KEDVENCEK

A kutyák a férfi gazdákat ismerik el falkavezérként

2011. május 13., péntek 10:43

A Discovery News internetes felülete idéz egy tanulmányt, miszerint azok a kutyák, akiknek férfi gazdájuk van - főleg neurotikus férfi -, gyakrabban közelítik meg gazdájukat, mint ha nő a kutyatulajdonos. Ez ettől még nem jelenti, hogy a kutyák inkább a férfiakat kedvelik.

Egyre több bizonyíték gyűlik annak igazolására, hogy a házi kedvencek tulajdonosainak neme és személyisége befolyásolhatja az állat társas vonzódását a személyhez.

Nemrégiben például egy vizsgálat azt állapította meg, hogy a macskák és a nők között különösen szoros kötelék tud kialakulni. Néhány kutató, aki a macskás kísérletben vett részt, most a kutyák és az ember kapcsolatát vizsgálja. Így akár az is igazolódhat, hogy a kutya tényleg a (férfi)ember legjobb barátja.

"A kutyák gazdájuk neme iránti érzékenysége abból fakadhat, hogy a kutyáknak egykor a farkasok voltak az őseik. Náluk pedig a nemek jellegzetesen különböző társas szerepeket töltenek be" - nyilatkozta Manuela Wedl, a tanulmány egyik szerzője a Discovery Newsnak.

Igazából itt is a kisugárzás számít

Nagy Vera kutyaoktató nem lát olyan tendenciát az ember és a kutya kapcsolatában, ami arra utalna, hogy vannak az ebeknek olyan preferenciái, miszerint nőkhöz vagy férfiakhoz vonzódnának inkább.

Úgy látja, egy kutya arra vágyik, ha egy emberi családba lép, hogy a kutyafalkákhoz hasonló viszonyok alakuljanak ki, vagyis világos szabályok vonatkozzanak rá, és ezáltal megtalálja a család-falkában a helyét, a rangsorban el tudja magát helyezni.

"Egy kutyán két gomb van: egy igen és egy nem" - mondja. "Nem képes köztes helyzeteket megérteni, mint az »akkor ha« és a »talán«. Ingerekre válaszol ösztönszerűen. Ezért fontos, hogy a gazda következetes legyen vele, mert ha így van, neki nem kell gondolkodnia, helyzetekre megoldást találnia, hanem a falkavezér mondja meg, mikor mi a teendő, és mikor van az, amikor semmit sem kell csinálni" - magyarázza. "Ha egy gazda a kutyája felé a magabiztos nyugodt erőt tudja sugározni, az a kutyának a harmóniát jelenti. Az viszont igaz, hogy kor és személyiség nagyban befolyásolja, hogy ki képes erre és ki nem."

A bécsi egyetem munkatársai: Manuela Wedl, Kurt Kotrschal projektvezető és kollégáik  megfigyelték és elemezték, hogy kutyák és tulajdonosaik hogyan lépnek kölcsönhatásba egymással a kísérlet folyamán.

Hím kutyák tulajdonosait: tíz férfit és tizenkét nőt vontak be a tesztbe. Egyenként végeztették el velük a kívánt kísérletet. Megkérték őket, hogy nézzenek végig tizenöt kutyás képet, amit előzőleg egy szoba falára és ablakaira helyeztek el. Ezután három-három szót kellett leírniuk, ami elsőre eszükbe jutott minden egyes képről. Ez csak egy elterelő hadmozdulat volt a kutyák gazdái figyelmének a lekötésére, mert a tudósok inkább arra voltak kiváncsiak, ami ezután következett.

Ahogy az egyes gazdik a képeket tanulmányozták, a kutatás vezetői beengedték hozzá a kutyájukat. A kutatók azt akarták megtudni, milyen gyorsan megy oda a kutya a gazdájához és meddig marad mellette.

A kísérlet előtt a kutyatulajok kérdőíveket töltöttek ki, amiből következtetni lehetett személyiségtípusukra és a kutyájuk iránti érzelmeikre.

A lelki problémás kutya választása

Neurotikus férfiak és neurotikus kutyáik (az előbbit úgy írták körül, hogy "önbizalomhiányos" illetve "aggodalmaskodó", az utóbbit pedig hogy "kevésbé hangos és agresszív") úgy tűnt, hogy mágnesként vonzzák egymást, hiszen amikor beengedték a gazdához az állatot, nyílegyenesen az emberhez szaladt és ott is maradt. Hasonló természetű nőknél is nagyjából ugyanígy történt.

A tulajdonos személyisége úgy befolyásolhatja a saját viselkedését, hogy vagy hozzájárul vagy gátolja a kutya társas vonzódását. Például az erősen neurotikus kutyatulajdonos inkább egyfajta társadalmi támogatóként tekint kutyájára, igényli is ezért az állandó közelségét. Minél fontosabb a gazdának, hogy a lehető legtöbb időt töltse a kutyájával, annál többet vannak egymás mellett.

A rostocki egyetem munkatársa, Andrea Beetz szintén vizsgálta a kutyák és emberek közti interakciókat. Szerinte az, hogy milyen gyakran megy oda a kutya a gazdájához, nem egyenlő azzal, hogy őt jobban kedveli. "Az, ha a kutya gyakran odamegy a gazdájához - de nem folyamatos a kontaktus - egyrészt mutathat nagyobb vágyat a kapcsolat iránt, de azt is jelezheti, hogy a kutya nem érzi magát biztonságban a gazdájával való kapcsolatban, ezért mindig megerősítésre vágyik" - mondta Beetz.

Beetz véleménye szerint világosan kiderül, hogy a kutya vonzalma a gazdájához sok változón múlik, például a gazda személyiségén és a köztük lévő viszony minőségén. Wedl és kollégái szeretnének egy nagyobb lélegzetű tanulmányt, hogy megtudják, milyen társas vonzódása van a kutyáknak az emberekhez. Az eddigi vizsgálatban csak hím kutyák szerepeltek, emiatt nem világos most még, hogy ez mennyiben befolyásolta az eredményeket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.13 11:56:40radó

  Szerintem ezeknek se kutyájuk, se macskájuk...

 • 2011.05.13 12:28:49oliv08

  10 férfi és 12 nő a kutatás?

 • 2011.05.13 13:15:40magyar bucó

  "Nagy Vera kutyaoktató nem lát olyan tendenciát"

  Az oktató nemének természetesen semmi köze ehhez. :DDD

  Az általam ismert kutyák sokkal jobban engedelmeskednek a férfiaknak.
  Anyukám vizslája nekem és az öcsémnek engedelmeskedett, pedig ritkán látott. Anyukámnak csak akkor, ha olyan kedve volt.

 • 2011.05.13 16:55:44voroske

  Nalunk a kutya nekem engedelmeskedik jobban. A ferjemnek csak akkor ha en nem vagyok ott ,(allitolag ;))
  Ha elmegyunk a kutyaparkba es elcsatangol a ferjem ordithat ahogy akar ra e hederit. En szolok neki rohan mint az eszeveszett.

  Falkavezersegnek semmi koze nincs a nemhez, sokkal inkabb a termeszethez, elletve hogy mi az aki tobb idot tolt a kutyaval illetve annak nevelesevel.

 • 2011.05.13 21:26:00Gerilgfx

  Nekem semmilyen nemű állat nem szokott engedelmeskedni, és az állataim más nemű embereknek sem. Viszont a cipőtalpat már egész jól megértik.

 • 2011.05.14 10:06:40rhubarbjelly

  Ez nem egészen igaz, a kutyáknál matriarchia van, mindig egy alfa-nőstény a főnök. Egy férfi legfeljebb falkatag lehet :-D

 • 2011.05.14 11:21:12Jud.

  Nem tudom velem van-e baj, vagy csak ezzel a cikkel, vagy a kutatással, de ez egy akkora katyvasz. Egymás mellé rakott mondatok halmaza. A cím sincs igazán igazolva stb.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta