Tippek nyúl tartásához

A Húsvétra hazahozott nyúl nagyon aranyos, de valószínűleg egyáltalán nem boldog, és a gyerekek szeretgetésének köszönhetően nem éri meg a Pünkösdöt sem. A plüssállatokkal ilyen gond nincs.

Az Elveszett Állatok Alapítvány szerint a statisztikai adatok azt mutatják, a húsvéti nyulak fele, a baromfi csibék több mint háromnegyede nem éli meg már a pünkösdöt sem. Az állatokat a gyerekek a szó szoros értelemben agyon dögönyözik, és nem a megfelelő táplálékokkal etetik. A szerencsétlen állatok ilyen tartási körülmények között hosszasan szenvednek, egészen az általában hamar bekövetkező halálukig.

Megoldás a kölcsön-nyúl

Megoldás lehet a háztáji gazdaságból egy-két napra kölcsön vett nyúl, amit az ünnepek után megfelelő körülmények közé vissza lehet vinni. Itt azonban érdemes gondolni a stresszre, ami az állatot éri, illetve a gyerekre is, aki valószínűleg nem veszi majd jó néven, ha vissza kell adnia az ajándékát.

Aki mindenképp élő állatot akar tartani, annak be kell tartania néhány fontos alapszabályt. Csibét például semmiképp ne vegyünk, mert már a helyváltoztatás okozta stressztől is könnyen elpusztulnak. Válasszuk inkább a nyulat, lehetőleg törpenyulat, ugyanis ha nagytestű hízónyúl kölykét visszük haza, az pár hónap múlva akkorára nő majd, mint egy kisebbfajta kutya. Egy majdnem tíz kilós nyúl hamar leamortizál egy lakást.

Ha mindenképp nyulat szeretnénk ajándékozni a gyerekeknek húsvétra, akkor informálódjunk a helyes takarmányozásról, tartásról, és gondoskodjunk a megfelelő helyről (terrárium, ketrec) és csak ezután vásároljuk meg. Nem árt egyúttal a gyerekeket is felkészíteni a felelős állattartásra.

Ha nagyon muszáj, akkor így tarts nyulat

Az állat előtt legyen mindig elegendő széna és friss víz. Ha ezek a feltételek adottak, már nem hal éhen. Nyáron a szénát fokozatosan le lehet váltani friss fűre. Reggel-este fél-fél órára kaphat a nyúl zöldséget, gyümölcsöt, de a maradékot a terráriumból mindig el kell távolítani.

Naponta egyszer adható magkeverék, de legfeljebb egy kávéskanálnyi (búza, kukorica, árpa, zab). Száraz kenyeret egyáltalán ne kapjon a nyúl! A fogkoptatásról a széna kovatartalma gondoskodik.

Granulált nyúltáp is adható, ha jó minőségű, de vigyázzunk a hízónyulaknak szánt silány tápokkal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra