Orvosok Facebookon: árt a hírnévnek?

Jó hírnevébe kerülhet egy fiatal orvosnak, ha túl lelkesen használja a Facebook-ot. A magánéletről közzétett információk ugyanis befolyásolhatják a páciensekkel meglévő kapcsolatot.

Az új-zélandi Joanna MacDonald (University of Otago) által vezetett és a Medical Education című szaklapban publikált tanulmány szerint 220, 2006-2007 között végzett orvos esetében vizsgálták meg, ki hogyan viselkedik a Facebook-on, különös tekintettel az adatvédelemmel kapcsolatos hozzáállásra és a hírekben közzétett információkra.

Kiderült, hogy csupán 138 orvos (a minta 63%-a) állította be a "csak ismerősöknek" szűrőt a profilban található információk esetében. A maradék 82 fő, aki mindenki számára láthatóvá tette az adatokat, szabadon nyilatkozott szexuális beállítottságáról (37%), vallási nézeteiről (16%), családi állapotáról (43%), valamint töltött fel fotókat, amelyeken alkoholt fogyaszt (46%), illetve látványosan módosult tudatállapotban van (10%).

MacDonald szerint a fiatal orvosok negyede nem használ semmilyen adatvédelmi szűrőt, így minden információ nyilvános lesz. Amikor pedig ezek az információk törvénybe ütköző illetve egészségügyi magatartásra utalnak, az befolyásolhatja az orvos-beteg kapcsolatot, sőt, tönkre is teheti egy orvos hírnevét (ha például olyan csoporthoz csatlakozik, hogy Perverts United / Egyesült Perverzek). A kutató szerint, a fiatal orvosok oktatásában fontos lenne hangsúlyozni a privát és publikus szférák megkülönböztetését.

Oszd meg másokkal is!
Mustra