CSALÁD RÖVIDHÍR

Orvosok Facebookon: árt a hírnévnek?

2010. július 28., szerda 12:17

Jó hírnevébe kerülhet egy fiatal orvosnak, ha túl lelkesen használja a Facebook-ot. A magánéletről közzétett információk ugyanis befolyásolhatják a páciensekkel meglévő kapcsolatot.

Az új-zélandi Joanna MacDonald (University of Otago) által vezetett és a Medical Education című szaklapban publikált tanulmány szerint 220, 2006-2007 között végzett orvos esetében vizsgálták meg, ki hogyan viselkedik a Facebook-on, különös tekintettel az adatvédelemmel kapcsolatos hozzáállásra és a hírekben közzétett információkra.

Kiderült, hogy csupán 138 orvos (a minta 63%-a) állította be a "csak ismerősöknek" szűrőt a profilban található információk esetében. A maradék 82 fő, aki mindenki számára láthatóvá tette az adatokat, szabadon nyilatkozott szexuális beállítottságáról (37%), vallási nézeteiről (16%), családi állapotáról (43%), valamint töltött fel fotókat, amelyeken alkoholt fogyaszt (46%), illetve látványosan módosult tudatállapotban van (10%).

MacDonald szerint a fiatal orvosok negyede nem használ semmilyen adatvédelmi szűrőt, így minden információ nyilvános lesz. Amikor pedig ezek az információk törvénybe ütköző illetve egészségügyi magatartásra utalnak, az befolyásolhatja az orvos-beteg kapcsolatot, sőt, tönkre is teheti egy orvos hírnevét (ha például olyan csoporthoz csatlakozik, hogy Perverts United / Egyesült Perverzek). A kutató szerint, a fiatal orvosok oktatásában fontos lenne hangsúlyozni a privát és publikus szférák megkülönböztetését.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta