KEDVENCEK

Esküvői bakik: A menyasszonyi ruhán sokat bukhatsz

2010. július 31., szombat 08:13

Nem érdemes év elején lefoglalni az augusztusi ceremóniára szánt ruhát, mert ha időközben meg kell, hogy gondold magad, elveszted a foglalót. Örök dilemma az is, hogy vegyük-e, vagy béreljük-e a ruhát, szerintem venni jobb. Íme a tippek arra, hogyan válassz jól menyasszonyi ruhát, és hogyan kerüld el a hamisítványokat.

Az előző részben arról volt szó, hogyan érdemes beosztani az esküvőre szánt büdzsét.

Az esküvői ruha általában az esküvői költségvetés 6-10%-át teszi ki, de a tervezgetési idő és energia közel 90%-át lefoglalja. A menyasszonyok szinte mindegyike már kinyomtatott, katalógusba rendezgetett modellekkel érkezik hozzám, és ha nem akadályozom meg, el is rohan lefoglalni a ruhát januárban az augusztusi esküvőre.

Ne foglald le hónapokkal korábban

Ez számolatlan okból csacsiság. Nem láttam még lányt, akinek a súlya állandó 6-8 hónapon keresztül. Hízunk, fogyunk, erősítünk a konditeremben, aerobikon, hangsúlyosabb lesz egy-egy testrészünk, takarni szeretnénk a másikat. Arról nem is beszélve, milyen nehéz beleélni magad januárban, hogy milyen ruhát fogsz kényelmesen viselni fél év múlva harminc fokban egy teljes napon keresztül.

Úgysem fogod kibírni, hogy továbbra is ne nézegesd az internetet és a katalógusokat, és teljesen kizárt, hogy ennyi idő alatt ne láss meg még valamit, ami még sokkal jobban tetszik. Nem egy és nem két olyan lánnyal találkoztam, aki menet közben megváltoztatta a döntését, ezzel viszont elvesztette a foglalót, és lett egy ruhája annyi pénzért, amennyiért már egy egészen különleges modellt is megengedhetett volna magának.

Bőven elég az esküvőd előtt 3, maximum 4 hónappal kiválasztani a ruhát, akár varratod, akár kölcsönzöd. Addigra már összeáll a fejedben majdnem minden részlet, és abba gyönyörűen illeszkedik majd ez a legfontosabb elem, ha ügyes vagy és megfontolt. Ha pedig varratod, a legelfoglaltabb tervező is előállítja ennyi idő alatt.

Venni vagy bérelni? - Venni

Örök dilemma. Bármelyik megoldás jó lehet, bár véleményem szerint, ha úgy közelítünk a kérdéshez, hogy ez egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom egy nő életében (az első esküvő mindenképpen az), akkor több érv szól amellett, hogy vásárolt, sőt, egyedi készítésű legyen a ruha.

Bevallom, tervezőpárti vagyok, mivel a készülődés izgalmaihoz hozzájárul az a bizsergető érzés, amikor az ember próbára jár, ott billeg a tükör előtt, és hétről hétre alakul ki A ruha. Sokan nem mernek tervezőhöz fordulni, mert biztosan nagyon drága, sőt, van aki tart attól, hogy nem fogják őket szívesen látni, ha egyébként életvitelszerűen nem csináltatnak ruhát. Ez egyáltalán nem igaz.

A kész ruhának az az előnye, hogy fel lehet próbálni, és rögtön látja magát az ember a tükörben, hogy elég szép-e. Általában igen, sőt túlságosan is az, pont ezért nem szabad sok helyen sok ruhát felpróbálni, mert aztán csak fáj a szív.

Fontos információ: egy ruha nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe. Nem csak a „nevet kell megfizetni” egy-egy drágább ruhánál, hanem azt is, hogy azok nem igénytelen anyagból utángyártott modellek, nem kisdarabszámú, egy nyár alatt számolatlanul kiadott, augusztusra már foltos, besárgult ruhák, hanem szakértelemmel kiválasztott, gondozott darabok. Tessék abba is belegondolni kölcsönzéskor, hogy a januárban nejlonból kihúzott „szűz” ruha már nem ugyanaz a ruha augusztus második felében. A legnagyobb jóakarattal sem az.

Egy félreértést viszont mindenképpen el szeretnék oszlatni: a ruhát nem fogod sem átalakítani, sem eladni, pedig erre minden menyasszony szent fogadalmat tesz. És ez nem is baj, jó érzés lesz megtalálni minden költözéskor, nagy pakoláskor a gardrób mélyén.

Araakadémia tanács: Ne spórolj

Ne spórolj a ruhán, illetve gondolj bele, hogy a különbség, ami a „megengedhetem magamnak” és a „na ilyet vennék szívem szerint” ruha között van, és mennyi az egész költségvetéshez képest. Ha kevesebb, mint 2-3%, véleményem szerint mindenképpen vágj bele és válaszd a másodikat, hiszen ezt a ruhát fogod mutogatni fotókon gyerekeidnek, unokáidnak. inkább egyenek kicsit kevesebbet a kedves vendégek.

Ha ruhaválasztásnál „ugyanazt” a ruhát látod kétszázhatvanezerért, aztán ötvenötért, akkor legalábbis fogj gyanút.  A kép sok mindent kibír, vagyis nagyon szépen mutathat valami fotón, de kézben és rajtad már egészen más a helyzet. Vannak országok, amelyek híresek arról, hogy ismert divatházak kollekcióit utángyártják, gyenge minőségű anyagból, rossz kivitelezéssel.

Vigyázz, hamisítják

Ha egy ruhában nem találod meg a hivatalos címkét, ha a szalonban nem tartanak azévi katalógust, kellemetlen meglepetés érhet. Ha látod, hogy a gyöngyök nem rávarrottak, hanem ragasztottak (igen, ez nem tréfa, ilyen is van), ha érzed, hogy az anyag nem is olyan régen még kőolaj volt, akkor gyorsan beszéld le magad róla.

Csábítóan hathat, hogy micsoda jó üzletet csinálsz, de ha sok év múlva előveszed majd ezeket a képeket, nem lesz jó érzés, hogy egy kislánykorod óta eltervezett ruhacsoda helyett egy pincében, rossz anyagból összefércelt megoldásban látod magad viszont.

Ha vásárolsz, ha bérelsz, hivatalos márkakereskedőnél tedd, akkor biztosan nem érhet csalódás. Minden szalon honlapját nézd meg, mielőtt odaindulsz, sőt, ha komolyan veszed a keresést, akár a hivatalos (olasz, spanyol, angol) weboldalt is ellenőrizheted, hogy ugyanazokat a képet találod-e. Ha tervezőnél, ismert tervezőnél csináltatod a ruhádat, akkor jó kezekben leszel, de ha bevállalod, hogy egy ismerős ismerőse, aki nagyon ügyesen varr, állítsa össze az esküvői ruhádat, nos, akkor te igazi kalandor típus vagy. Erősen ellenjavallt.

Végül pedig egy tanács a bérelt ruhákhoz: bánj úgy vele, mintha a sajátod lenne. Ez egyrészt szerintem a jó lelkiismeret miatt is számít, másrészt azért is fontos tanács, mert a letétet könyörtelenül meg fogják tartani, ha nem megfelelő állapotban viszed vissza. Egy normális kölcsönző sem gondolja, hogy egy uszályos ruha megúszhatja a bekoszolódást, és hogy ne hagyna nyomot rajta a nyári negyven fok. De a hatalmas, indokolatlan helyen lévő sárfoltok olyanok, mint az orrszőr: nincs rá mentség.

Szerzőnk esküvői tanácsadó.

Ha már a menyasszonyi ruhákról szó esett: ezekben sose menj oltár elé!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.31 11:02:10mertcsak

  Ekkora faszsagot! Nem en vagyok a ruhaert, es eskuvoert, hanem forditva.

 • 2010.07.31 11:20:19Kutyi

  Egyetértek az előttem szólóval :-D A cikk nyilván egy divattervező segítségével íródott.
  Érveim:
  Először is ha próbálom a ruhát - tudok válogatni, ha csináltatom - ez van ezt kell szeretni.
  Ha megvettem akkor el kell adni, ki az a bolond pára aki egész életében őrizgetné a menyasszonyi ruhát. Jó de egy ruhát eladni nem olyan egyszerű (méret, fazon...stb)
  Továbbá az esküvő egy nap az ember életéből, jó ez egy nagy nap, de nem a ruhától lesz az. Az esküvői ruhámat fél óra alatt választottam ki egy szalonban - nem a legdrágább volt, az esküvőn jól éreztem magam de később átöltöztem és ott kezdődött az igazi lagzi. S nem nézegetem a fotókat hogy de jól állt a ruha, hanem boldogan és elégedetten éldegélünk életem párjával.

  Ismerősöm olasz divatlap szuper modelljében ment az első esküvőjére, aztán franciáéból a másodikra...aztán... Na ez amiért nincs szükség esküvőre ! Esküvő nem egyenlő divatbemutató.

  Nem a ruha teszi az esküvőt, az egy kellék...

 • 2010.07.31 11:35:22homér

  ne béreld, hanem vedd meg...

  vedd a drágábbat...

  esetleg egy webcím, telefonszám, ahova fordulhatunk, ha első a nagy nap? :)

 • 2010.07.31 11:39:17BigO

  Beülsz autóba kiautózol Ukrajnába, körülnézni, rengeteg szép esküvői ruha van. Majd haza, gondolkodol egy kicsit, majd 3 hét múlva újra felautózol akár Bp.-ről is Ukrajnába, megveszed a ruhát, hazajössz, örülsz. A két körrel is beljebb tudsz anyagilag maradni, mintha Bp.-en bérelnél esküvői ruhát, így pedig a tiéd marad az áhított ruha...

  Anyagilag így kb azonos árban jön ki a Bp-i bérlés, és az ukrajnai vásárlás...

  Think about it...

 • 2010.07.31 12:27:10Iva

  Ezek a cikkek...:S
  A válások számát tekintve minden menyasszony jobban járna, ha nem a ruha, hanem a férj kiválasztására fordítana ennyi időt és energiát:) Legjobb barátnőmnek 30perc alatt találtunk 40ezerért szép, hozzáillő ruhát, amiben jól érzi magát, sajátja is marad. Első bolt, harmadik ruha, megvesszük, köszönjük. Kis esküvője lesz, de egy se lett volna hosszabb procedúrára ereje.
  Ha valakinek a márkás csúcsruhától lesz boldogabb az esküvője és pénze is van rá, hát lelke rajta...De az azért látható, hogy ez leginkább csak egy üzlet.

 • 2010.07.31 13:59:51CukorFalatka

  Ez a szokásos népbutítás?
  Értem én, hogy az a jó, ha a menyasszony kellően elkötelezett (értsd: az életét adná az esküvőért), mert akkor folyik a soksoksok zsé, de nem ciki már ennyire kilógni annak a lólábnak?

 • 2010.07.31 17:48:39beryl

  Iva, ott a pont :)

 • 2010.07.31 21:28:26lord barbazoo

  tényleg milyen királyság minden költözésnél kimolyozni a negyedmillás néhány órán át viselt ruhát.
  idióta.

 • 2010.07.31 21:48:29zsüber

  Ismerős vidéki pár az esküvő előtti napon kapott kölcsön egy barátjuktól egy menyasszonyi ruhát. Ingyen. Az egész ceremónia és a vacsora nem került annyiba, mint egy ruhakölcsönzés. A fotóikat én készítettem szintén ajándékba. A helyi esküvői fotós is elvitte volna a költségvetés 100%-át.
  Lehetne ennek a cikksorozatnak egy low budget változata, amiben szegény, de egymást szerető pároknak adtok tippet...

 • 2010.07.31 21:53:09lord barbazoo

  sőt, a legjobb akkor végigtapogatni a cuccot, mikor asszonypajtás visszaköltözik a kedves mamához.
  téLLeg.

 • 2010.07.31 22:57:12fogyókúra

  Az esküvő előtt behülyítik a fiatalok fejét ezzel a "életed legnagyobb napja", meg "ezt mutogatod majd az unokáidnak", "te vagy a főszereplő" és hasonló szöveggel. Be is kajálja majdnem mindenki, pedig gyakorlatilag csak azt akarják elérni, hogy minél több pénzt költs el.

  Internetes esküvői fórumoztam a saját esküvőm előtt, bár utólag azt mondom, nagy hülyeség volt. Ott is ment a hülyítés, székszoknya bérlés, galamb röptetés, lepke röptetés, oldsmobil autó bérlés, ajándék a násznépnek pl mézeskalács, hímzett zsebkendő stb. és még ehhez hasonlók tömkelegét rendelték az ifjú párok.

  Szerencsére férjem (azóta is az :-)) józan gondolkodású ember, és átbeszéltük, mit tartunk fölöslegesnek és hülyeségnek, és mire áldozunk komolyabban. Persze, ha valakinek korlátlan az anyagi kerete, akkor az esküvőjére bármennyi pénzt elkölthet... :-)

  Az esküvőnk óta viszont tudom, hogy az csak egy nap az életünkből, szép nap, de sokkal szebb lesz később a gyerekek születésének a napja és még ezer más legalább annyira fontos nap, hogy az esküvő miatt fölösleges erőn felüli anyagi áldozatot vállalni.

 • 2010.07.31 23:29:16jet set

  Ez a cikk a sznob és gazdag olvasóknak íródott? Ilyen szalon, olyan ruhatervező.

 • 2010.08.01 09:27:06Luella Menendez

  Értem én hogy fontos ez. De olyan bájos, hogy a szerző mindenből a minél drágábbat akarja mindenféle ürüggyel rádumálni a ménasszonyra:))))))

 • 2010.08.01 10:13:38Iva

  Igen, már csak a szalonok elérhetősége hiányzik, ahol egész biztos nem ragasztott, hanem varrott a gyöngy:) Rémálmaim lesznek a ruhára ragasztott gyöngy gondolatától, brrr, hihihi:)
  Tényleg jó ötlet a low budget ötlettár, szerintem sok, józan gondolkodású ember meríthetne ötletet belőle. Ezen a nyáron már egy csomó esküvőn voltam, és rémisztő, hogy a párok többsége csak a szokások és az esküvői biznisz hatása alatt szervezi a "nagy napot", nem pedig a saját igényeik, ízlésük és lehetőségeik szerint...

 • 2010.08.01 11:24:10Jaynee88

  Én is teljesen kiakadtam a cikken. Ne béreld vedd meg, de nehogy a szomszéd városból vedd, valami névtelen szalonból! Én egy kisvárosban lakok, de még egyetlen menyasszonyon sem láttam eddig Vera Wang ruhát, mégis gyönyörűek voltak benne. Valóban szörnyű ez a népbutítás, hogy ha nem magazinba való az esküvőd, boldogtalan leszel. Látszik, hogy a cikket egy esküvői tanácsadó írta..... Ja, mert persze egy esküvőhöz az is elengedhetetlen, hisz ha a virágok színe nem passzol a menyasszony körömlakkjával, kitör a botrány. És, persze csakis dizájner ruhát szabad viselni, vagy legalábbis legyen extra drága. Én még nem tervezem az esküvőmet, de biztos szerényebb szertartást engedhetek meg magamnak, ragasztott gyöngyös ruhával. :P Ez csak egy nap, és ha az a férfi vesz el, akit a legjobban szeretek, akármilyen ruhában is az lesz a legszebb nap. Ez is sajnos már csak a pénzről szól.
  Mondjuk az biztos, hogy én is venni fogom a ruhámat, mivel magamat is merve, biztos elszakítom minimum egy helyen,és meg is fogom tartani. A keringős ruhámat sem volt szívem eladni. És azt is elszakítottam. :(
  Borzalmas látni, hogyan hajszolják bele a szegény nőket milliós kiadásokba, csak mert.. ez a trend.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta