KEDVENCEK

Ahogy egy nő lomtalanít

2009. november 3., kedd 06:53

lomtalanitBizony mondom, ahogy egy nő lomtalanít, nem lomtalanít úgy senki! Különösen ilyenkor ősszel, amikor a  megsokasodott tárgyi feleslegtől igyekszünk megszabadulni. Alapszabály: ha már kitetted, soha semmit ne vigyél vissza a lakásba!
Kedden találtam meg a cetlit a postaládában, miszerint a polgármesteri hivatal értesít, hogy szerdán, azaz másnap kezdetét veszi a nagy tavaszi lomtalanítás, majd következett még egy kis felsorolás, hogy mely hulladékok (gumiabroncs, építési törmelék, zöldszemét) nem minősülnek lomnak – egyébként kellmes napot kívánt nekünk a hivatal minden dolgozója. Hogy speciel kicsit késve érkezett a szórólap, s hogy így aztán se időm, se kedvem nincs lomtalanítani, az ugye nem rájuk tartozik.

Pedig a lomtalanítás értéke mind a közösségre, mind az egyénre vetve őrült lehetőségeket rejt magában. Egyrészt ugye egyesek megszabadulnak az általuk lomnak, feleslegnek, kacatnak minősített tárgyaktól, mások viszont roppantmód örülnek a látszólag használhatatlan gyerekjátéknak, porosodó könyveknek, a Ludas Matyi című újság 1957–58 bekötött példányainak, a kétlábú tonettszéknek, fületlen nyulaknak és az úgyszintén fületlen bőröndöknek. Nekik ugyanis ez hiányzik a boldogságukhoz. És így minden rendben is lenne.

Törött, csorba? Akkor meg minek?

Csakhogy, amennyiben egy nő lomtalanításra adja a fejét, gyakorlati tapasztalataim szerint azzal csak a baj van. Példának okáért itt lennék én. Be kell, hogy valljam őszintén, nekem minden egyes darabért fájt a szívem. Bizonyára antik darab vagyok én magam is, képtelen vagyok tudomásul venni, hogy ebben a világban a változás jelenti az állandóságot. Hogy mindaz, ami ma a csúcsra járatott technikának köszönhetően remek, az holnap múlt idő, holnapután pedig kidobandó felesleg. Meg kissé mániásan ragaszkodom a régi dolgokhoz, valami furcsaság támad a szívem környékén, olyan jó kis bizsergető érzés, amikor a kezemmel végigsimítok, mondjuk, egy-egy kis szecessziós csorba csészén, egy régi faládán, ilyesmiken. Aztán persze rájövök, hogy az a csésze túlságosan is csorba, alig látszanak rajta a festett minták, a láda meg szúette és nem záródik, szóval csak lom.

Nem sorolom tovább, rátérnék a lényegre. Az alábbi pontokban összefoglalnám a legfontosabb teendőket lomtalanításkor.

Mit tegyen a nő, ha lomtalanít?

arrow_orangeLegalább a lomtalanítás előtt két nappal könyörtelenül vessen számot a lakásban felhalmozódott, amúgy használaton kívüli tárgyakkal. Kérje meg ugyanerre a gyerekeket is.
arrow_orangeErősítse meg a szívét, és azonmód pakolja őket egy fekete nylonzsákba. Soha ne kérdőjelezze meg az első döntést! Ami eddig nem hiányzott, ezentúl sem fog.
arrow_orangeA megfelelő napon az összegyűjtött lomokat helyezze a kijelölt helyre.

Mit ne tegyen a nő, ha lomtalanít?

arrow-lblueSoha ne hallgasson arra belső hangra, ami azt súgja: jó lesz ez még valamire! Ami lom, az lom.
arrow-lblueNe dőljön be párja, gyerekei esdeklő tekintenének, amennyiben nem kerülnek ki a lakásból a felesleges tárgyak, úgyis neki lesz velük dolga, és pakolgathatja őket ide-oda egy újabb lomtalanításig.
arrow-lblueAz utcára kitett kacatokból soha, de soha egyetlen tárgyat se vigyen vissza!
arrow-lblueAmennyiben a helyi lomtalanító brigádok széttúrnák a gondosan összekötözött zsákokat, akkor se foglalkozzon a maradékkal, egy újabb brigád is eltüntetheti, végül a szemetesek elvégzik az utolsó simításokat.
arrow-lblueEz talán a legfontosabb: ne gondolja azt, hogy mások feleslegének helye van az ő lakásában! Így ugyanis eléri a kiindulópontot: a tárgyak eluralják lakását és életét.

Ne feledd: ami lom, az lom – szabadulj meg tőle! A lomtalanítást pont erre találták ki!

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta