KEDVENCEK

Esküvői bakik: Az álmaid sokba kerülnek

2010. április 25., vasárnap 13:33

dreamex_mJó néhány menyasszonnyal beszélgettem már arról, hogy ha ő egy zöld rét közepén látja magát egy hangulatos állófogadáson, az rengeteg szervezéssel és költséggel jár. Esküvői szakértőnk részletezi, milyen tételekkel nem szoktak számolni a menyasszonyok. Esküvői mesterkurzus 8. rész.

Az, hogy minden pénzbe kerül, nyilvánvaló igazságnak tűnik, de sok menyasszony mégis tágra nyílt szemmel csodálkozik rá néhány kézenfekvő dologra. Ilyen például, ha nem étteremben, szállodában tartod az esküvődet, akkor bizony terembérletet kell fizetni. Legtöbbször szállodában is, de ezt bizonyos összegű megrendelés esetében általában elengedik. Ez pedig azért van – elnézést azoktól, akik értik –, mert egy helyszín üzemeltetője abból él, hogy a helyszínjét bérbeadja, tehát ha te a cateringet, ahogy szaknyelven mondják, kívülről hozod, az neki még nem fedezi a költségeit. De fizetni kell a hajóért, múzeumért is, ha azt választod, hiszen a fenntartás nekik is pénzbe kerül.

Felszolgálók, víz, mosdó

Jó néhány menyasszonnyal beszélgettem már hosszasan arról, hogy ha ő egy zöld rét közepén látja magát egy hangulatos állófogadás keretében, akkor számoljon azzal az összeggel, amibe egy úgynevezett kitelepülés kerül. Ki kell szállítani az ételeket, az ételtartókat, ahhoz az áramot, a vizet. Kell személyzet is, felszolgálók, és valahogyan mosdót is ki kell telepíteni. Amikor összeszámoltuk, hogy mennyi költséggel és szervezéssel jár ez az egész, már nem is tűnt annyira vonzónak a gondolat.

Nem mindenkinek sikerül megbarátkozni azzal a szintén egyértelműnek tűnő, de mégis sokszor meglepetést okozó ténnyel se, hogy ha több idejét veszed igénybe a szolgáltatónak, akkor az többe kerül. Ha azt szeretnéd, hogy a fotós már a készülődéstől dokumentálja az eseményeket, és maradjon a buli végéig, az nem ugyanannyi, mint ha a szertartástól maradna éjfélig. Ha több albumot szeretnél, mert a szülőket megajándékoznád vele, az is pénzbe kerül. Több igény: több költség, nagyjából így tudnám összefoglalni. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenről le kell mondanod, csak azt gondold át (hacsak nem korlátlan a költségvetés), hogy mire van igazán szükséged, mi tesz boldoggá, és minek a hiányával tudsz együtt élni.

Araakadémia tanács

Mielőtt megrendelsz egy szolgáltatást, legyen az ruha, menü vagy dekoráció, gondold át, hogy mit is szeretnél. Erre fogsz ugyanis árajánlatot kapni, és magadat csapod be, ha menet közben folyamatosan módosítva csúsztatod felfelé a kezdetben tartható költségvetést, és emiatt esetleg olyan dologról is le kell mondanod, ami nagyon fontos lenne a lelkednek. Próbálj fontossági sorrendet tartani, vagyis nem biztos, hogy néhány ezer forint megspórolásán sokat kellene vívódnod, ha ez idő alatt egy rossz döntéssel esetleg a többszörösét veszíted el.

Szerzőnk esküvői tanácsadó

cikk-tipus-linkek

Ne rettegd végig az esküvődet!

Esküvői bakik: Sértődések a lagzi miatt

Esküvői bakik: ne a pár cipelje a boroshordót!

Esküvői bakik: ne kínozd a vőlegényedet!

Esküvői bakik: ne a barátnő adjon tanácsot!

Esküvői bakik: A menyasszony madárijesztő

Esküvői bakik: Ne nyáron menjünk férjhez!

A lenge, csipkés menyasszonyi ruha a menő

Merész menyasszony átlátszó krinolinnal

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.26 06:15:32VCsaba

    Kiegészíteném azzal, hogy gyakran a pár olyan dolgokra is költ, amire nem feltétlenül kellene. Ilyenkor, főleg ha szűkösebb a büdzsé, esetleg kimaradhat más fontosabb dolog, mert a végére egyszerűen már nincs rá keret. Ez főleg akkor szokott előfordulni, amikor a tervezés nem fontossági sorrendben zajlik. Célszerű tehát a legelején a szolgáltatási listát a fontosabbtól a kevésbé fontosig egyfajta rangsort felállítva haladni és a végén kihúzni azt, amire már nincs keret. Lehet, hogy lemarad majd a jégszobor vagy még pár egyéb, kevésbé funkcionális dolog a végére, de legalább nem kellett spórolni a fontosabbakon.


  • 2010.04.28 00:15:11miso_frames

    Igen, de van pár program, ami szerintem jobb a megszokottaknál. Mi fényképekből készítünk meglepetés filmet, amelyet az ifjú pár az esküvőn lát először és nagyobb sikere van, mint mondjuk a tortának. A fényképek megmozdulnak, mindig nevet a násznép, kár, hogy kicsit kell érteni a programokhoz, mert akkor elterjedtebb lenne és ez tényleg jó program!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta