepébe szeretnék kényszeríteni a jövőben. A lélek titkait ismerő szakemberek szerint sok család nem bomlana fel, ha a nők a baba megérkezése után is férfiként, és nem kiszolgáló személyzetként tekintenének a társukra. Tagadhatatlan, hogy ez nem könnyű, hiszen a napi 24 órás anyai készenlét meglehetősen fárasztó...

Ugyanakkor nem várható el, hogy a partner kilépjen férfi-énjéből, átlényegülten süssön, főzzön, mosogasson, gyereket ringasson. Ráadásul – s ezt ugyancsak pszichológusok állítják – egy ilyen minta láttán a növekvő utód is megzavarodik, hiszen az átstrukturálódott nemi szerepek (önérdek-érvényesítő anya, elnyomott, női szerepbe kényszerített apa) a későbbiekben is kihathatnak a gyerek majdani társas-, illetőleg partnerkapcsolataira, párválasztására is. A szakemberek ezért javasolják a gyerek hétköznapjaiból „kisodort”, vagy „eltakarított” , úgynevezett vasárnapi apukáknak: ne akarják hétvégén az anyát pótolni, csináljanak minél több férfias programot csemetéjükkel, csemetéikkel.

 

cikk-tipus-linkek

Párválasztás: vakká tesz a fogamzásgátló?

A fogamzásgátló befolyásolja a nők szexuális vonzódását, ráadásul bekavarhat a férfiak párválasztási preferenciáiba is – biztosat nem tudni, de a tanulmányok egyre inkább erre utalnak. A probléma legalább százmillió nőt érint.

Szuperpasit akarok!

Mr. Tökélyre túl sokan pályáztak, úgyhogy alulmaradtam, de eldöntöttem, ha egyszer fiam lesz, a mintapasim szakasztott mása lesz – csak a program végrehajtása közben esett le, hogy a férfi eleve férfinek születik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta