KEDVENCEK

Párválasztás: vakká tesz a fogamzásgátló?

2010. január 26., kedd 09:46

antibebiA fogamzásgátló befolyásolja a nők szexuális vonzódását, ráadásul bekavarhat a férfiak párválasztási preferenciáiba is – biztosat nem tudni, de a tanulmányok egyre inkább erre utalnak. A probléma legalább százmillió nőt érint.

cikk-tipus-altalanos


Szakmai berkekben hevesen vitatott kérdés, hogy a nők hormonális védekezése enged-e szabad választást a férfiaknak, hogy valóban a leginkább hozzájuk illő partnert válasszák ki maguknak. A kérdés az, hogy a tablettával bevitt hormonok által generált látszatterhesség befolyásolja-e a férfiakat abban, hogy annyira attraktívak találjanak egy nőt, hogy partnerül válasszák maguknak?  

Alexandra Alvergne és Virpi Lummaa a Sheffield Egyetem két kutatónője számtalan, már publikált vizsgálati eredményt elemzett és foglalt össze. Arra következtettek, hogy a hormonális fogamzásgátlók nem csak a nők férfiakkal szemben állított elvárásait változtatják meg, hanem befolyással vannak a férfiak nők iránti vonzódására is.

Hogy ezek a hatások olyan általános érvényűek-e mint, ahogy az elméleti modellek ezt előrevetítik, hogy befolyással lesznek-e az utódok testi, lelki egészségére, illetve a népesség összetételét milyen irányban tolják el, még nem megválaszolható. A hosszú távú következmények vizsgálatával még egyetlen tudóscsoport sem foglalkozott, állapítja meg a két angol kutató. 

Bár a két kutatónak sem sikerült a kérdést egyértelműen megválaszolni, de mindenképpen meghatároztak egy új irányvonalat, miszerint: valamennyi figyelembe vett tanulmány arra utal, hogy a hormonok befolyással vannak a nők szexuális vonzódására, és minden valószínűség szerint, változást idéznek elő a tényleges párválasztásban is. 

A természetes ciklus során, a peteérés előtti termékenységi szakaszban, bizonyos hormonok koncentrációja eléri a maximumot, ami mérhetően befolyásolja a nők lelki állapotát, különös tekintettel a bennük kialakult férfiképre. Ezért figyelhető meg az a jelenség, hogy a nők, ebben a fázisban, erősebb vonzódást mutatnak a maszkulin, domináns, szimmetrikus arcvonásokkal (a jó gének jele) férfiak iránt, akiknek kibocsátott illatanyaga a sajátjuktól egyértelműen különbözik. Az utóbbi a bizonyos immunjegyek, az úgynevezett. MHC-fehérjék közötti különbözőségek mértékét mutatja: minél nagyobb ez a kombinációs érték, annál védettebb az utód a betegségekkel szemben.

A fogamzásgátló tabletta ezzel szemben a teljes ciklus alatt relatív azonos szinten tartja a hormonkoncentrációt, és ennek következtében eltűnik a nők vonzódása a maszkulin férfiak iránt, helyetteválasztásuk a tartósan megbízható, hasonló MHC-proteinekkel rendelkező, kevésbé domináns férfiakra esik. Ezzel egy időben elmarad a vonzerőnek a termékenységi időszakot egyébként jellemző növekedése.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők jellemzően inkább gondoskodó partnert választanak, és szem elől tévesztik az alapvető célt, hogy az optimális génkombinációra rátaláljanak. Az utód szempontjából ennek ismét következményei lehetnek – például egy késleltetett fogantatás, vagy a gyermekek kevésbé robusztus alkatának formájában. Hogy ezek a hatások a mindennapi életre milyen hatással vannak, sürgősen tisztázandó – a világon ugyanis körülbelül 100 millió nő él a hormonális fogamzásgátlással.

 

cikk-tipus-linkek

9 lépés a szülőszoba felé
Soron a babaprojekt
Ha az óvszer báránybőr lenne

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta