KEDVENCEK

Hozd a formád!

2010. február 18., csütörtök 06:45

kvrgyerek1leadAlig reggeliznek, keveset mozognak, naponta négy órát görnyednek a tévé vagy a számítógép előtt. A gyermekkori elhízás elleni küzdelem programja két éve indult.

Nem telik el úgy nap, hogy ne figyelmeztetnének minket innen-onnan az egészséges életmód fontosságára. Mégis úgy tűnik, hogy sem az ijesztegetésekből, sem a jó tanácsokból nem tanulunk: továbbra is sok a túlsúlyos elhízott felnőtt, és ami még rosszabb: a gyerek is. Az iskolások nagyjából 20%-a küzd a plusz kilókkal.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége a Novartis Hungária Kft. támogatásával 2008-ban indította el „Hozd a Formád Magyarország!" programját, amelynek célja a gyermekkori elhízás elleni küzdelem, a diákság aktivítására, valamint az iskolák és a családok közötti együttműködésre alapozva. 2009-ben kérdőíves felmérésbe kezdtek, hogy kiderítsék, milyen egészségi állapotban vannak a diákok - összesen 4893 kérdőívet töltöttek ki a gyerekek.

Te reggelizel?

A válaszadó diákok 90 %-a ugyan fontosnak tartja az egészséget, mégis magas (intézménytől függően 18-34%) a túlsúlyosak vagy elhízottak aránya. (Hozzá kell tenni: a sovány, kórosan sovány gyermekek aránya sem elhanyagolható: 1 és 22 % között változik.) A fiatalok többsége tisztában van a reggeli fontosságával, ennek ellenére sokan nem reggeliznek otthon, csak az iskolába érve, és olyan van, akinél ez az étkezés kimarad. Az ebéd kapcsán kiderült: az alsósok közel háromnegyede az iskolai menzán eszik, a felsősöknek már csak a fele, és sokan a büfében vásárolnak. Jó hír, hogy a gyerekek kétharmada fogyaszt naponta zöldséget vagy gyümölcsöt. Az ivási
szokásoknak örülhetünk, már ha hinni lehet a válaszoknak: 80%-uk vizet iszik, és minden tizedik diák fogyaszt szénsavas üdítőt.

Napi 4 óra üldögélés

A válaszokból kiderül, hogy a fiatalok szeretnének minél többféle sportot (foci, kosárlabda, ping-pong, aerobic, küzdősportok) kipróbálni az iskolában. A szándék ellenére a testnevelés órákon többségük nem végez sporttevékenységet, aki mégis sportol, jellemzően heti 1-2 alkalommal jár edzésre. Az életkor növekedésével a sportra fordított idő tovább csökken: az egyik általános iskola felső tagozatosai csak napi 27 percet töltenek mozgással. Annál népszerűbb az otthoni, ülő tevékenység (tévénézés, számítógépezés), amely napi átlag 4 órát tesz ki. Sokan bevásárlóközpontokban töltik szabadidejüket, szabadban mindössze 1 órát töltenek.

Minőségi ételek?

A felmérések eredményei alapján nem vitás: cselekedni kell! A „Hozd A formád Magyarország!" szervezői már meg is határozták a következő iskolai félévek prioritásait. Eszerint a most is tartó tanévben szeretnék megismertetni a gyerekeket a minőségi étel fogalmával. A következő tanév első félévének célja, hogy megismertesse, megszerettesse a diákokkal a különböző mozgásformákat és sportolási lehetőségeket. A tanév folytatásában a szabadidő-beosztás lesz a téma. A szervezők a gyerekek bevonásával, nézeteinek, véleményeinek megismerésével kívánnak cselekedni. Az együttműködésben résztvevő iskolák a tanévek végén megszervezik a Hozd a Formád Hetet - ezek a rendezvények egyben lehetőséget teremtenek a programhoz való csatlakozásra is. Az első Hozd a Formád Hét időpontja 2010. május 31. - június 4.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta