KEDVENCEK

Eddig érted éltem, most fogadj örökbe!

2010. július 24., szombat 07:59

Gazdát keresnek, de nem akárkit. Nem menhelyen lévő állatokról van szó, hanem olyan kutyákról, amelyeken kísérleteket végeztek. Sorsuk adott, ezért tenyésztik őket. Ha szerencsésen túlélik, kaphatnak, kaphatnának egy új esélyt...

A laborosbeagle.blog.hu megalkotói azzal a szándékkal hozták létre a blogot, hogy egy oldalra összepontosítsák a kísérleti állatok örökbefogadása iránt érdeklődők figyelmét. Két szervezet is foglalkozik a nemes üggyel: a kísérleti állatok számát csökkenteni kívánó Hucopa és a Veszprémi Állatvédők.

Sokszor már kölyökkorban bekerülnek a laborba

A blog szerkeszőitől megtudtuk, hogy a beagle azért kedvelt fajta a laboratóriumi kísérletekhez, mert alapvetően szapora és jól alkalmazkodik. Sokan közülük már féléves koruk után különböző kutatóintézetekbe kerülnek. Miután részt vettek valamilyen kísérletben, s azt szerencsésen túlélték, a törvény tiltja újbóli felhasználásukat. Itt következik az említett állatvedő szervezetek feladata, hogy új otthon találjanak a megmenekült állatoknak. Az évente kikerülő laboros beagle-k száma sok mindentől függ, és nem állandó. Sosem lehet előre megmondani, hogy mikor és hány példány szabadulhat. Amikor a szakemberek hírt kapnak arról, hogy adott számú állat kerülhet örökbeadásra, azonnal értesítik a várólistán szereplőket.

Nem mindenki alkalmas gazdának

A várólistások közül nem mindenki válik automatikusan gazdává. Sokan már az elején meghátrálnak ettől a feladattól, de ez egyáltalán nem baj. A blog készítői szerint jó lenne, ha az összes állattartó egészséges önkritikával rendelkezne, és be merné ismerni, ha valamit nem tud elvállalni. Persze azok is kiesnek a rostán, akik nem felelnek meg az örökbeadó szervezetek által támasztott követelményeknek. Értelemszerűen a 18. életévet be kell tölteni, albérletbe nem lehet beagle-t fogadni, egy ház esetében pedig beagle-biztos kerítésről is kell gondoskodni.

Sokkal több szeretetet és figyelmet igényelnek

Egy kísérleti kutya nem való mindenkinek és minden célra, hiszen általában jóval több türelmet, megértést és törődést igényel, mint például egy menhelyről örökbefogadott állat, főleg a kezdeti időszakban. Leginkább azoknak testhezálló feladat ez, akik képesek az állat érdekeit és rehabilitációját szem előtt tartani. A leendő gazdáknak azt is fontos tudni, hogy a kísérletek megviselhették a kutyák szervezetét, így életük esetleg rövidebb lesz, mint azon fajtatársaiké, akik normál tenyészetekben születtek. Emellett persze minden kutya más és más, vannak kevésbé félős, és súlyosabb esetek is, a lényeg az állatok és gazdáik megfelelő párosítása. A legfőbb érdek az, hogy a beagle az örökbeadónál élje le az életét boldogságban, békességben és a gazda is elégedett legyen az örökbefogadással.

Van, ahol még mindig altatnak

A bloggerek szerint fontos még kiemelni a laboratóriumokkal kapcsolatos hozzáállást. Az emberek többsége általában azokra az intézményekre haragszik az állatkísérletek miatt, akik - együttműködve az állatvédő szervezetekkel - a kísérletek végeztével lehetőséget adnak a kutyáiknak arra, hogy normális életet élhessenek ahelyett, hogy elaltatnák őket. Ők jó példát mutatnak a többi laboratóriumnak, és reméljük, hogy a jövőben is egyre több kísérleti állat kezdhet majd új életet ennek köszönhetően.

Idén a XVIII. Váci Világi Vigalomra a Beagle Fajtamentők baráti meghívására a blog szerzői is ellátogatnak. Ez tehát nem egy hivatalos kísérleti kutyás találkozó lesz, de remélik, hogy minél több kísérleti beagle-s örökbefogadó el tud jönni az eseményre a kutyájával együtt. Minden olyan érdeklődőt is szeretettel várnak, aki szeretne a jövőben laboros beagle-t örökbefogadni, vagy már a blogon található várólistára is feliratkozott.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.24 13:40:07Intizar

  Igazán nem szeretnék ellendrukker lenni, mert ez nagyszerű kezdeményezés. De szerintem arra is föl kellene hívni az emberek figyelmét, hogy csak tapasztalt kutyásnak való az ilyen állat, mert a beagle akkor is végtelenül önfejű és kevéssé együttműködő, ha soha semmilyen trauma nem érte.

 • 2010.07.24 14:35:00Miizu

  De mit kísérleteznek szerencsétlen állatokon? :(

 • 2010.07.24 16:26:12enting85

  Az a szomorú, hogy kísérleteznek rajtuk... van eszköz, amit semmilyen cél nem tud szentesíteni.

 • 2010.07.25 13:20:35Mariana

  Igen, egyetértek. Ki és mit kísérletez ÉRZŐ ÁLLATOKON?? Kötelezném , hogy nyilvánosak legyenek ezek a kísérletek, hogy a közvélemény is ítéletet alkothasson.
  Sok sok gazdit a kis állatoknak.

 • 2010.07.25 19:44:10horvathzsu

  Mi ma hoztunk a beaglenk mellé Veszprémből egy laboros beaglet és öröm nézni, hogy az első félórás félénkség után hogy fedezi fel a kertet, a házat, hogyan barátkozik a meglévő kutyusunkkal. Már megugatta a barikat, az autót, nagyon ragaszkodó, hallgat már a nevére és boldog. Mindig a nyomunkban van, ma még egyszer nem ült le, csak megy-megy és megy, szívja magába az információkat és látszik hogy nagyon meg van elégedve a sorsával.

 • 2010.07.27 19:01:12talex

  Én nem vagyok tapasztalt kutyás,sőt nekem a másfél éve velem élő, volt laboros Alex az első kutyám.Töménytelen szeretet kell,ez hozza magával a figyelmet és a hozzáértést is.Én szerencsés vagyok egy angyalt kaptam,akit imádok.

 • 2010.07.28 15:08:37zpavel

  magyar nyelvű listák, hogy ki és mit/ki nem tesztel:

  [link]

  [link]

  ez pedig angol nyelvű kereső:

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta