KEDVENCEK

Frász a köbön

2010. február 20., szombat 10:14

avagy

a három legidegesítőbb kutyaszokás ellenszere. A kutyák a rendelkezésre álló idő 80 százalékában jó fejek, a fennmaradó 20-ban azonban rendre ugyanazt az idegesítő dolgot művelik. Vagy dolgokat.

Ráadásul ezek élvezeti értéke számukra egyenes arányban áll a gazdiban kiváltott idegrohamokkal. Pedig ők szeretnének jó kutyák lenni... Segítsünk nekik!

1kutya3. Az első és talán legidegesítőbb kutyatevékenység a WC-ből ivás. Ennek kivétel nélkül mindegyik kutya lelkes híve, és bután néznek ránk, amikor hangos fúj és nem szabad kiáltások közepette kifejezzük számukra undorunkat. Mondhatni leginkább hülyének néznek, amiért különböző üvegekből veszünk folyadékot magunkhoz, amikor nekik egy egész tározó áll a rendelkezésükre, ráadásul folyamatosan frissülő vízzel. Hagyjál már azzal a tálkával, de tényleg!

 

Megoldás: Próbálj kicsit elfogadóbb lenni! Ez a víz sokkal tisztább, mint egy csomó más dolog, amit a szájába vesz. Ha nem megy, akkor egyszerűen tartsd csukva a WC-fedelet, így aztán megszűnik a folyamatos kísértés. Ha pedig a tálkáját lecseréled egy nagyobbra, és naponta többször is friss vizet öntesz bele, akkor lassan el is felejti, milyen mókáról marad le.

2. A második legidegesítőbb viselkedés: felugrálás az érkező vendégekre. Ez a jelenség valamiért sokkal intenzívebb, ha: a, a vendég méregdrága kabátban vagy ruhában jött, b, a kutya előtte sárban hempergett. Az ok nyilvánvaló, hiszen kutyusunk barátságos és társaságkedvelő lény (eltekintve a szociopata, illetve depressziós ebektől), ezért minden új játszópajtást kitörő örömmel fogad.

Megoldás: Ezt a problémát jobb még kölyökkorban orvosolni, bármilyen nehéz ellenállni a kísértésnek. Hidd el, ő még százöt kilósan is ugyanannak a szőrgombócnak gondolja magát, akit mindenki szívesen ölbe kap. Tehát kicsi korától tiltsd meg neki az ugrálást, és az is célravezető, ha pórázon tartva mutatsz be neki embereket, így könnyebb ugyanis kordában tartani. A kellő mennyiségben hangoztatott „Nem" is hasznos lehet, hiszen ezt még a legostobább eb is megérti egy idő után. Ha a kutyád már felnőtt, akkor nagyjából így jártál. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy ha ugrál, úgy teszel, mintha észre sem vennéd, hátha így érdeklődés hiányában abbahagyja. Ez mondjuk az előbb vázolt testű kutyánál viszonylagos kihívást jelent, de sok sikert.

kutya1

3. A harmadik legidegesítőbb viselkedés az arcon nyalás. Ez különösen zavaró, ha közben az első számú idegesítő viselkedés (WC-ből ivás) nagy rajongója is. A kutyák az arcnyalással általában két dolgot szeretnének kifejezni: „Szeretlek!", illetve „Idegesnek tűnsz, szeretnélek megnyugtatni. Mert szeretlek". A harmadik eset az lehet, ha van valami ehető az arcodon (mondjuk egy doboz májkrém), de ez viszonylag ritka.

Megoldás: A problémát főleg az jelenti, hogy ha ilyenkor rászólunk a kutyára, ő ezt vagy játéknak gondolja (mint szinte mindent), vagy azt hiszi, hogy nem értettük meg, mit akar, ezért pár perc múlva újra próbálkozik. A megoldás, mint általában, a kiskori nevelés. Felnőttebb korban egy kis orrlegyintés néha még eltántorítja a lelkes próbálkozásoktól. Ha így se megy, legalább a WC-ből ivásról szoktasd le...

.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.20 14:01:36kutyasetaltatas

  minden elismerésem :)
  KUTYASETALTATAS KELLEMES SZMOG MENTES ZÖLD ÖVEZETBEN FENT A GELLÉRT HEGYEN,JÁTÉK,FUTÁS,KOCOGÁS.SÉTA. www.kutyaseta.5mp.eu

 • 2010.02.20 14:48:51Nűnű

  Amit nagyon utálok a kutyákban, az az amikor a seggembe dugják az orrukat, és ott szimatolnak, hogy ki is vagyok én.

  Amúgy az arcon nyalás egy régi, még a farkaskorból öröklött reflex: a vadászó farkasok telezabálták magukat, és amikor visszatérek a kölykeikhez, azok képen nyalták őket, mire a felnőttek kihányták a kaját, amit felzabáltak a kicsik, így táplálták őket. Próbáld ki, és a kutyád felfalja, ami kijött. Vigyázz, ha túl sok szeszt ittál, a kutya akár be is rúghat! (Egy házibuliban ez megesett, a féléves németjuhászkutya rendesen sápadt volt...)

  (Amúgy, a kutya egy ritka gusztustalan állatfaj.)

 • 2010.02.20 16:28:41mannhundr

  Nagyon jót mulattam a cikken, szakértő kutyás írta, és minden szava színigaz. A záró poén is ült. Gratula.

 • 2010.02.21 05:33:11L. year

  ...tényleg egy gusztustalan állat: belehempergőzik mindenféle dögbe, amitől iszonyú bűze van, ami még jobban kiveri a biztosítékot az az emberi ürülék zabálásuk...ezt nem tudom miért csinálják? Még az a szerencse egyre kevesebb lehetőségük van ezekre a dolgokra. Egy ilyen dög-hempergős szar-evő kombó után bele sem gondolok a a pofán nyalásba....brrrr....

 • 2010.02.21 08:12:42Jim

  Gyerekek, ez a cikk nyilván LE VAN FORDíTVA angolról. Adjátok meg legalább az eredeti forrást!
  Nem kóser!

 • 2010.02.21 08:19:35kaskala

  Hol a francba talál a kutyád emberi ürüléket? :)))

 • 2010.02.21 10:41:30rollingstone

  ...hol...hol...az nem lehetséges, hogy a retyóból nem is iszik hanem eszik?

 • 2010.02.21 11:41:42oncogito

  A cikk meglehetősen amatőr.
  Nem csak kölyök korban lehet a kutyát lenevelni a rossz szokásról, pl. a felugrálásról.
  Felnőttnél is lehet, csak következetesség kell hozzá.
  Pl. felhúzni a térdet és ellökni vele a kutyát, közben a "nem" vezényszót használni. Első alkalommal meglepődik a kutya, de néhány próbálkozás után megszokja.
  Az üdvözlés fontos a kutyának, ezért van ez a szokása. A bejövő az ellökés után vonuljon beljebb a lakásba és csak utána forduljon a kutyához simire, üdvözlésre.

  Ezer és egy trükk van még ilyenre -- de ez hosszu és több tapasztalat kell.
  Nem ilyen bulvár helyeken kell megtanulni kutyát nevelni. Ez hosszú folyamat és szakértőt igényel, különben a rossz szokások rögzülnek és a gazdi ügyetlenkedése miatt lesz a kutya "rossz".

 • 2010.02.21 15:22:22Cornissa

  Hát igen, a kutya egy undorító állatfaj! Még szerencse, hogy itt van az ember aki olyan szép és jó. Igaz 100 év sem kellett, hogy tönkretegye a környezetét, kizsákmányolva a nem csak a növény és állatvilágot, de saját fajtája vérét is szívja.

  Valóban a kutya a gusztustalan állatfaj.

  A seggedet nem azért szagolják meg, mert arra kíváncsiak, hogy ki vagy te, egész más oka van annak. Ha nem tetszik, akkor ne menj kutyák közelébe.

  Az arcon nyalás meg csak kölyök korban igaz, később a falkához tartozás egyik kifejező eszköze. Amúgy pl nekem két kutyám van, de egyik sem akart soha inni a budiból, de még a hányásukat sem akarták felzabálni. Van rendes ételük, ilyen egyszerű.

  Ez a cikk meg kicsit pórias, de sebaj. Ahány kutyafajta annyi "hülye" szokás. Ez a "Az első és talán legidegesítőbb kutyatevékenység a WC-ből ivás. Ennek kivétel nélkül mindegyik kutya lelkes híve..", kb olyan mint a "minden színesbőrű lusta..." kezdetű nem PC duma.

 • 2010.02.22 08:41:37Madve

  Az ember meg még gusztustalanabb faj! ha valakit zavar a kutya szokása ne tartson kutyát!!! és mindenkinek jobb lesz. szerintem a kutya nem lakásba való, mivel nálunk a kutya nem járhat be ezért soha nem iszik a wc ből, a kutya felugrálása és arc nyalogatási szokása pedig azért van mert örül nekünk, valóban kiskorában kell leszoktatni, de ha idősebb korban elkezdjük büntetni ezért az olyan lenne mintha a kutyánk megharapna azért mert meg akarjuk simogatni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta