KEDVENCEK

Edd meg a kutyádat!

2009. december 1., kedd 15:36

edd-meg-a-kutyadItt az ideje, hogy megegye a kutyájátRobert és Brenda Vale könyve számításokat tartalmaz házi kedvenceink ökológia tehertételéről, az INBÉ-értékükről azonban nem, mert inkább a föld ökológiai egyensúlya érdekében meghozandó döntésekre fókuszál.

cikk-tipus-altalanos

Robert Vale kutató, tudós, az új-zélandi Auckland Egyetem professzora.

Brenda Vale építész, jelenleg férjével Waiheke szigetén (Auckland mellett) él, a wellingtoni Victoria Egyetem ösztöndíjas kutatója. 

Egy közepes méretű kutya 164 kg húst, 95 kg gabonát eszik meg egy év alatt aminek létrehozásához 0, 84 hektár szántóföldre van szükség. De ha nagytestű a kutya - mint egy német juhász, akkor 1,1 hektár föld kell a táplálásához. Egy átlagos macska ökolábnyoma 0,15 hektár. Egy átlagember a fejlődő világban 1,8 hektár Földből él, a fejlett világban viszont 6 hektárból.

Nehéz lenne meggyőzni a húsevőket, hogy legyenek vegetáriánusok a Föld kedvéért. De a gazda dönthet úgy, hogy kisebb kedvencet választ - hörcsögöt, nyulat, aranyhalat.

Robert Vale a Reuters-nak adott interjúban azt mondta, nem a kutyatartástól akarja elriasztani az embereket. Az volt a célja, hogy megértesse, át kell gondolnunk, hogy mennyit költünk a Föld javaiból, és döntenünk kell, mire költünk inkább. A lényeg az, hogy a fenntarthatóság választási kényszerek elé állít bennünket - mondta a szerző -, amelyek legalább annyira nehéz döntések, mint megenni a kutyánkat. Egy biztos nem elég annyit tenni a fenntarthatóság érdekében, hogy lecseréljük az égőket, és vászonszatyrot viszünk magunkkal, ha vásárolni megyünk.

 

cikk-tipus-kulsolink

Wikipedia.org: Brenda és Robert Vale

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.02 00:30:50rezsöatya

  A zilyen hülye minek él? Robert meg Brenda mennyit zabál itt a Földön? Lőjék főbe magukat, oszt nem borul az ökológiai egyensúly! Nem a kutyák teszik tönkre a világot, hanem az emberek. Meg aztán elég nehéz lenne malamut helyett aranyhalakat befogni a szán elé...Meg milyen lenne a vakvezető hörcsög?

 • 2009.12.02 09:23:32szőkelány

  hát igen, rezsőatya, minden bizonnyal igazad van, hiszen Budapest is tele van például kutyaszánnal, amelyek nyilván nem tudnának közlekedni megfelelő mennyiségű malamut nélkül... a fajtiszta kutyák többsége bizony házikedvenc, nincs feladata, csak azért tenyésztik ebben a nagy számban, mert van rá fizetőképes kereslet. aláírom, hogy házikedvencként is lehet fontos szerepe, mondjuk egy magányos öreg esetében... és azt is tudom, mennyire máshogy nő fel a gyerek, ha születésétől van mellette egy kutya... tehát abszolút kutyabarát vagyok. de attól ez a dilemma még nem hülyeség – a magam részéről úgy oldom meg jó rég óta, hogy egészen egyszerűen mindig valami kóbor ebet fogadok be, miattam ne nőjön a mesterségesen magas számuk.

 • 2009.12.02 09:25:56szőkelány

  ja, és jó provokatív a könyv címe, de ül. mert lehet innen is nézni: esőerdőket vágunk ki és őslakosokat üldözünk el élhelyükről, hogy szóját termeljünk a kutyáknak, és a kutyatáp alapjául szolgáló állatoknak. például.

 • 2009.12.02 11:51:32rezsöatya

  OK, szőkelány, igazad van, a magányos öreg gyakoribb mint a kutyaszán...(én már rég lecseréltem Bp-et messzi vidékre, azért ez jutott eszembe). Mondjuk azért vidámabb lenne Bp. kutyaszánokkal! :-)))

 • 2009.12.02 11:53:15rezsöatya

  tisztellek a befogadásért.

 • 2009.12.03 12:20:25alte trottel

  Itt az ideje, hogy megegye az Ahmedját – Robert és Brenda Vale könyve számításokat tartalmaz házi kedvenceink ökológia tehertételéről, az INBÉ-értékükről azonban nem, mert inkább a föld ökológiai egyensúlya érdekében meghozandó döntésekre fókuszál.

  Egy közepes méretű Ahmed 0.64 kg húst, 1.5 kg gabonát eszik meg egy év alatt -A SAJÁT TERMELÉSÉBŐL- aminek létrehozásához 284 hektár szántóföldre van szüksége, ehhez évente feléget 2318,7 hektár esőerdőt. Ahhoz, hogy a (egyébként tökéletesen fölösleges, sőt emberi és ökológiai, ökonómiai szempontból egyenesen káros) létét fenntartsa, noch dazu elő tudja állítani az egyetlent, aminek bővített újratermelésére képes, a 23 darab kis Ahmedet, évente elfogyaszt 203.7 kg húst, 1749 kg gabonát, cca 2007 USD értékű gyógyszert és vakcinát - SEGÉLYBŐL. De ha nagytermészetű az Ahmed - azaz 2-3-4 Leilát is tart a sufniban, akkor 893 hektár föld kell a táplálásához. Egy átlagos kutya ökolábnyoma 1,5 hektár, egy macskáé 0.4 hektár. Egy átlagember a fejlett világban viszont 6 hektárból nem csak megél (Ahmedékhez képest durvajól), de még erdősít, meliorizál, környezetvéd és ráadásul az INGYENESEN Ahmedéknek ajándékozott rendszeres élelmiszer, gyógyszer, stb. segélyekkel is gyötri szegény fejlődőt. Amiért az Ő k. anyját.

  Nehéz lenne meggyőzni az erdőégetőket, hogy tanuljanak meg legalább a kora középkor európai fejlettségi szintjén gazdálkodni a Föld kedvéért. De a gazda dönthet úgy, hogy az Ahmedek helyett kisebb ökolábnyomú, erdőket békén hagyó kedvencet választ - kutyát, macskát, lovat, elefántot, krokodilt, vízilovat, hörcsögöt, nyulat, aranyhalat, kékbálnát. És hagyja az Ahmedeket élni , ahogy a maguk erejéből képesek.

  Robert Vale a Reuters-nak adott interjúban azt mondta, nem az Ahmedtartástól akarja elriasztani az embereket. Az volt a célja, hogy megértesse, át kell gondolnunk, hogy mennyit költünk a Föld javaiból, és döntenünk kell, mire költünk inkább. A lényeg az, hogy a fenntarthatóság választási kényszerek elé állít bennünket - mondta a szerző -, amelyek legalább annyira nehéz döntések, mint megenni az anyósunkat. Egy biztos, nem elég annyit tenni a fenntarthatóság érdekében, hogy lecseréljük az égőket, és vászonszatyrot viszünk magunkkal, ha vásárolni megyünk.


  Robert Vale NAGYON brit tudós
  Brenda Vale NAGYON ép ítész, NAGYON brit tudós

 • 2009.12.06 19:41:57szőkelány

  alte trottel pedig NAGYON retorikus

  mondhatni túl, mert sajnos ez üres retorika.
  ha a számokat nem csak úgy bepötyögjük a vicc kedvéért, akkor kiderül például:

  - mivel egy átlagos altetrottel ökológiai lábnyoma 6 hektár és Európa (az altetrottelek eredeti élőhelye) népsűrűsége közelíti a 70-et, nem nehéz kiszámolni, hogy az altetrottel populáció húsközpontú élelmezéséhez 4 (!) európányi helyre lenne szükség (ez csak a mezőgazdasági terület). ezek után elég meredek következtetés, hogy az altetrottelek még erdősítenek is meg másokat támogatnak abból, ami nekik van.

  - vonatkozó megjegyzés, hogy más, ha kokalevél, a perui indián felégeti a szomszédos őserdőt, mert nincs mit zabálni adni a kisindiánoknak, és más, ha azt az esőerdőt idegenek égetik fel, akik szeretnének még egy bernáthegyit a kertbe... de nekik ugye nincs helyük megtermelni a szóját, amivel a marhát etetik, akiből a royal canin lesz.

  - ahmed, a szapora képét kicsit módosítanunk kell, mert sokleilás-húsevős ahmedek léteznek, de azért belőlük nincs olyan sok, hogy számítűst alapozzunk rá. továbbá értelmetlen a kép, nem lehet az ember egyszerre húsevő és szegény. (körülbelül 4 milliárd ember napi 2 USD alatt él, abból nem veszel tesco-párizsit)

  - tehát ahol az emberek igazán sokan vannak, és csak szaporodnak, ott általában nincs többnejűség és nem esznek húst. vizsgáljuk meg ezért ahmed, a szapora helyett az indiai babaji esetét.

  - babajinak nincs melója, van viszont szép felesége, szerencsére buddhista, lehet kettyinteni bármikor. adva van a vallása és a pénztárcája, így húst sosem esznek, növényi tápanyagból is az európai kalóriabevitel negyedét veszik magukhoz, ahogy rendes nyomorgókhoz illik – ökológiai lábnyomuk valószínűleg a 0.1 hektárt sem éri el fejenként. vagyis amikor babaji családja húszfősre duzzad az esti hancúrok okán, még mindig csak egy átlagos altretrottel ökológiai lábnyomának harmadát hagyják maguk után.

  az az egy kérdés marad, altetrottel, hogy... legalább kényelmes?

 • 2009.12.07 19:59:51alte trottel

  Ez is egy fajta érveléstechnika, az utóbbi időben már nem csak az európai ballib mainstream, hanem a hazai elmejobbant világmegváltók is ezt alkalmazzák. Ha kellemetlen, beszűkült világképünkhöz nem passzoló véleménnyel találkozunk, akkor jöjjön a DEL gomb. Kényelmes, gondolkodással nem kell fárasztanotok agyacskátokat és nem fenyeget a veszély, hogy ESETLEG mégis fel kell adni a kényelmes "Raus mit Uns" álláspontot.

  Sebaj. Ha egy elmeroggyant ballib "kutató, tudós" (ÉPÍTÉSZ!) és neje, a szintén elmeroggyant ballib "kutató, tudós" (ÉPÍTÉSZ!) kijelenti, hogy az "ökológiai lábnyom" 6 hektár, akkor ha a fene zabálja két pofára a fenét, akkor is HAT HEKTÁR, (ÉRTED, KÖCSÖG?). És ha egy nyugalmazott agrármérnök azt meri állítani, hogy ez baromság, mert a mára már nem a világ élvonalába tartozó magyar mezőgazdaságnál is legfeljebb a tizede, akkor az _Ő_ prosti mamáját és a sztálini "annál rosszabb a tényeknek" alapelv szerint gyorsan töröljük, mielőtt még másokat is megzavarna a rohadék.

  Értek én a finom célzásból, de azért remélem, hogy akadnak még olyanok is, akik GONDOLKODNI is tudnak.

 • 2009.12.07 22:13:08szőkelány

  nem akarlak megzavarni, mert láthatóan élvezed, de mivel az első, ahmedes bejegyzésedet senki sem törölte, gyenge szőkelányos felfogásommal csak arra tudok következtetni, hogy semmi bajuk azzal, hogy gondolkodsz... csak azzal, ahogy beszélsz. ez a legsötétebb európai normákat is alulmúlja, pedig lássuk be, Európa tényleg nem a kultúra fellegvára. Én speciel olvastam azt, amit töröltek, és nem támadt kedvem beszélgetni veled.

 • 2009.12.07 23:00:22alte trottel

  Szöszke!
  Akar veled beszélgetni a Kozarek. A beszélgetéshez vagy két hellyel-közzel hasonló ismeretszinten álló emberre van szükség, vagy a kevesebb (aka zérus, netán negatív tartományú) ismeretekkel megvert legalább legyen nyitott a tényekre.
  Nem fogok itt hosszú előadást tartani arról, miért is annyira eszement farokság a két jobb sorsra érdemes pallér firkálmánya, legyen elég annyi, hogy az _ÁTLAGOS_ fejlett világbeli, mérsékelt égövi termőföld 0.84 hektárja _NEM ANNYIT_ terem, mint amennyit ők számolnak. Hanem gabonából _ÁTLAGOSAN_ 3400 kg-ot, amiből _ÁTLAGOSAN_ 1000 kg élőállat jön létre.
  (Nem Leningrádban és nem Volvokat...)
  Ami pedig a kulturáltságot illeti, nem tudom hány helyen _ÉLTÉL_ eddig az európai kultúrkörön kívül, de egyet kétség kívül el kell ismerned, még szélballib létedre is. _ITT, NÁLUNK_, ebben az átkos elnyomó, kizsákmányoló, neokolonialista euro-atlanti, zsidó-keresztény kultúrában már egy ideje nem a torokelvágás, a megkövezés, a máglya, a machete, a kalasnyikov és a pokolgép a végső érv egy nézeteltérésben. Legfeljebb a másik vélemény törlése, és ez néhány grádiccsal magasabb rendű megoldás, mint az általad olyannyira csodált _MÁS_ kultúrákban szokásos, bár kétség kívül, az övék adott esetben hatékonyabb.

 • 2009.12.07 23:41:04szőkelány

  ezek szerint kényszerítenek, mert mégiscsak nekem beszélsz.
  akkor már azt is értem, miért vagy ingerült.
  szívj el egy cigit

  a szöszke a didikkel

 • 2009.12.08 06:52:51alte trottel

  Esetleg a tárgyhoz?
  Szóval? Hány hektár az a hat hektár? És ki is teszi tönkre a Földet? Az, aki a talaj termőképességét nem hogy nem kizsarolva, de azt _FOKOZVA_, a környezetet óva, a maga területén megtermeli önmaga _EGÉSZSÉGES ÉS VÁLTOZATOS ELLÁTÁSÁN KÍVÜL_ még a könnyűipar alapanyag szükségletét _VALAMINT_ még másik 4-7 ember élelmét, vagy az aki számára már az is elérhetetlenül hatalmas kulturális ugrás, hogy a hegyes ásóbot helyett legalább egy nyomorult faekét odakössön egy sovány tehén mögé?

  Köszönöm, ennyi.

 • 2010.02.21 12:09:42oncogito

  Az élőlények otthona a Föld, valamennyi élőlényé.
  És az embernek kellene úgy élnie, hogy jusson mindenkinek hely benne.

  Egyébként a kutya nem csak elvesz táplálékot.
  Azzal, hogy az ember tartja, használati cikkek iránt nő meg a kereslet és egész iparágak élnek belőle. Ha hirtelen egyetlen kutya sem lenne, bizony sokan maradnának munka és megélhetés nélkül.
  Az emberek zöme nem tud összefüggéseiben gondolkozni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta