Együttműködés a gyermekek jogainak védelmében

2010. december 15-én ünnepélyes keretek között hosszú távú együttműködést írt alá az Országgyűlési Biztos Hivatala és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a gyermekek jogainak védelmében.

A szerződés aláírásával mind a két fél elfogadta, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által elindított Méltóság-Projekt-ben és a gyermekek jogainak védelmében együttműködnek, és ha szükséges együttesen lépnek a jogalkotó szervek és/vagy a nyilvánosság felé. Továbbá együttműködnek minden olyan területen, ahol közös munkájukkal elősegíthetik a gyermekek, a fogyatékkal élők, az idősek, valamint az egyéb hátrányos helyzetű emberek jogainak érvényesítését.

A gyermekek különleges védelemre tarthatnak igényt egy jogállamban, azonban érdekérvényesítő képességük igen kicsi. Az erőszak és a kizsákmányolás számtalan formája veszélyezteti a fejlődésüket a családban, az iskolában és újabban a virtuális- és a médiatérben. Meg kell óvni őket emberi méltóságuk bármiféle csorbításától. Időnként meg kell védeni az államtól is, mert a hatóság eljárásaiban sokszor nem a gyermekek különleges igényei, hanem a felnőtt társadalom elvárásai érvényesülnek.Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté megbízatásának teljes idejére tevékenységének egyik megkülönböztetett területévé tette a gyermeki jogok védelmét, érvényesülésének vizsgálatát, a jogtudatosság javítását. Szabó Máté gyermekjogi szakombudsmanként kivizsgálja a tudomására jutott visszaéléseket, orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményez. Emellett kiemelt figyelmet fordít a jogsérelmek megelőzésére, az úgynevezett proaktív, azaz kezdeményező jogvédelemre is.
Ennek jegyében az országgyűlési biztos 2008-ban a gyermekek jogainak érvényesülését fókuszba helyező projektet indított, minden évben más-más témára összpontosítva. 2009-ben a gyermekek erőszakkal szembeni védelméről, 2010-ben a család és a családpótló ellátások szerepéről szóltak a kiemelt projekt vizsgálatai. 2008 óta az ombudsman gyermekjogi honlapján az érintettek közvetlenül is feltehetik a kérdéseiket, megírhatják a panaszaikat és az ő nyelvükön kapnak tudnivalókat a jogaikról, azok gyakorlásának módjáról. A fiatalok rajzpályázaton is kifejezhették a jogaikkal kapcsolatos véleményüket, a gyermekjogok fontosságára az ombudsman bélyeg és képeslap kiadásával is felhívta a figyelmet. A biztos műhelybeszélgetésein, szakmai találkozóin információkat, véleményeket cserél és vitat meg a gyermeki jogok és gyermekvédelem terén tevékenykedő, meghatározó szereplőkkel. A felismeréseket, eredményeket, javaslatokat évente megjelenő, a honlapján is elérhető projektfüzetekben publikálja - és kezdeményezi is, várja is azok együttműködését, akinek összefogása révén még hatékonyabb lehet az érdekeik képviseletére legkevésbé képes, ezért leginkább kiszolgáltatott gyermekek jogainak védelme.
Az együttműködés nem teljesen újkeletű, hisz korábban már működött együtt a két szervezet a biztonsági gyermekülés kötelezővé tétele ügyében, amikor a Szolgálat az OBH szakértőinek bevonását kérte az ügy kivizsgálásában. A közös erőfeszítés eredményeképpen 2007. június 1-jétől törvényben kötelezték a biztonsági gyerekülés használatát a személygépkocsikban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra