KEDVENCEK

Bikicsunáj vs. menő dj – így válassz esküvői zenét!

2011. január 26., szerda 07:47

Sokan hezitálnak a zenekar és a dj között. Ági és Péter a dj felé hajlott, de féltek, hogy hiányozni fog az élőzene, viszont szerették volna a költségeket kordában tartani. Azt javasoltuk nekik, hogy legyen ez is, az is. A dj 80 ezerért jött el, a zenészek pedig 50 ezret kértek. Tippjeinkkel abban segítünk, hogy dönteni tudj, zenekart, vagy dj-t szeretnél-e, és mennyibe kerül a zene. Esküvői SOS, 4. rész

1. rész: Trükkök a helyszínen

2. rész: Megaláztak a kölcsönzőben

3. rész: Fátyolban a romkocsma pultjánál: a fotós kiválasztása

Anyagilag jelentős eltérés lehet egy zenekar és egy dj fellépési díja között, de természetesen sok árnyalat van az esküvői zenei palettán.

700 000 forint, ami kijön 100-ból is

Kriszta és Gábor mindenképp élőzenét akart, és legalább hat fős zenekart, sőt pontosan tudták, kiket, így egyszerű volt a dolguk, mert már sok buliban találkoztak velük. Széles zenei paletta, igényes hangzás, megnyerő külsejű zenészek, és kiváló angolság: mindez 700 000 forintért.

Rita és Attila kedvenc dj-jéhez ragaszkodott, hangtechnikával megúszták 100 000 forintból. De mi a helyzet azokkal, akik nem engedhetnek meg maguknak tetemes összeget, mégis szeretnének élőzenét, esetleg hezitálnak zenekar és dj között, és nem tudják kit érdemes felkérni?

Tény, hogy a jó zene a kulcs egy emlékezetes lagzihoz, mert ha finomakat az ételek, van ital bőven, és még a tánc is beindul, az már fél siker (a másik feléről a későbbiekben).

3-5 fős csapatnál nincs szükség több zenészre

Aki csak zenekarban hajlandó gondolkodni, a saját ízléséből induljon ki. Ha ki nem állhatod a mulatóst, ezt érdemes már érdeklődéskor tisztázni a bandával. De ne feledkezzünk meg a saját és a család, illetve a baráti kör kedvenc előadóiról, számairól sem. Az anyagiak tekintetében elmondható, hogy minél többtagú a zenekar, annál drágább a gázsi, kivéve a sztár zenészek esetében, ott elég nagy a szórás.

Általánosságban 3-5 fős csapatnál nincs szükség nagyobbra, ez már elegendő hangszert és legalább egy jó énekest jelent. A helyigényükre mindig ügyelni kell, erősítők, zenészek, kábelek, erre mindig kérdezzetek rá és a helyszínnel is egyeztessetek!

Nikiék helyszínén nem volt kellő mennyiségű áram az erősítőkhöz, de szerencsére az ELMŰ még szombaton is be tudott kötni plusz ampert.

Találkozz a zenekarvezetővel, ne csak az ügynökével!

Ha az ismeretségi körből senki sem tud ajánlani, marad a netes böngészés, vagy ha van esküvőszerveződ, ő is biztos tud ajánlani. Bárhogy is legyen, egy a lényeg: élőben muszáj meghallgatni, megnézni őket, a netes demo nem elég. Mindig találkozzatok a zenekarvezetővel is, ne csak az ügynökükkel!

A legtöbb banda fellép valahol, ha máshol nem is, egy céges rendezvényen, akár esküvőn megleshetitek őket, beszéljétek meg velük a lehetőségeket. Amennyiben tetszik a látvány, a többi már gyerekjáték, egy kis egyezkedés, útiköltség, pihenőidő tisztázása, időpontfoglalás és kész.

Lehúzás: ha kell ráadás

Szerződni érdemes, ebben nem csak a gázsit, hanem a rendelkezésre állási időt (Timi és Laci esküvőjén a buli tetőfokán, éjféltájban közölte a banda, hogy eddig maradnak a megállapodás szerinti összegért, ha „ráadás” kell, óránként 45 ezerért hajlandóak tovább játszani), és a zenekar saját fogyasztását is rögzíteni lehet. Akinek belefér a büdzsébe, felajánlhatja, hogy megvendégeli a zenészeket is, általában nagyon hálásak érte. Csak úgy menjünk zenekarnézőbe, hogy rákérdezünk, szabadok-e a kérdéses időpontban.

Ne félj előre fizetni!

Bár sokan rettegnek az előre fizetéstől, aki biztos a dolgában, és fix időpontja van az anyakönyvvezetőnél, papnál, az bátran fizessen foglalót, mert a népszerű esküvői szolgáltatókat többnyire már az év elején elkapkodják. Paráztatásról szó sincs, inkább gondos előkészítésnek neveznénk, mert könnyen előfordulhat, hogy egy júliusi esküvőre márciusban keresgélve túl sok kompromisszumra kényszerülhettek. Persze van aki last-minute is képes szervezni, de a tapasztalat azt mutatja, a legtöbb párnál nem ez a cél. Ha egy esküvőn valamilyen probléma adódik, legtöbbször az előkészítés hiányossága okozza. Persze mindenre képtelenség felkészülni, de rengeteget számít a gondosság, ha tetszik, ha nem, az esküvőszervezés ilyen műfaj.

Dj-t választani szintén nem könnyű feladat, de ha határozott elképzelésetek van a zenei stílusokról, amit elfogadhatónak tartotok egy lakodalomban, már szűkülhet a kör. Csakúgy, mint bármelyik más szolgáltatónál, itt is azt javasoljuk, hogy szűkítsétek a kört két-három szimpatikus szakemberre.

Mobil mikrofonhoz ragaszkodjatok! Kellő italozás után biztos vannak a társaságban, akik szívesen magukhoz ragadják a mikrofont egy-két szám erejéig. Meg aztán a beszédeknél, tósztoknál is jól jön, ha nem kell kiabálni.

A dj olcsóbb és a kedvencedet eredetiben adja

Sokan hezitálnak a zenekar és a dj között, és nehezen döntenek, melyik legyen a befutó. Több szempontból is átgondolhatjuk a választást. Alapesetben a dj olcsóbb választás, mint a zenekar (kivéve az egy személyes szintis előadókat), és előnye, hogy a kedvenceket eredetiben hallhatjátok (pl. Michael Jacksont kevesen tudják hitelesen előadni), egy felkészült dj sokkal szélesebb repertoárban játszik, és könnyebben teljesít spontán kéréseket. Az élőzene varázsa viszont pótolhatatlan sokak számára, és nem tudnak elképzelni egy esküvőt nélküle.

Ági és Péter a dj felé hajlott, de féltek, hogy hiányozni fog az élőzene, viszont szerették volna a költségeket kordában tartani. Azt javasoltuk nekik, hogy legyen ez is, az is. Először megijedtek, hogy az egekbe szöknek a költségek, de sikerült találnunk egy számukra optimális megoldást.

A vacsora alatt jött egy háromfős szalonzenekar kb. két óra időtartamra, vacsora után pedig a dj indította a táncot, a pár közös dalával (egy Frank Sinatra dal volt). A dj 80 ezerért jött el, a zenészek pedig 50 ezret kértek. Vacsora alatt lehet kérni bárzongoristát, hárfást, tangóharmonikást. Két órát kb. 40-60 ezerért vállalnak.

Egy igényes zenekar százötvenezernél kezdődik

Nagy döntés lehet, hogy kit válasszunk, de mindenképp csak olyat, akit már hallottunk valahol, és nem az esküvő napján kell bizonyítaniuk.

Ha sikerült kiválasztani a zenészt, megvolt a találkozó, és megegyeztetek, akár mailben is küldhettek zenei listát azoktól, akiket hallani szeretnétek a  nagy napon, de ne feledkezzetek meg a nem bulizenékről sem: a szertartás sokkal romantikusabb, ha alatta zene szól.

Egy szép szám a menyasszony bevonulójához, a gyűrűhúzáshoz, csókhoz, és szülőköszöntéshez mind a ti választásotok lehet, egy ütős kivonuló zene a szertartás végén, pedig biztos felejthetetlenné teszi az esküvőt. Ja, és, ha lesz betanult táncotok, annak a zenéjét se felejtsétek otthon.

Ha valakit nagyon szerettek az épp aktuális zenei tehetségkutatóból, megkérhetitek, énekeljen nektek pár számot az esküvőtökön. Ha még tovább tud menni haknizni szombaton, talán megfizethető áron eljön hozzátok.

Jövő héten az esküvők másik lényeges eleméről: a dekorációról írunk.

Révész Anna és Seybold Anett esküvőszervezők

www.allyouneed.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.26 09:57:59Brannagh

  Namármost szerintem amiről a szerző súlyosan megfeledkezik, az a bizonyos nem fővárosba illő szokás, amit az országban mindenhol máshol 99%-os gyakorisággal megcsinálnak: a vonulás. Ugyan előferdül, hogy a templom és az anyakönyvvezető távol van egymástól, vagy az egyik-másik a lányos háztól, és emiatt autóval is kell közlekedni, de leggyakrabban valamilyen útvonalrészletre beszervezik a gyaloglást. Ehhez a részhez pedig feltétlenül szükség van a zenekarra. Egyrészt, mert nem gyászmenetről van szó, másrészt, mert egyben tartja a népeket, ugyanis a zenekar mindig leghátul halad. Technikai szempontból viszont nem a legjobb megoldás a hárfás ide ugye :) sem a dj. Így ha valakinek más lenne a zenei ízlése-elvárása, akkor sajna muszáj lenne két zenekarra számítani, már alapból.
  Nekem egyébként nagyobb gondot okoz, hogy a zenei ízlésünk erősen eltér a barátokétól és a rokonságétól. A mulatóstól sikítást kapok, míg ők épp ezt kedvelik. Muszáj lesz valahogy ésszerű kompromisszumra jutni, de arra gondoltunk, hogy éjfélig szerződünk egy zenekarral, akik tudnak játszani a menetnek is, és a nagymamik igényét is kielégítik, de azért van pl rock'n roll repertoárjuk is. Éjfél után pedig az egyik haver karaoke-s cégétől rendelünk méltányos áron egy dj-t.

 • 2011.01.26 10:04:01Palex

  Akiket melegen tudok ajánlani:
  [link]
  Két esküvőn voltunk vendégek, ahol ők zenéltek, ezek után nem volt kérdés, hogy a mi esküvőnkön is ők legyenek.
  Nem bántuk meg.
  Igaz, 180e Ft, viszont addig zenélnek, amíg van vendég a táncparketten, és nincs felár éjfél után, stb.
  Ja, és ZENÉLNEK.
  Akkor, és azt, amit kell.
  Akkor is, ha nem táncol senki, hogy ne üljön le a hangulat.

 • 2011.01.26 10:23:51Lutsi

  www.fridaynight.hu

 • 2011.01.26 10:42:25scs

  Esküvői Stílusosan - Wedding Design

  [link]

 • 2011.01.26 11:04:06nextband

  Egy főleg esküvőkön fellépő zenekar tagja vagyok, és először is köszönöm a cikkírónak, hogy nem a zenekarok lehúzásáról szólt a cikk, ahogy ez mostanában divat. Sajnos valóban eléggé felhígult a piac, rengeteg színvonal alatti produkció jelent meg, ami lapossá és negatív értelemben emlékezetessé teheti a lakodalmat. 11 év tapasztalata alapján szeretnék tanácsolni pár dolgot a házasulandó olvasótársaknak:
  -Egyetértek azzal, hogy az esemény előtt keressünk lehetőséget az élőben történő meghallgatásra, egy CD soha nem adja vissza azt a hangzást és hangulatot
  -A "zenekarvezetővel való személyes találkozás" nálunk kötelező elem, ha az illető úgymond normális, segítőkész, ne adj' Isten aranyos, az előrevetíti, hogy nem lesz probléma a bandával! :-) Öntelt, flegma, az anyagiakat túlhangsúlyozó emberekkel nem szabad foglalkozni.
  -Kérjünk fotókat/videófelvételt a zenekar előző lagzijairól, már az azon lévő arcok és a táncolók száma árulkodnak a hangulatról
  -Voltak lagzijaink, ahol percre pontos forgatókönyvet készítettek, hogy mikor mi fog történni.. Nem szabad! Bízzuk a zenészre, Ő látni fogja hogy meg szabad-e szakítani a mulatozást egy-egy játékkal, vagy tortával, stb..
  -A drága nem feltétlenül jelent jót!
  -Gyakran jön olyan kérés, hogy "mulatóst" ne játsszunk, kérem higgye el mindenki nekem, hogy mikor "észrevétlenül" csak-csak beszúrunk egyet, akkor arra kerekedik a legnagyobb önfeledt mulatozás. Nem olyan ciki az, mint ahogy manapság próbálják beállítani! :-)

  Jó mulatozást, boldog házaséveket kívánok mindenkinek! :-)

 • 2011.01.26 11:24:13Lutsi

  nextbandhez csatlakoznék, és mélységesen egyetértek vele, tele van a piac haknimatyikkal, ahol pendriveról megy a zene, és arra karaokee-znak... élő zene 160-tól kezdődik. Az olcsójánosoktól meg mindenkit mentsen meg az ég.

 • 2011.01.26 12:45:26Peetee

  Karl KOXX kell az esküvőmre :)

 • 2011.01.26 13:00:46Rollers

  Ha remek élőzene kell:

  rollers.x10.mx

 • 2011.01.26 13:53:43jkyree

  Manapság már sajnos nagyon kevesen hajlandóak ennyit fizetni a zenéért, mégha igényes is... Egyre többen felkeresnek egyszerre több zenész és aki legkevesebbet mondja, azt választják. Általában nem szempont a minőség.
  Egyik ismerősömet tudnám ide én is ajánlani. Hallottam már őket jópárszor játszani, Sláger-Duó néven vállalnak esküvőket is, korrekt áron.
  [link]

 • 2011.01.26 14:02:13regio54

  A "csak mulatóst ne!" kitételt kéretik elfelejteni!
  Az esküvő az ifjú páré, a "buli" a vendégeké, akik között szép számmal akadnak bunyóspityu függők is.
  Egy jó zenekar képes megtalálni az egyensúlyt. Mindenki megkapja a maga ízlésének megfelelő stílusú zenét.
  Egyszer volt szerencsétlenségem egy olyan lakodalomban játszani, ahol az ifjú pár jazz standardokat kért, és még a szünetekben is az általuk hozott jazz CD-k szóltak. Hát, egy élmény volt!
  [link]

 • 2011.01.26 16:52:08Advanced Flight

  regio54: pont ezt akartam mondani; én azt tapasztaltam, hogy minden esküvői buli akkor indul be igazán, ha elkezdik nyomatni a mulatós zenét + az obligát magyar/külföldi popslágereket. Nélkülözhetetlen a Zorba, a Life is life, illetve nem buli a buli, ha kimarad a "Hosszú, fekete haj".
  Namost ezeket az ember hétköznap még véletlen sem hallgatja. De az esküvőn egyszerűen muszááááj :-)

 • 2011.01.26 17:15:12billiboj

  Zenésztapasztalat: a zenészen spórolni rövidlátás, viszont aki csak éjfélig szerződik csillagászati áron, az etikátlan. Létezik arany középút anyagilag ugyanúgy, ahogy stílusválasztásban is. Mi hiába vagyunk 11-en, nem kérünk többet egy sramlibandánál viszont a vacsora alatt mehet a sztenderdezés, hajnali 4-kor meg az a bizonyos fent kritizált műfaj :) Közte szigorú buliörökzöldek - eddig nem nagyon panaszkodtak...

 • 2011.01.26 17:54:55Szimpatech

  Zenei produkció irodában dolgozom, száznál is több esküvőt jártam meg, vagy vettem részt a szervezésében, örömmel látom, hogy az hozzászólók nagy része hozzám hasonló véleményt képvisel! :)

  Egy esküvőn az étel/ital minősége és mennyisége, valamint a zenekar a fontos. Szerintem az összes többi másodlagos. Valamiért mégis azt látom, hogy a zenekaron igyekszik mindenki spórolni, holott az ifjú pár ruhája önmagában többe kerül, mint egy átlagos zenekar.

  Én személy szerint nem hallottam még olyan zenekart, ami 5 főnél kevesebből igényes élőzenét produkált, de hát mindenki szíve joga eldönteni, fontos-e neki. Ha tényleg az alacsony ár a cél, hát inkább legyen DJ, mintsem a tipikus "két szintis + egy gitáros" formáció. Ha élőzene, akkor az legyen élőzene.

  A saját esküvőmön 7 fős zenekar játszott, az bizony megszólalt. És utólag a vendégek szinte csak a "kiváló tárkonyos levesre" és a "mint egy koncerten, úgy szóló zenekarra" emlékeztek. Az ittasabbak persze arra sem nagyon. A szertartás vagy az ünnepi beszédek már csak ködösen élnek, de leves és a zenekar nagyon megmaradt a vendégek emlékezetében.

  Mulatóst meg - megfelelő arányban - szinte kötelező játszani, általában tényleg arra buliznak a legnagyobbat, bárki bármit is mond.

  Azt tudom javasolni, zenekarválasztás előtt az ifjú pár látogasson el egy koncertre, és hallgassa meg élőben. Sem a CD, sem a fényképek, sem a videofelvétel nem adja vissza a hangulatot.
  Az meg ne legyen kifogás, hogy hát ez olyan zenekar, aminek nincsenek koncertjei. Ez inkább intő jel, hiszen ha tényleg jó és közkedvelt a banda, miért nem koncertezik?

 • 2011.01.26 21:05:07music for wedding

  A legváltozatosabban játszó zenekar, időkorlát nélkül:
  hejjas-duo@freemail.hu

 • 2011.01.26 21:05:13music for wedding

  A legváltozatosabban játszó zenekar, időkorlát nélkül:
  hejjas-duo@freemail.hu

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta